September 29, 2013

Waaagh Week: Keepin' it rollin'Örkkiblogailu hiljeni eilen päiväksi, kun matkustimme Johanneksen ja Royal Familyn jannujen kanssa Orivedelle kolmen kiekan Härski Cup -turnaukseen. Tyranidien perjantainen ehostelu maksoi itsensä takaisin, kun Johannes pelasi itsensä finaalipöydälle ja lopulta tasaisen väännön jälkeen turnauksen toiselle sijalle! Siisti juttu ja onnittelut.

Näin sunnuntaina on kuitenkin tullut aika laittaa örkkiviikko pakettiin. Oli oikeastaan tosi hauskaa paneutua tiiviimmin tiettyyn teemaan vähäksi aikaa ja katsoa, mitä kaikkea örkkiaiheista ympärillä tapahtuukaan. Ollin ja Juhan armeijoita ei juuri oltukaan blogissa esitelty. Tiedossa on kyllä peli- ja kaveriporukasta monta muutakin makeaa örkkikokonaisuutta, joita ei kuitenkaan tällä kertaa päästy kuvaamaan ja fiilistelemään. Mutta jääpähän örkkiaiheista kerrottavaa jatkoonkin, örkkiviikon perintö elää!

Yksi siisteimpiä juttuja teemaviikossa oli, että vaikka sen ideana oli alunperin avata War Head -figukaappien sisältöä ja kirjoitella monien harrastukselle merkittävästä armeijasta, se myös aktivoi tekemään lisää joukkoja! Juha, Olli ja Hese maalasivat kaikki örkkiviikkoa varten uusia figuja ja aloittivat myös rakenteluprojekteja, jotka valmistuvat pian lähiaikoina. Päällimmäiseksi ajatukseksi jäikin, että jengillä johonkin tiettyyn aihealueeseen paneutuminen on inspiroivaa ja tuottavaa ja aloimmekin jo pohtia, mikä olisi seuraavan yhteisen hankkeen teema. Kaarti näytti keräävän kannatusta ja ehkä pidetään pian jokin uusi teemaviikko!

Teemaviikon kunniaksi myös blogin ulkoasu sai örkkimäistä maustetta. Pian lookki kuitenkin muuttuu alkuperäiseen kuosiinsa, mutta jätän screencapin tähän muistoksi!


Juhan Blood Axes -armeija sai örkkiviikon myötä kunnon potkustartin.

Noppakerhon Apocalypse-pelejä varten valmistui pari uutta taistelupanssarivaunua miehekkäällä aseistuksella ja tyylinmukaisilla weatheringeilla.

Figuissa on jälleen yhdistelty pienoismallitankkeja ja perinteisiä Games Workshopin örkkiosia.

Bad Moonien uusi limusiinimallinen Battlewagon! Kyllä Urbozin nyt kelpaa.

Puolitelavaunussa on örkkien pelikirjan mukaan konekivääripesäkkeet joka ilmansuuntaan.

Myös uudet Blood Axe -kommandoyksiköt alkoivat ottaa muotoa viikon aikana. Juha yhdisteli boyz-kittiin Cromlechin valmistamia hartsisia vaihtoehtopäitä.

Suunnitelmana oli, että sotilaallisia figuja voisi käyttää Kommandoina tai ihan vain yksityiskohtaisina boyzeina.

Rankat haulikot sopivat hyvin Blood Axe -teemaan.

Armageddonin sodan fanina Juha alkoi myös kasata omaa näkemystään petturikomentaja Von Strabista, joka liittyi fluffissa Ghazghkullin Waaaaghiin keisarillisia joukkoja vastaan. Tälle rakentui myös harteikkaat henkivartijat.

Myös Olli nosti konversioprojektit pöytälaatikosta takaisin lampun alle. Duunilistalla odottavat Burna Boyz- ja Kommandoyksiköt sekä scratchbuilt Battlewagon liekittäjien kyydiksi.

Örkkiviikko kiittää, pysykää taajuudella! Keep it real, keep it green.

