November 18, 2018

30K Theatre of Bones Results and Coverage
The Horus Heresy returned under our roof today in a three-round fluff event, where twelve war-hungry combatants had brought their finest figures and a smart, casual gaming attitude. It was great to welcome completely new players to Fight Club and check out their awesome armies - some of the guys had traveled all the way from Kuopio for the occasion. Thanks for the great hobby spirit, see you all next time!

First Round Pairings and Results
9 Jupe Heikkinen vs Jussi Nurro 11
16 Turo Lyytinen vs Antti Halonen 14
8 Roni Landgrén vs Niklas Baarman 12
11 Harri Hokkanen vs Juhana Rytkönen 9
9 Jarmo Airaksinen vs Ville Suominen 11
0 Oskari Holm vs Teemu Valve 20

Second Round Pairings and Results
9 Antti Halonen vs Niklas Baarman 11
14 Harri Hokkanen vs Ville Suominen 6
0 Jarmo Airaksinen vs Juhana Rytkönen 20
20 Roni Landgrén vs Jupe Heikkinen 0
16 Oskari Holm vs Turo Lyytinen 4
0 Jussi Nurro vs Teemu Valve 0

Third Round Pairings and Results
7 Juhana Rytkönen vs Roni Landgrén 13
12 Harri Hokkanen vs Niklas Baarman 8
9 Antti Halonen vs Teemu Valve 11
0 Oskari Holm vs Ville Suominen 20
8 Jussi Nurro vs Turo Lyytinen 12
20 Jupe Heikkinen vs Jarmo Airaksinen 0

Final Standings
1. Juhana Rytkönen, Space Wolves 57
2. Roni Landgrén, World Eaters 55
3. Antti Halonen, Space Wolves 51
4. Ville Suominen, Word Bearers 49
5. Harri Hokkanen, Talons of the Emperor 48
6. Turo Lyytinen, Sons of Horus 44
7. Niklas Baarman, Talons of the Emperor 43
8. Jupe Heikkinen, Sons of Horus 43
9. Jussi Nurro, Iron Warriors 39
10. Oskari Holm, Iron Hands 31
11. Jarmo Airaksinen, Thousand Sons 28

Best Army Award: Juhana Rytkönen, Vlka Fenryka

November 16, 2018

Hound the Stars: BaseworkAs the World Eaters army list was done and the infantry conversions were taking shape, I knew the models would soon need some bases. This time we decided to craft the bases separately from the miniatures, so each could be worked on individually and there would be nothing in the way of adding freehand detail in the painting stage. It was actually quite fun to focus purely on the bases for a change, just trying to set the scene for the army. 

Jalkaväkikonversioiden valmistuessa pyhitin pari sessiota pelkästään World Eater -armeijan beissien rakentamiselle; kokonaisteeman huomioiden myös jalustoissa tulisi olla tavanomaista "hiekka ja tuftit" -lookkia enemmän meininkiä. Halusin vaihtelevuuden ja ryhmädynamiikan nimissä mukaan myös maltillisia korotuksia ja paloja avaruusaseman kävelysilloista; näin myös figujen jalustat saatiin viestimään armeijan tarinasta ja myös yhdistämään valmistuneet taistelijat niiden tulevaan display boardiin.

Alun alkaen olimme ajatelleet käyttävämme joukoille Sector Mechanicus -alustoja, mutta GW julkaisi juuri parahiksi myös irtomyyntiin tulleet Necromunda-kiekot, jotka toimivat mun mielestä tarkoituksessa vielä paremmin. Mua häiritsi Mechanicus-alustoissa hiukan, että lattian lovet ja kolot tulivat myös alustan reunojen yli, eikä sen "kehys" ollut koko matkalta yhtenäinen. Necromundan alustoissa lookki oli perinteisempi. Näihin yhdistettiin korkkilohkareita, hiekoitusta, green stuffista tehtyjä kaapeleita, kettinkiä sekä GW:n rauniobitsejä. 


Land Speedereille taas tehtiin vähän standardijalustaa suuremmat ovaalibeissit, joihin käytin pohjana War Headinkin valikoimasta löytyviä MDF-alustoja. Louhittuun asteroidikiveen upotettuja tasoja ja metallilattiaa rakennettiin isommista Citadel-muoviosista, joita vuoltiin istumaan paremmin alustan muotoon.

