May 17, 2016

GT Painting Awards: Squad Category



Osana War Headin viime viikonlopun Helsinki Grand Tournament -tapahtumaa järjestettiin myös yleisölle avoin maalauskilpailu, johon halukkaat pensselitaiturit saivat ottaa osaa noin 28mm-skaalan miniatyyreillään. Skaba oli aika kevytmielinen eikä mitenkään kovin tiukasti säädelty; ajatus oli että kaikentasoiset maalaajat voisivat tuoda figujaan esiteltäväksi ja halutessaan pyytää niistä palautetta. GT-maalauskilpailua myös markkinoitiin hyvänä deadlinena saada valmiiksi jokin uusi sankari tai yksikkö, joillekin kun siveltimeen tarttuminen on aina pienen tsemppauksen takana!

Kenttäolosuhteisiin pystyttämämme valokuvausstudio ei valitettavasti onnistunut ihan optimaalisesti ja pahoittelemme tätä osallistujille. Koetimme saada erityisesti ryhmäkuviin mahdollisimman hyvän syväterävyyden yksityiskohtien esittelemiseksi, mutta emme joistain syystä saaneet ständiltäkään kohdistettua kuvia riittävän skarpeiksi. Luultavasti käyttämämme optiikka ei ollut riittävän laadukas niin pitkään valotusaikaan, mikä johti vähän blurrimpiin kuviin kuin toivoimme. Ehkä olisi aika päivittää lasit tulevalla Hong Kongin reissulla! 

Ryhmäkategoria oli ehkä jopa sinkkufigujakin hauskempi tuomaroida, sillä useamman figun välille on mahdollista luoda yksittäisnappia enemmän tarinaa ja tunnelmaa hahmojen keskenäisellä dynamiikalla. Display-jalustan avulla tarinan raameja voi myös ulottaa hiukan miniatyyrien omien beissien ulkopuolelle. GT:n maalauskilpailun ryhmäluokka keräsikin tosi hyvin töitä ja jopa kuudesta eri pelijärjestelmästä!

Kategoriavoittaja
Space Wolves Skyclaw Pack 
Mikael Laaksonen

Kategorian voitti Mikael Laaksosen klassisella ja puhtaalla paletilla toteutettu Space Wolfien Assault Squad Rune Priestin johtamana. Aggressiivinen iskujoukko oli maalattu todelliseen "by the book" -tyyliin 'Eavy Metal -tiimin reseptien mukaan ja "boksinkansihengessä". Edge-highlightien kannattelema maalaustyö oli toteutettu huolella ja ajan kanssa.

Mikael on hionut GW:n studiotyyliä jäljittelevän tekniikkansa huippuunsa; figut voisivat olla suoraan Codexista, paitsi että niiden beissit ovat vielä 'Eavy Metal -figuja näyttävämmät. Figuissa ei ole juurikaan monimutkaisia konversioita, mutta ne on koottu ajatuksella käyttäen osia Space Wolves -kiteistä yhdessä Space Marine Assault Squadin kanssa.

Space Wolfit on kautta aikain olleet aika värikkäitä ja lämpimät spottivärit on koristaneet vuosikaudet olkasuojusten laumatunnuksia ja Great Company -logoja. Mikael on lisäksi jatkanut viikinkifiilistelyä esimerkiksi ohimotatuointien parissa.

Rune Priest oli koottu taitavasti Deathwatch Overkill -boksin Librarianista. Koko työn viimeisteli korkeuseroin varustettu, maisemoitu display base. Hatunnoston arvoinen suoritus, puhtaalla tekniikkatyöskentelyllä kruunattu iskujoukko erottui edukseen skabavitriinissä!




Toinen sija
CIA SAD Operatives
Juha Nieminen

Juha Niemisen operaattoritrio toi hyvää tosimaailman särmää ryhmäkategorian kärkikolmikkoon. Teoksessa kolme CIA:n Special Activities Divisionin operaattoria tunkeutuu romahtaneen tiilimuurin läpi kohdetalon takapihalle. Figut ovat erikoisjoukkoja Hasslefreen valikoimasta.

Juhan työssä on erityisesti tarinaa kannattelevan display-alustan ansiosta kategorian paras ryhmädynamiikka ja kenties jopa kokonaiskilpailun vahvin narratiivi. Jalustoiltaan kulissiin uppoavat ampujat toimivat ryhmänä hienosti ja niissä on mainiota liikkeentuntua; on helppo kuvitella, mitä kohtauksessa oli tapahtunut hetki sitten, ja mitä ehkä kävisi seuraavaksi. Alustan maisemointi oli myös tehty näyttävästi ilman, että se vie huomiota itse miniatyyreiltä.

Työssä on monia Juhan mallaustyöskentelylle ominaisia tunnuspiirteitä, kuten hauska, yksityiskohtainen flokkisekoitus, weathering-efektit ja suorastaan autistisen tarkasti maalatut, realistisen sävyiset maastokuviot. Eri tekniikoita oli myös käytetty tehokkaasti, sillä siinä missä esimerkiksi muurin rappauspintaan oli saatu karkeaa tekstuurintuntua, oli iho ja vaatteet layeroitu pehmeästi.

