March 14, 2013

Hobby Store Extravaganza

IWA-messujen lisäksi Nürnbergin reissulla tuli törmättyä yhteen aivan erityiseen lokaatioon vanhankaupungin sydämessä. Edu johdatti meidät paikalliseen Ultra Comixiin, jossa oli pyörähtänyt viime vuonna pikaisesti selaamassa sarjiksia. Edulla tai meistä kellään muullakaan ei kuitenkaan ollut aavistustakaan siitä, mitä ulkoa tarkasteltuna vähän kukkakaupan näköinen julkisivu todella piti takanaan.

Ultra Comix is by far the most impressive hobby store I've had the chance to visit. While it didn't boast a particularly wide selection of classic Games Workshop products, the rest of the assortment left our minds blown. Four busy and packed floors full of awesomeness took the most of our trip's only free evening, which none of us regretted afterwards. It was a pleasure to explore through the excelsior array of products and to chat with the friendly and forthcoming staff. They kindly allowed us to photograph the hell out of their magnificent store and the least we can do is to give a big thanks and shout-out to folks at Nuremberg's Ultra Comix! Cheers and hopefully we'll meet again!

Ulkoa kauppa näytti aika tavanomaiselta kirjakaupalta, jolla oli näyteikkunassaan tekokukkia, pari Magic the Gathering -pahvituubia ja villi kokoelma karnevaalinaamioita. Sisään astuessamme ei kyllä voinut arvata, että kreisifiilisteltävää (uusi vaihtoehto kreisibailaukselle) riittäisi tuntikausiksi.
Voi juma. Myymälän kokoisien kerroksien täydeltä röykkiöittäin hobby-, sarjis-, keräily- ja nörttikrääsää aseteltuna makeasti esille. Jopa liikkeessä aiemmin vieraillut Eric oli pyörällä päästään, sillä vuosi sitten myynnissä ei kundin muistin mukaan ollut alkuunkaan figuja ja kerroksiakin tuntui olevan vähemmän...
Games Workshop -osio kiinnitti ensimmäisenä huomiomme, sillä emme olleet vielä nähneet uusia demoneita livenä Suomessa. Seinät oli vuorattu coolisti linnamaisin sisustuslavastein.

Kirjallinen matsku oli käännetty joten siitä ei ollut meille paljon iloa, mutta kaikki uutuudet olivat nätisti esillä.

Sitten käännyimme ympäri ja törmäsimme aikamoiseen aarreaittaan. Maxminin, Sciborin, Puppetswarin ja muiden spessuvalmistajien figuja suoraan hyllystä? Hese meni sekaisin ja alkoi lappaa spesiaaleja örkkifiguja ja irtopäitä ostoskoriin.

Fiilistelyä ja tauotonta penkomista. Löysimme niin siistejä juttuja, että hyllyä selatessa oli miltei pakahtua. Tiedättekö sen fiiliksen, kun jokin siisti osa tai konversioidea herättää kokonaisia projektisuunnitelmia ja inspiraatio ryöppyää yli äyräiden? Esimerkiksi Maxminin irtoaseet ja boonie-päät herättivät taas uskomattoman vimman aloittaa mun ja Edun yhteinen klassiseen tyyliin toteutettu Catachan-teema-armeija. Mahdollisuus ostaa osia suoraan hyllystä ja pidellä niitä ovat ihan eri juttuja kuin selata nettikaupan katalogia.

Vaihtoehtovalmistajan Mycetic Spore. Meidän Alienid-armeija tarvitsisi yhden, mutta podi jäi vielä toistaiseksi kauppaan...

Sciborin sikamakeita hartsifiguja käytettäväksi esimerkiksi Space Wolffeina. Osa figuista oli avattu pakkauksistaan ja asetettu näytille vitriineihin.

Sciborin Spartan-henkisiä scifijoukkoja. Näistä saisi makeat eliittijannut vaikkapa Minotaurs-chapterille.

Jos matkabudjetti vain olisi antanut myöten, olisivat laukut täyttyneet äkkiä. Tällainen spessukama on vain niin upeaa nähdä kerrankin hyllyssä, sillä Suomen asiakasvolyymeilla ja kysynnällä sellainen ei vain taida olla kotimaassa mahdollista. Silti sopii toivoa, että jokin pääkaupunkiseudun figukauppa ottaisi vaikka riskin ja panostaisi täntyyliseen meininkiin. Ehkä se pitää tehdä itse...

Teeman ympärille rakennetut intropelipöydät kutsuivat kokeilijoita taisteluun. Ultra Comixissa henkilökunta ei demottanut pelejä kaiken aikaa, vaan viikottain oli tietyt kellonajat, jolloin myymälässä järjestetiin ohjattua opastusta. Varsin hyvä menettelytapa ja antaa varmasti tilaisuuden panostaa introaktiviteettiin hätäistä demoa tehokkaammalla tavalla.