Pienet yksityiskohdat tekevät paljon ja tiesin miten beissauspanostukset vaikuttaisivat armeijan yleisilmeeseen - vaivalla tehdyt alustat voivat helposti muuttaa figujen lookin ja nostaa niiden näyttävyyden uudelle tasolle. Kuvassa on mukana myös Villen alunperin maalaama väriprototyyppi. Päädyimme lopulta käyttämään joukkojen haarniskoissa paljon enemmän valkoista, sillä tumma, lämminsävyinen metalli olisi muuten sekoittunut alustojen värisävyyn tarjoamatta lainkaan kontrastia.

Assault Ramien beisseihin voitiin niiden koon ansiosta mallata suurempia maisemaelementtejä, kuten rakennettua seinää...

...tai tuhoutuneita huoltosiltoja. Tähän beissiin on investoitu Skyshield Landing Padin jalka, mikä tekee aika näyttävän scenic basen jo ennestään vaikuttavalle lentokoneelle. Kohtaus on helppo kuvitella - tällaisista rakenteista Assault Ramit syöksyisivät mielellään läpi katkaistakseen vetäytyvien uhrien pakotiet.

Kun ajoneuvot nosti lentotikkujen päälle, eivät beissit tuntuneet ollenkaan liian isoilta, vaikka ne ovatkin kookkaampia kuin viralliset, läpinäkyvät alustat. Alun alkaen olimme ideoineet, että beisseihin voisi kiinnittää myös niiden ympärillä leijuvia kiviä viestimään painottomuudesta, mutta päätimme lopulta säästää asteroidilohkareet käytännöllisyyden ja pelattavuuden nimissä yksinomaan display boardiin.Figut ja niiden alustat maalattiin myös erillään ja liitettiin toisiinsa vasta lopuksi, jotta figujen jalat eivät tahriintuisi drybrushauksesta, eivätkä ne seisoisi lattiaan tehtävien freehandien tai transfer-istutusten tiellä. Aika hyvä menetelmä, kunhan vain muistaa joukkoja tilapäisbaseille kiinnittäessään ottaa iisisti liimapintojen kanssa!

Seuraavaksi display basen kimppuun!

November 15, 2018

Hound the Stars: Planning and early stages

In the next few articles we'll be debriefing our latest army projects, this time created for the battles in the violent and tragic era of Horus Heresy! A full army gallery is on its way, but we'll first dwell into the origins of the World Eaters - where the inspiration sparked and how we went about creating an Armies of Parade -winning force. 
Alpha Legion Mechanized Recon sekä World Eaters Void Assault, eli viimeisimmät War Head -teema-armeijaprojektit, ovat sijoittuneet vetovoimaiseen Horus Heresy -miljööseen, jolla on Suomessakin paljon faneja ja aktiivinen pelaajakunta. Black Libraryn ja Forge Worldin ansiokkaasti kynäilemä maailmankuva on rakentunut romaanien ja sääntökirjojen sivuilla jo vuosikausia ja harrastajien iloksi on julkaistu toinen toistaan siistimpiä yksiköitä ja sankarifiguja. Mytologiset tarinat Astartes-legioonien sisällissodasta ihmiskunnan synkimpänä hetkenä ovat avaruusoopperaa parhaimmillaan ja myös aihepiirin visual design on mahtipontisuudessaan, realistisuudessaan ja koruttomuudessaan vailla vertaansa. Olikin siis jo korkea aika paneutua aihepiiriin täydellä drivella ja fiiliksellä.

Horus Heresyyn liittyy erityisen siistin fluffin lisäksi erottamattomasti myös hyvähenkinen pelaajayhteisö. Kutkuttavasti kansallisissa 30K-piireissä toteutuu juuri se, mitä harrastukselta tällä hetkellä henkilökohtaisesti etsinkin; kasuaalit, temaattiset pelit, joissa pääosassa ovat hitsauksen ja voittamisen sijaan näyttävät miniatyyrit ja maastonkappaleet. Suomen Horus Heresy -turnausskeneä on War Headin ja KuoFi Ry:n panostuksin rakennettu alusta alkaen nimenomaan fluffihenkiseksi power play -elementtejä karsien - pelitapahtumissa kompetitiivisuus on jäänyt taka-alalle ja esimerkiksi palkinnot on jaettu pääasissa muista syistä kuin matsien voittamisesta. Tämä näkyy muun muassa tyylikkäissä armeijalistoissa ja erityisen näyttävissä figuissa; puolikuntoiset tai maalaamattomat miniatyyrit ovat Heresy-turnauspöydillä erittäin harvinaisia.