September 27, 2013

Waaagh Week: Mekaniaks and Mercenaries

Örkkiviikko etenee kohti viikonloppua pakokaasunhajuisissa pössiksissä! Enter Nob Bikerz!

Dakkaboss Deggial seen through a sentry's night visor during a raid against Elysian Defence lines.


Meidän figujengin lähipiirissä on omien örkkisettien lisäksi myös jokunen palkkamaalaustyönä toteutettu horde. Viime vuonna ennen Hong Kongiin lähtöä työstin Noppakerholla vaikuttavalle Tuomas Hänniselle Nob Biker -armeijan rungon, parikymmentä prätkää Warbosseineen sekä Deffkoptia nopeasti liikkuvan armeijan tarpeisiin. Myös Timo "Raaka-Arska" Oravala on intoutunut vihernahoilla pelaamiseen ja on myös tilannut maalipinnan örkkiryhmään toisensa jälkeen tasaiseen tahtiin. Edun kanssa ollaankin väännetty figuja pikku hiljaa kundien tarpeisiin yhtenevällä väriteemalla, sillä äijät ovat sopineet voivansa lainata toisiltaan erilaisia yksiköitä vaihtelevien armeijalistojen tarpeisiin. Aika hyvä menettely!

Oranssiin onnenväriin luottavat motoristit liittolaisineen kävivät pyörähtämässä kameran edessä.

Wrrrrooom! Tuomas on koonnut figut kaiken maailman osista käyttäen pohjana uudemman mallisia Ork Bikereita ja Nob-boksien osia. Tumppi toimitti napit maalattavaksi koottuina ja mustassa pohjamaalissa. Väriteemaksi valittiin realistisen pölyinen lookki ruosteella ja sellaisella roughilla Mad Max -meiningillä. Figut tehtiin aikataululla pelipöytätasoon niin, että samaan teemaan olisi näppärä tehdä lisää joukkoja jatkossa.

Warbossilla on ylimääräisin koristein varusteltu prätkä ja Space Marineilta keikattu Power fist.
Konvertoitu figu isoine sivutorrakkoineen menee hyvin tavan Warbossista tai Wazdakka Gutzmekista.

Power Klawit ja Painboyt ovat tietty pakollisia valintoja. Maanläheisin sävyin maalattuihin örkkeihin haettiin väriä lamppujen ja yksityiskohtien, kuten piuhojen ja nauhojen spottiväreillä. Painboylle tuli myös kypärään ehkä vähän kliseinen, mutta ihan hauska ristikuvio.

Motskareissa on raju meininki ja eri osista scratchbuildatut Nobit on oikeesti aika fyysisen näköisiä. Tällainen lennokas yksikkö kuvaa hyvin aggressiivisesti suorittavaa laumaa pelipöydillä ja on varmasti hauska pelata.

Ohjaaminen on noobeille, kun samalla voi ampua pistooleilla ja heitellä Stikkbommeja. Waaagh.

Kahdella Warbossilla saa unlockattua käyttöön kaksi isoa pomoprätkälaumaa, jos haluaa panostaa täysillä motskariteemaan.

Oranssit panssariosat oli ihojen maalaamisen ohella prosessin hauskin osuus, sillä niissä sai keskittyä tiettyjen yksityiskohtien ja selkeiden pintojen maalailuun. Ne oli myös aika nopea duunata, sillä perusvärin, washin ja varovaisen highlightin jälkeen kivan, kuluneen lookin sai luottua tummanruskeaa reunoihin sienellä töpötellen ja metallinvärisillä naarmuilla. Oranssi myös kontrastoi kivasti vihreän ihon kanssa ja sitä on mahdollista lisätä figuihin myös ruosteella.

Osa Nobeista on pysäköinyt ajokit ja käynyt ampumispuuhiin. Jalkautuneet versiot tuo vähän vaihtelua yksikön lookkiin.

Wrooom. Verienkelit jäävät pyörien alle.

Armeijassa on myös jonkin verran jalkaväkeä, joka matkustaa useimmiten Tuomaksen Battlewagoneissa. Nämä ovat Ericin käsialaa, mutta jatkavat samalla teemalla ja lookilla.