Dark Angelit suojelevat pyhää mausoleumia. Näin ne maastot juuri pitää tehdä, ei suoraan bokseista, mutta osia ja perusmateriaaleja hyödyntäen ja mielikuvitusta käyttäen.

Fantasy Battlen puolella kääpiöt ja haltiat olivat unohtaneet muinaiset kaunansa ja käyneet puolustukseen Skavenien ja Goblinien liittoumaa vastaan. Intropelissä yhdistyivätkin siis vanhan Battle for Skull Passin ja nykyisen Island of Bloodin joukot. Kääpiöiden linnoite oli hieno.

LOTRin kompaktilla introlaudalla käytiin ikoninen matsi Balinin haudalla.

Slayer tulee näyttämään miekkamestareille miten niitä tuholaisia torjutaan.

Takaseinällä taas oli kipeät määrät blistereitä lattiasta kattoon. Sekaan mahtui Reaperin, Battletechin, Aerotechin, Privateer Pressin ja Rackhamin figuja, joista osa oli myynnissä alennushinnoin. Ihan kreisiä, sillä fluffipelaajalle valikoimassa olisi ollut miljoona heräteostosmahdollisuutta teemapeleihin ja tapailimme blistereitä tärisevin käsin.

Vaikka kyseessä ei ollut mikään tukku ja tuotteet oli järjestetty siististi ja ryhdikkäästi esille, tavaraa oli vain niin paljon että kaikki ei mahtunut hyllyyn. Seasta löytyi myös harvinaisuuksia, kuten jo lopetettujen Starship Troopers ja Confrontation -pelien bokseja.

Uncharted Seas -merialuksia voi käyttää ainakin Dystopian Wars -peleissä, josta järjestettiin viime vuoden Ropeconissa näyttäviä demopelejä siistein maastoin.

Joukkoja kaikkiin Warmachine ja Hordes factioneihin sekä peleihin, joista emme olleet aiemmin kuulleetkaan. Hinnat vastasivat normaaleja jälleenmyyntihintoja, mutta kamaa oli hintalaputettu aika paljon myös alennukseen. Etenkin vanhemmat kirjat ja figuboksit joilla kartuttaa kokoelmaa olivat aika usein tarjouksessa.

Edu nappasi poskettomassa alennuksessa olleita AT-43 pelin panssaroituja gorillafiguja teema-armeijansa pohjaksi. Scifiapinoista on tarkoitus tulla Pre-Heresy-teemaisia alieneita, joita pelataan Tau-säännöin. Eric on suunnitellut armeijaa jo pidempään ja nyt kun figut vain putosivat alennuksessa syliin, emme antaneet kaverin poistua kaupasta ilman bokseja.

Historiallisiille peleille oli omat hyllynsä ja Victrixin, Perryn ja Warlordsin figuja oli saatavilla näyttävät rivit. Kirjahyllyissä oli sekä figupelien sääntökirjoja, että uniformuista ja historiallisista taisteluista kertovia kuvitettuja oppaita.

Vitriinilasien läpi saattoi kuvata hienoja dioramoja. Keisarillinen kaarti perusti leiriä ja kuulusteli kaapattuja muukalaisia murskattuaan näiden puolustusasemat.

Mahtava rautakarhu NMM-panssareineen.

Goblin uskaltautui ulkoiluttamaan jättiläissquigia.

Makeasti maalattuja Khadorin warjackeja ja -castereita.

Mammutti scenic-basella.

Sateenkaari-Teclis omassa persoonassaan.Maaleja löytyi sekä GW:ltä, että Vallejolta ja... the hell? Onko noi haarniskoja?


Figuosaston vieressä oli hieno display- ja myyntiosasto teemallisille propeille joita myytiin ilmeisesti liveroolipeli- ja re-enactment käyttöön. Kokoelmaan oli päässyt esimerkiksi Empiren State Troopien kilpi, Saksassa kun oltiin. Tässä vaiheessa meistä alkoi päästä sellaisia outoja geek-kiljahduksia.

Makeita fantasia-, scifi- ja steampunk-teemaisia lateksimiekkoja.

Jedin, ritarin ja Chaos Warriorin uniformut. Haarniskat oli väännelty metallista autenttiseen tapaan.

Kaaoksen synkkä sotisopa, kirottu tähtikuvio ja kohtalokasta riimukirjoitusta.

Panssarin kantaja vannoi uskollisuutta verijumalalle.

Vallan merkkinä oli sauva.

Seinää koristi haltiatyylinen kilpi.

Ritarien työasuja.

Panssaripaloja saattoi ostaa myös erikseen.

Dark Angel Scout with a steampunk chainsword.

Joel ja synkkien voimien asevarasto.