Ville Herrasen kanssa yhteistyössä startattu World Eaters -hanke lähti kehittymään jokseenkin sattumalta Villen tilattua War Headin kautta Kharnin ja Berzerkereitä uutta 40K-armeijaansa varten. Olimme kuitenkin hiljattain leikitelleet idealla yhteisprojektista ja päätimme lopulta lähteä tutkimusmatkalle Horus Heresy -aikakauteen - Berzerker-spruet laitettiinkin bitsboksiin. Käytimme aluksi paljon aikaa ja henkisiä resursseja ihan vain teeman ja armeijan meiningin speksaamiseen ja pääsimmekin pian samalle sivulle siitä, mitä legioonalaisilta halusimme; mieleen tulee selvästi muuan kesäinen stormauspalaveri Malmin Bierhausissa. Tuolloin kirjoiteltiin jo ensimmäiset versiot armeijalistasta hankintoja ja rakentelua ohjaamaan. World Eatereihin päädyimme alunperin muun muassa niiden (silloisen) eksoottisuuden ja tyylikkään punavalkoisen rynnäkköosastoväriteeman johdosta.

Projektin startattua alkoi resurssien haaliminen, mikä on inspiraatiomyrskyssä yksi tällaisten hankkeiden hauskimpia osuuksia; on mageeta kaataa kaikki bitsikaapin laatikot nurin ja alkaa metsästää osia, joista voisi olla vision toteuttamisessa hyötyä. Mulle oli alusta alkaen selvää, että koko jengi toteutettaisiin "rule of cool" ja fiilistely edellä, enkä antanut figujen käsiaseistuksen ja sen sääntöteknisen vastaavuuden seistä konversioideoiden tiellä. Kokonaisuuden jokainen figu tultaisiinkin konffaamaan teemaan sopivaksi ja alustat raksattaisiin yksilöllisesti scenic base -tyyliin. Tilauksia lähti tuolloin samaan aikaan Anvil Industriesille, Forge Worldille, pariin bitsikauppaan ja GW:lle, minkä lisäksi sopivia osia etsittiin myös lähipiirin harrastajilta.

Sain jo alusta alkaen paljon kiksejä armeijaan suunnitellusta avaruusteemasta, sillä se olisi aika persoonallinen ja tuntui sopivan erityisen hyvin World Eatereille; avaruusaluksia breachaavat, verenjanoiset gladiaattorit tuntuivat olevan kuin suoraan Horus Heresy -romaanin sivuilta. Tähän meininkiin saatiin myös hienosti istumaan suomalaisittain (ainakin toistaiseksi) harvinaiset Caestus Assault Ramit, joista muodostui armeijalistamme sydän. Myös kaikki rosterin muut yksiköt valittiin sopimaan "Void Assault" -teemaan, mistä syystä mukaan ei tullut esimerkiksi Dreadnoughteja tai kenttätykistöä; sen sijaan kiiturit, teleportaavat joukot ja hyppyreppujalkaväki laskettiin mukaan. Lohduton, mittaamaton tyhjiö ja jokin kovia kokenut avaruusasema miljöönä antoivat paljon ajatuksia myös joukkojen beissauselementteihin ja tulevaan display boardiin.

Tiesin jo elokuussa 2017 ensimmäisiä prototyyppeja rakennellessamme, että koko projektin toteuttamiseen menisi pitkä tovi; jokainen jalkaväkifigu rakennettaisiin scratchbuild-tyyliin lukuisista irto-osista ja maalattaisiin yksilöllisesti liukuhihnatyöskentelyn sijaan. Alustavaksi valmistumistavoitteeksi asetettiin Warhammer Storen Armies on Parade -kilpailu, minkä lisäksi haaveilin mahdollisuudesta viedä valmistunut kokonaisuus SN Battle Reportsin 'No Retreat' -kutsuturnaukseen Gibraltarille. Emme pitäneet tarkkaa kirjaa hankkeeseen käytetystä ajasta, mutta kokonaistyöstötunnit yltävät iisisti kolminumeroisiin lukuihin - käytettyä aikaa tärkeämpää oli kaiken aikaa se, että jälki ja lopputulos vastaisivat omassa pääkopassa kipinöivää visiota. Lopulta jätimme armeijalistan liittolaisdetachmentin vielä odottamaan vuoroaan, jotta ehdittäisiin keskittyä varsinaisiin legioonalaisiin ja 308th Void Assault valmistui kuin valmistuikin lokakuiseen armeijaparaatiin tänä vuonna. Tavoite ei tietenkään voinut olla muu kuin voitto (Ollin jo napattua yhden Armies on Parade -kultamitalin omilla, perinteisemmillä World Eatereillaan), mikä kaikeksi onneksi saavutettiin!