Nobiryhmässä on paljon vaihtelua ja siihen kuuluu myös Painboy, erikoisaseita ja Kustom Force Field Big Mek silloin, kun Warbossit ei vie molempia HQ-slotteja.

Sininen Squigi tähystää tappoapajia.

Tuomas toimitti maalattavaksi muutaman Ogrynin, joita oli ajatellut pelaavansa Meganobien säännöillä. Ajatus oli ensin maalauttaa figut vihreiksi muiden örkkien tapaan, mut Edu alkoi heti fiilistellä vanhemman edikan örkkikirjoja, jossa Ogryn-liittolaisia sai örkkienkin käyttöön. Tuohon aikaan kaarti ja vihernahat kilpailivat Ogrynien rekrytoinnista, kun vähän yksinkertaiset kaapit lähtivät usein sen mukaan, kuka vain ehti kysymään ensin. 

Tumpin konvertoimat Ogrynit maalattiin siis ihan perinteisin värein kunnianosoituksena vanhalle fluffille.

Power Klawit, isot aseet ja tuimat ilmeet sopii siististi örkkiarmeijan meininkiin. Kun saan jossain vaiheessa oman projektin käyntiin, pitää siihen varmaan tehdä vähän samanlaisia nappeja!

Rujoja varusteita ja simppeleitä vankilatatskoja.

Tuomaksella on myös pari aika hullua taisteluvaunua, jotka on tehty bitseistä ja jostain koottavien tankkien osista. Nämä toimivat sitten Apocalypseissa superraskaina vaunuina tai normipeleissä Looted Wagoneina. Figut on maalannut palkkatyönä turnausskenessäkin aiemmin aktiivisesti vaikuttanut Petri Immonen.

Panssaroinnit ja antennit on lisäaseistuksen ohella hyvä örkkimäinen touchi.
Mammuttitankilla alkaa olla kokoa, vähän isompaa voisi pelata jo Banebladena.

Oli hauska nähdä pitkästä aikaa taannoin työstetty armeija ja ikuistaa se viimein örkkiviikon kunniaksi. Kiitti Tumpille figujen lainasta ja kepeää kaasupoljinta syystalven peleihin!

September 26, 2013

Waaagh Week: Greenhide Retro

Örkkiviikko jatkuu klassikoiden parissa! War Headin örkkikingi Hese jalkautui Fight Clubille muutaman teemaviikkoamme varten maalaamansa vanhuksen kanssa. Wanhan ajan vihernahat on tyyliltään nykymenosta poikkeavia, mut niissä on ihan oma viehätyksensä ja tavallaan jotenkin aidompi viba. Figut ei yritä liikaa, kuten monilla 2010-luvun megalomaanisilla muovikiteilla on tapana, vaan ovat rehellisesti omat vaatimattomat itsensä makeine yksityiskohtineen. Avaruusörkkien historia juontaa kauas ja matkalle mahtuu jos jonkinmoista tyylisuuntaa ja teemaa. Tällä viikolla vaalitaan just näitä vihreitä arvoja!
Space Orkit, tai nykyään ihan vain Orkit, ovat piinanneet ihmisten imperiumia aina alusta asti. Örkit ovat olleet monessa mukana ja toimittaneet ihmiskunnan arkkivihollisen virkaa sekä mikä tärkeintä, tuoneet muuten niin synkkään maailmaan vähän huumoria! Örkkien oma tarina on kuitenkin muuttunut matkalla melkoisesti. Rogue Traderin alkuaikoina Space Orks olivat hyvinkin ihmisten kaltaisia ja loivat kauppasuhteita sekä useita planeettoja käsittäviä valtakuntia. Myös nykyään pelkästään orjan virkaan alennetut Gretchinit hallitsivat omia sektoreitaan, tietysti vain jos paikalla ei ollut örkkejä.