Esineet olivat niin hienoja, että tuli melkein surku, kun ei vain voinut ostaa kaikkea tuliaisiksi itselleen ja frendeille. Thorinin avaimellekin olisi löytynyt varmasti aika monta ottajaa.

Pelihenkiseen sisustukseen oli panostettu.

Hyllyn päällä lepäsi yksi Don Postin tekemistä Boba Fett Deluxe-kypäristä. Niitä tehtiin vuonna 1996 750 kappaletta ja se oli pitkän aikaa yksi hienoimpia versioita ennen kuin viimeisen päälle tehtyjä faniversioita alkoi ilmestyä "markkinoille". Mun hyllyssä on numero 230, mutta Ultra Comixin kypärän numeroa en kysynyt.
Hieno Star Wars -aiheinen keräilytavara oli näyttävästi esillä ja erityisesti action-figuureita ja niiden lisävarustesettejä oli niin paljon että osasto olisi jättänyt varjoonsa minkä tahansa näkemäni lelukaupan valikoiman.

Force was strong with life size Yoda.

Predatoreja myytiin 18" figuureina.

Prometheukselle ja monille muille viime vuosien elokuville löytyi omat figuurisettinsä.

Edu löysi tosi upean Goblin King -pehmon.

Myös pelimaailman figuuriosasto oli katettu.

Videopelifani olisi varmasti löytänyt jotain mieluista hyllynsä täytteeksi.

Tiedänpä erään N7-operaattorin, jolle Ezio-settikin olisi varmaan kelvannut osaksi sisustusta...

Team Fortressin sarjakuvamaiset figuurit oli coolisti tehty ja niistä huokui hyvin pelin henki.

Sonic seikkaili olkalaukussa.

Anime-patsaille oli oma vitriininsä sarjakuvapuolella.

Ilmeikkäitä patsaita erikoisemmistakin sarjissankareista.

Scifi- ja fantasiakirjallisuutta aika monen illan lukuhetkiin.

Roolipelimatskua ja lautapelilisäreitä.

Kliksuja ja keräilytavaraa.

Kirjapuolella katutasossa oli jokunen albumi japanilaista manga-sarjakuvaa...
...ja kerrosta ylempänä tutumpaa länkkärimeininkiä. Osasto jatkui vielä hyllymetreittäin ja sen päädyssä oli artbookeja ja kuvitettuja behind the scenes -matskuja isoista leffa- ja pelituotannoista. Edu taisi harkita ottavansa pankista lainaa...

Hyllyjen päällä oli teemoittain hienoja patsaita.
Kaupan oli kirjoista sovituksina tehtyjä sarjisalbumeita...

...ja tuttujen ikonien viimeisimmät numerot.

Joelin leuka loksahti lattiaan kun pääsimme lautapeliosastolle. On vaikea kuvailla kaupan maagista fiilistä, mutta se tuntui ihan täydelliseltä kivijalkamyymälältä, sillä kaikkea oli ihan kipeät määrät mutta myymälästä ei tullut yhtään markettimainen tunnelma, vaan mestasta välittyi juuri sellainen kuva, että paikalle tullaan hengailemaan limukaapista ostettu limu kourassa, keskustelemaan uusimmista julkaisuista myyjien kanssa ja ostamaan sitten mitä ikinä mieleen pälkähtääkään.

Lauta- ja korttipelejä oli jokaiseen makuun. Joka kerroksessa oli myös kassa, eli asiakkaiden ei tarvinnut lähteä etsimään myyntipistettä voidakseen maksaa ostoksensa.

Hese arvioi lautapelivalikoimaa. Kaikki Tapiolassakin kovaa myyvät hittituotteet löytyivät hyllystä.

Jokin lautapeli olisi ollut hauska tuliainen, mutta isommat setit olisivat olleet vähän konstikkaita kuljettaa.

Henkilökunta jäi juttelemaan kanssamme, kun kehuimme mahtavaa liikettä ja vaihdoimme käyntikortteja kun kerroin tekevämme pienen jutun myymälästä blogiimme. Myyjistä jäi rento ja asiantunteva kuva ja eurooppalainen asiakaslähtöisyys oli nähdäksemme hyvin hallussa myös Ultra Comixin henkilöstöllä.

Sarjispaitoja roikkui portaikoissa kerrosten välissä.

Aloin miettiä, että eihän tästä paikasta puutu mitään muuta kuin pelitilat ja no niin. Neljäs kerros oli tietenkin pyhitetty asiakkaiden pelejä varten. Kuulimme myöhemmin, että kerroksia oli vielä monta lisää, joista viides oli rakennettu MTG:n irtokorttilajittelua ja -myyntiä varten ja paria käytettiin varastona. Myymälä veikin siis korttelista kerrostalonomaisen tilan!