World Eaterit ovat olleet jo tähän mennessä todella palkitseva projekti ja oon nauttinut kovasti 30K-tematiikasta ja legioonakulttuurin tulkitsemisesta maalaten ja konvertoiden. Vahvistuksia on vielä matkalla, jotta rosteri saadaan turnauskokoiseksi, minkä jälkeen se pitää tietysti saada pelikäyttöön! Kiitokset kaikille matkan varrella tsempanneille, osia treidanneille ja fiilistelyyn osallistuneille.

Jatketaan pian kuvien ja stoorin kanssa!


November 14, 2018

Road to Triad: The Hand of Cawl

Yksi kuluneen kauden valovoimaisimmista "Comeback Artisteista" on ollut skenelegenda Marko Haatio, jonka aktiivisen metailun ansiosta rakentuneet, mielenkiintoiset Adeptus Mechanicus -kokoonpanot ovat ihastuttaneet ja vihastuttaneet monissa turnaustapahtumissa vuoden mittaan. Miehenpeluun kruunaamaton kuningas on parin pienemmän turnausvoiton lisäksi saavuttanut muun muassa War Head Summer Heatin Warmaster-tittelin (parhaat pelipisteet) sekä nelossijan kansallisessa rankings leaderboardissa. Make debytoi tänä vuonna myös 40K ETC-joukkueessa, keräten Zagrebissa neljä voittoa ja 63/120 pelipistettä. Yksi ensimmäisistä Triad-kutsuista lähti valovoimaisen ensikertalaisen suuntaan ja pian nähdäänkin, mikä on kenraalin pelivire tosipaikassa suomenmaalla.

Olet palannut 40K-kentille vaikuttavalla menestyksellä ja kerännyt mielenkiintoisilla rostereilla kovat Ranking-pisteet. Mikä pelin nykymeiningissä sai veteraanin palaamaan nelkkarin pariin?

Veri ehdottomasti veti takaisin figujen pariin, ja vaikka olenkin ehkä enemmän tunnettu Fantasy Battles -pelaajana, halusin kuitenkin pelata peliä joka on vielä Games Workshopin tukema. Tästä alkoi sitten 40K:n vakoilu.

Miten vertaisit skenen nykyturnauksia "entisaikojen" tapahtumiin? Mikä on paras turnausmuistosi, entä kauhein?

Onhan harrastus mennyt kovasti eteenpäin, mikä on hienoa. Lähtökohtaisesti maastot ja järjestelyt yleisesti ovat kehittyneet pelin mukana. Ehdottomasti kuitenkin kaipaan suurempia, reilusti sadan pelaajan ylittäviä turnauksia, joita Warhammerin kulta-aikaan oli Suomessa useampi vuodessa kumpaankin peliin.

Kauhein turnausmuistoni taitaa kyllä liittyä tuomarointiin Ropeconissa - tarina ei tosin ole täysin sisäsiisti (vaikka siitä palkittiinkin Bugmanin oluttuopilla), joten ei mennä sen kummemmin siihen. Kilpailullisena pelaajana paras muistoni hyvien pelien ohella oli Mammutin metsästyksen ja Thunderhawk Downin vieminen samana kautena - ne olivat hienoja turnauksia, joihin kumpaankin olin saanut vähän yllättävät armeijat pöydälle.

Mikä on suosikkiturnausarmeijasi/armeijalistasi kautta aikain?

Thunderhawk Downin Space Wolf Rhino Rush oli kyllä kovalla käytöllä, mutta lemppariarmeijan paikan taitaa kyllä viedä suippokorvien Ulthwé Strike Force, jonka Webway Portal -taktiikka osasi yllättää. Meidän välisenä salaisuutena tässä voisi varmaan nostaa esille myös Fantasy Battle Vampire Countien Summon Horden, josta tuli lopulta esimerkin myötä ihan skenen standardikokoonpanoja (ja Rhino Rushin kanssa) ehkä eniten turnausmetaan vaikuttavia listoja.