Kehitys on näkynyt hauskasti myös eri aikakausien miniatyyreissä. Vanhempia figuja katsellessa tulee usein mieleen, että moinen meininki ei oikein sopisi nykyiseen fluffin. Tästä hyvänä esimerkkinä olisivat Rogue Trader -ajan örkit Plasma guneilla varustettuina tai Power armoureihin sonnustautuneina. Myös soturien taidot kuvastivat kehittyneempää, mutta fyysisesti nykyisiä örkkejä heikompaa rotua mikä sopi sen aikaisiin figuihin loistavasti. Sääntöihin emme kuitenkaan tässä artikkelissa enempää mene sillä aiheenamme on nimenomaan tutustua örkkien ulkomuotoon, varustukseen ja muutokseen vuosien varrella.

Päätimme tehdä örkkiviikon kunniaksi pienen katsauksen menneeseen hiukan taannoisen Orc Size Comparisonin tapaan! Aloitetaan siitä iäkkäimmästä...

Tässä on se aito ja alkuperäinen Space Orc 80-luvulta.  Huomaa kirjoitusmuoto Orc nykyisen Ork sijasta. Tässä kaverissa on aikalailla erilainen fiilis kun nykyisissä. Örkin olemus on enemmän tuntematonta tutkiva avaruusseikkailija kun mieletön barbaari. Mielenkiintoisia yksityiskohtia löytyy vaikka millä mitalla kuten hengityslaite, headset ja arvomerkit käsissä. Erityisesti pidän örkin apinamaisesta asennosta, maata laahaavasta kädestä ja päättäväisestä katseesta jotka tuovat örkkeihin liitettyä alkukantaista voimaa. 
Vaikka örkin ase on nykymalleihin verrattuna huomattavan pieni ei voi yrityksen puutteesta syyttää; kaksi piippua, kaksi lipasta ja kaksi kirveen terää luulisi hoitavan homman! Tämä seikkailija kantaa mukanaan myös käsikranaattia, pistoolia ja veistä joten mistään pasifistisesta tutkimusretkestä ei varmasti ole kyse. Vanhan ajan kantikas base on myös sitä itseään.

Seuraavaksi vuorossa on Rogue Trader Space Ork vuodelta 1988. Tämä vihreä irvileuka on lähtenyt sotaan hymyn ja plasmakiväärin kera. Varustus on myös uutta tyyliä, pussihousut ja maiharit tuovat sopivaa sotilaallisuutta olemukseen ja tämän aikaisilla örkeillä oli usein päällään myös suojaliivi. Päässä olevan pottakypärän en usko tuovan muuta kun huumoriarvoa. Edeltäjästään poiketen tää on aika suoraselkäinen kaveri.

Warhammer 40k 2nd edition (1993) box setissä mukana tuleva muoviörkki on tuttu varmasti suurimmalle osalle harrastajia, sillä näitä sarvipäitä näkee edelleen pelikäytössä kuten myyntipalstoillakin. Kakkosedikassa örkit alkoivat suuntautumaan selkeämmin eri klaaneihin ja tämä figu edustaa Goff-klaania. Klaanilleen tyypillisiä elementtejä noudatetaan viimeisen päälle, ylisuuret sarvet, lähitaisteluvarustus ja klaanin heraldiikka on kaikki edustettuna tässä taistelijassa. Sana Gof tarkoittaa örkkislangilla mm. sotaisaa, piikikästä ja mustaa joten säälimättömistä sotureista on kyse. Tyyliltään 90 -luvun alkupuolen örkit lähtivät hieman sarjakuvamaisempaan suuntaan ja hymy kulki mukana lähes 2000-luvun taitteeseen asti. 

Tämä örkki on myös Rogue Traderin ja 2nd editionin taitteesta. Kaikki edikalle ominaiset piirteet löytyvät myös tästä figusta. Snakebite-klaanin alkukantaisena soturina pukeutumistyyli koostuu lähinnä eläinten taljoista. Siistinä yksityiskohtana käärmettä muistuttava vyönsolki! Tälläiset miniatyyrit luovat mielestäni hyvin 40K:n valtavan maailman monipuolisuuden tunnetta ja vaivaa jota jokaisen soturin yksilöllistämiseen on käytetty on pakko arvostaa. 