Paikalla oli perjantaina käynnissä tietenkin Friday Night Magic ja kiinteille levyille rakennetut raunio- ja niittyteemaiset figupelimaastot oli kannettu sivummas pinoihin. Emme saaneet tunnelmavalaistussa tilassa oikein hyviä kuvia maastoista, mutta korttipelaajien lapunläiskintä ikuistui kameralle. Toivottavasti jannut osaavat arvostaa mieletöntä pelipaikkaa ja -kauppaa.
Juttelimme yhden omistajan kanssa kaupasta ja kaveri valotti hiukan myymälän historiaa. Ultra Comix oli eri puolella Saksaa alunperin vaikuttaneiden toimijoiden yhteisprojekti ja yrittäjät olivat päättäneet alkaa puhaltaa yhteen hiileen kilpailun sijaan. Nürnbergiin kasvoikin siis oikea nörttiharrastuksien mekka kun kokeneet kaverit löivät viisaat päänsä yhteen. Myymälä toimii vielä täysin omillaan ilman verkkokauppaa ja pelkästään vuokrakustannukset ovat ihan ydinkeskustassa varmasti huikeat, joten kaupan pitää myydä ihan älyttömästi. Paikalla oli kyllä paljon asiakkaita tyypilliseen asiakasprofiiliin sopivista miesasiakkaista sarjisosastolla pyöriviin tyttöporukoihin.

Haastattelemamme kaveri oli työskennellyt pelialalla ja erityisesti sarjisten parissa jo kolmatta vuosikymmentä ennen Ultra Comixiin saapumistaan. Toistaiseksi bisnes on kannattanut ja ilmeisesti Saksan väkiluvun Suomea reippaasti tehokkaampi ostovoima vain riittää pitämään valtavan erikoisliikkeen pystyssä Nürnbergin kokoisessa kaupungissa. Vaikka varsinaista verkkokauppaa yrityksellä ei olekaan, Ultra Comix toimittaa pyynnöstä tavaraa myös postitse ja asiakaspalvelualttiisti toiveiden mukaan myös tilanteen salliessa ulkomaille. Mikäli satut pyörimään saksanmaalla ja figu-, sarjis- tai pelimeininki saa viisarin värähtämään, on upea myymälä ehdoton ihastelu- ja shoppailukohde!


8 comments:

 1. No huh huh. Pitääki jossai vaiheessa varmaa käydä piipahtamassa tuolla, jos eksyn joskus saksaan :D
  Dublinin forbidden planet jää kyl kakkoseks tolle, vaikka kolme kerroksinen sarjis ja teemaan kuuluva hifistely kauppa laitto sukat pyörimään jaloissa :3

  -Frontiside-Ollie

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehkä tehdään jokin War Head special deployment kesän aikana. ;)

   Delete
 2. Mitä pidemmälle selasin, sitä enemmän miehekkäästi itketti. Hyvä ettei happi loppunut ennen kuin pääsi postauksen loppuun. Ei siis tota tota mitä ihmettä tähän nyt voi sanoa... Voihan ovela saksalainen.

  Ja edelliseen kommentoijaan lisätäkseni niin muuten jää Lontoon ja New Yorkinkin Forbidden Planetit auttamatta kakkoseksi. No NYC nyt varsinkin, koska se oli aika surullinen yksinkertaisesti.

  ReplyDelete
 3. Mieletön mesta... Ja niillä on BattleTech-rompetta ihan paikan päällä, ettei tarvitsisi briteistä/jenkeistä tilata. Olen kateellinen, kun täältäpäin ei moisia löydy.

  ReplyDelete
 4. Sanattomaksihan tämä postaus pistää.

  ReplyDelete
 5. Tästä Stadin Pelikaupalle mallia ...
  kunhan tilat ja asukasmäärät kans täsmäis...

  mut hieno raportti ja kauppa totta tosiaan ;-)

  t.
  Jyri Sith Lord

  ReplyDelete
 6. Miten ylipäätään pääsitte ulos enää, vai ajettiinko teidät pihalle sulkemisajan kynnyksellä :P Todella hienon oloinen paikka, ja ainoa asiavirhe minkä tekstistä huomasin oli että Dystopian Warsin ja Uncharted Seasin laivastot eivät oikein toimi yhteen koska aseistukset ja alusten koot ovat "wysiwyg" jo ampumiskulmiakin varten. Ja onhan kuitenkin kaksi eri peliä kyseessä, vaikka suurin piirtein sama noppsysteemi taustalla pyöriikin. Saapi nähdä tuonko saman demosetin tänäkin vuonna Ropeconiin laivastopelistä.

  ReplyDelete
 7. Mahtavaa. Kohta vois olla ihan aiheellinen tollanen kun gw hankkiutuu eroon nettikaupoistaan :)

  ReplyDelete