Minkälaisia elementtejä toivoisit Suomen turnausten sääntöpaketteihin? Tuleeko mieleen jotain vallitsevaa trendiä, jonka haluaisit jatkuvan?

Tykkään siitä, että järjestelyissä käytetään jotain kiintopistettä, joka tuo rakennetta suunnitteluun ja meillähän tässä on toiminut ETC. Mielestäni turnaukset ovat tällä hetkellä hyvin järjestettyjä kokonaisuuksia, eikä oikein kritiikkiä keksi. Ele järkkäreille, keep up the good work.

Minkä "wanhan parran" haluaisit palaavan turnauskentille? Onko teillä yhteistä pelihistoriaa?

Tämä kyseenalainen kunnia taitaa mennä Tiaisen Villelle jonka kanssa tuli kyllä reissattua valtava määrä turnauksia läpi joskus "two-headed gianttinakin" pelattuna. Lämmittelyt paluulle on toki aloitettu jo, mutta vielä ei ole liekkiä syttynyt. Kuulin tosin, että toinen turnauskaveri "Pikku" on puhallellut pölyjä nappuloistaan, joten eiköhän tässä vielä kohdata.

Millaiseksi kuvailisit pelin balanssia tällä hetkellä ennen uutta Chapter Approved -päivitystä?

Minulle peli on tällä hetkellä parasta 40K:ta koskaan ja myös balanssi on mielestäni totuttua parempi. GW:n tapa muokata peliä on vaikuttanut lupaavalta. Ainahan voidaan parantaa, mutta kyllä nyt pienellä yrityksellä saisi tehtyä useamman kourallisen erilaisia listoja, jotka sotii tasaisia matseja. Tämän hetken haaste armeijasuunnittelussa on, että pitää voittaa Imperial Knightit ja horde, joskus jopa samaan aikaan.

Mitä maalauspöydälläsi on tällä hetkellä? Onko rakenteilla mitään ihan uutta armeijaprojektia?

Tällä hetkellä ei ole mitään uutta ja hienoa tulossa, mutta koen ehdottomasti olevani projektien välissä, koska into touhuta olisi suuri. Odotan innolla siskojen uusia nappuloita, ja onhan sitä upeita keltaisia örkkejäkin tullut silmäiltyä.

Tapanasi on kokeilla armeijalistoissa epätyypillisiäkin yksiköitä. Onko pelisilmä vuosien harjoittelun tulosta, vai kräkkäätkö codexeja jollain erityisellä näkökulmalla?

Olen aina tehnyt hiukan muista poikkeavia listoja, mutta tuolla puolella ruosteisuus kyllä näkyy; aika hankala on lähteä uusista codexeista keksimään voittavia komboja suoraan. Ajankäytön ja parin testipelin kautta päästään kuitenkin välillä viisasten kiveen kiinni. Onneksi listojen rakentamiseen saa paljon vertaistukea ja sparrausta muilta pelimiehiltä.

Mitä odotuksia sinulla on tämän vuoden Triadille? Aiotko osallistua Qualifier-turnauksiin?

En ole Triadissa aikaisemmin pelannut ja olen vakuuttunut, että siellä saa pelata hyviä pelejä tiukkoja armeijoita vastaan. Karsintaturnauksista ei ole vielä lopullista päätöstä, mutta kiireinen loppuvuosi näyttää kyllä haastavalta etenkin kun paripäiväisiä turnauksia on jo muutama kalenterissa.

Oletko lyönyt lukkoon Triad-armeijavalintasi? Minkälaista listaa saattaisit pelata?

Herrasmies ei koskaan kerro, mutta lista tuskin on jotain, mitä muut ovat jo ahkerasti pyörittäneet.

Jos et saa nimetä itseäsi, ketkä toivoisit näkeväsi Triad 4 -finaalissa? Kuka on voittajasuosikkisi?

Kyllä voittajasuosikin mantteli menee tässä tapauksessa ranking-ykköselle Jounille, ja mustana hevosena Samin voitto ei missään nimessä yllättäisi. Edellä olevan vastauksen valossa toivon, että finaalissa kohtaavat Emppu ja EetuG.

Tsemppiä Triad-valmisteluihin!

Kiitos ja kiitos myös kutsusta!