Jatketaan kakkosedikan alun parissa vielä yhden Evil Sunz Nobin verran. Tällä äijällä ei tosin ole alkuperäiset kädet vaan nykymallisen Sluggaboyn oikea ja muovisen Black orcin vasuri. Mielestäni aika hyvin sopivat! Klaania tunnustetaan jälleen mahtavalla vyöllä, mutta tästä kaverista näkee myös varakkuuden ja aseman tuomat edut mm. kultaisten kasvolävistysten ja hulppean takin muodossa. Örkki on ottanut osumaa vasempaan silmäänsä, tai sitten käyttää metallista "silmälappua" ihan turhamaisuuttaan, kumpikin vaihtoehto kuulostaa mahdolliselta. 

Gorkamorka Yoof (1997). Games Workshopin hauskimpiin ja varmasti arvaamattomimpiin peleihin kuuluva Gorkamorka vei pelaajat keskelle örkkien sisällissotien, ryöstöretkien ja baaritappeluiden riivaamaa kulttuuria. Tämä siisti figu esittää nuorta, vasta palvelukseen astunutta örkkiä. Huomattavasti aikaisempia nälkiintyneempi ulkonäkö ja huonot varusteet kuvastavat hyvin vähäisempien örkkiherrojen varikoilta ja baareista pakkovärvättyjä palvelijoita. Gorkamorka-peliin on myös valmistettu kokeneempia örkkipoikia esittäviä hahmoja, mutta ne eivät paljoa ulkonäöltään eroa, paidan ovat saaneet. Siistinä yksityiskohtana kaikista aikaisemmista ja myöhemmistä malleista eroavat aseet!

Uudempaa tuotantoa edustava muovinen Ork Boy. Tämänkaltaiset soturit ovat talloneet verisiä taistelukenttiä nyt jo yli kymmenen vuotta. Ork Boyz boxista sisältää paljon monipuolisia osia joilla saat jokaisesta örkistä erilaisen joten vaihtoehtoja löytyy! Persoonallinen pää löytyy Ork Warbiker Mob -paketista. Selkävaivoja tuottava kävelyasento on tullut jäädäkseen ja enää harvat örkit kulkevat suorina. Varustusta on aiempia malleja vähemmän, paidat ovat hihattomia ja panssarin virkaa toimittaa yleensä vain henkseleistä roikkuva metallilevy rinnan päällä. Aseet ja lihakset sen sijaan ovat kasvaneet huomattavasti, jos tämä örkki ottaisi minkä tahansa edeltäjänsä kanssa kädenvääntöä olisi tulos selvä! Lihakirves on melkein miehen mittainen ja pistooli menisi helposti lyömäaseesta. 

Alle vielä pari fiilistelykuvaa maastoissa. Sain maalattua örkkiviikon kunniaksi pari ihan uutta figua klassikkoörkkikokoelmaani ja mobien kasvaminen tuntuu aina hyvältä. Kuvassa on vihamielisiä planeettoja kartoittavia avaruuspukuisia seikkailijoita. Oikealla seisova soturi on aseistautunut Plasmapistoolilla ja suojanaan tällä on alkukantainen Power armour!

Evil Sunz Nob pysähtyi poseeraamaan.

Maalasin pomon selkään klaanille ominaista ikonografiaa.

Örkkivanhus näyttää nuoremmalle polvelle miten hangaareita vallataan.

Bad moon Warphead 90-luvun alusta on makeimpia lisäyksiä kokoelmaani hetkeen. Taikuri on puettu narrin vaatteisiin joissa on kulkusia, Weirdboyt ovat kai niin vaarallisia että boyzit haluavat tietää missä sekopää menee.


Warpheadin pääkoppaan kerääntyy arvaamatonta psyykkistä energiaa... Mitähän seuraavaksi tapahtuu?

WAAAAAGH! Hese kuittaa tältä erää, mutta örkkiviikko jatkuu!