Kolme figua oli myös erinomainen määrä ja useampi figu olisi jopa voinut syödä työltä fiilistä, tai sitten asettelun olisi ehkä pitänyt olla erilainen. Nyt ryhmä toimii loistavasti kokonaisuutena ja se on aiheensakin puolesta persoonallinen ja ajankohtainen.




Kolmas sija
Death Korps of Krieg Company Command Squad
Sakari Voutilainen

Skaban pronssisijalle selviytyivät Sakke Voutilaisen synkät Death Korps of Krieg -figut Forge Worldin mallistosta. Työssä Imperial Guard -rykmentin päällystö seisoi juoksuhaudan mudassa ja valmisteli linjoja uutta asemasotavaihetta varten. Ryhmässä oli 40K:n komentoryhmien klassiseen tapaan eri rooleja; lipunkantaja, komentaja, pari veteraania erikoisasein, kuria ja järjestystä valvova komissaari sekä radisti. Ryhmä oli myös peliteknisesti laillinen kokonaisuus.

Raadin mieleen oli selvästi 40K-henkinen, mutta värivalintojensa ansiosta kuitenkin persoonallinen tematiikka. Upseerin sininen takki luo fiiliksen aatelismiehestä tai ehkä jostain yhteydestä Keisarilliseen Laivastoon. Väriteema on synkkä, mutta sitä kontrastoivat hyvin punaiset yksityiskohdat sekä Plasma Gunien OSL-värihehkut. Työn tekniikka ei ehkä yllä muiden sijoittuneiden tasolle, mutta ryhmä on hyvä kokonaisuus ja valittujen figujen toisistaan poikkeavat yksityiskohdat tekevät ryhmästä mielenkiintoisen katsella.




Muut shortlistille suoriutuneet ryhmät

Samuli Salovaaran hienosti Warhammer Fantasy Battle -figuista keräilty Frostgrave-jengi oli kategorian ehdoton väripilkku. Figut olivat huikean persoonallisia ja ryhmästä välittyi heti tarina; jonkinlainen kauppias oli kai lähtenyt matkaan kirstunvartijoineen, henkivartijoineen, neuvonantajineen ja lipunkantajineen. Myös hauskat mukulakivialustat saivat raadilta kiitosta. Yleisilmettä latistivat hiukan paksut maalikerrokset ja jopa vähän silmiinsattuvan kirkkaat värivalinnat. Hiukan maanläheisemmin sävyin toteutetut korostukset olisivat voineet tuoda ryhmään tietynlaista "uskottavuutta", joskin tässä oltiin ehkä haluttu mennä klassisen Fantasy Battlen väriloistolla.

Mikko Savolahden Mordheim Warband oli niin ikään upeasti koostettu ja figut olivat tunnelmallisesti konvertoitu. Ryhmän tunnisti yhdellä vilkaisulla Mordheim-jengiksi ja myös figujen välinen kemia toimi. Käytetty väripaletti yhdisteli varsin toimivalla tavalla kylmiä ja lämpimiä sävyjä, mutta korostukset olivat paikoin vähän liiankin räväkät ja sarjakuvamaiset, eivätkä rajuin kontrastein toteutetut maalipinnat eritisesti vaatteissa oikein tavoittaneet materiaalintuntua. Metallit, puuosat ja alustojen kivipinta olivat kuitenkin onnistuneita ja yksityiskohtia oli hauskaa bongailla.

Matias Grönqvistin vekkuli Infinity-kolmikko oli ensimmäisiä shortilistille valittuja ja pelikäyttöön tehdyt figut toimivat todella hyvin matkan päästä tarkasteltuna. Beissien ja figujen välinen kontrasti oli toimiva olematta kuitenkaan liian räikeä ja erityisesti naissankari oli vaikuttavasti layeroitu. Pupurobotteja vaivasi kuitenkin paikoin vähän kiirehdityt värialueet ja esimerkiksi korvien mustissa paneeleissa oli valitettavasti silmäänpistävät wash-lammikkorajat. Koko joukko olisi myös tarvinnut ehkä jonkin selkeän spotti- ja kontrastivärin rikkomaan hiukan monotonista väripalettia.

Tommi Malkin Infinity-sotilasryhmässä taas oli upeat värivalinnat ja näissä oranssien linssien tuoma kontrasti toi mukaan sen, mikä pupujengistä puuttui. Maanläheiset sävyt toimivat loistavasti sotilaallisessa viisikossa ja dynaamisissa figuissa oli erinomaista fiilistä. Eri asein varustetuille hahmoille olisi voinut hyvin nimetä roolit esimerkiksi jonkin toimintaleffan castissa; yksi laskelmoiva johtaja, rämäpää raskasasespesialisti... Hyvää settiä! Miniatyyrien alustat olivat kuitenkin niin keskeneräiset (metallifigujen slottastandi esimerkiksi näkyi monilla peittämättömänä hiekoituksen välistä, beissien reunoja ei oltu viimeistelty...) ettei viisikolla ollut asiaa TOP3:een. Tekniikkansa ja väriensä puolesta ryhmä oli kuitenkin yksi tuomariston suosikkeja.



Kategorian muita upeita töitä

Juha Nieminen oli maalannut skabaan 40K-universumin Meganob-kolmikon. Kromlechin valtavat örkkifigut oli aseteltu tunnelmalliselle aavikkojalustalle.

Esko-Jaakko Lehden Word Bearereita johti uhrikivelle noussut Sorcerer Lord.

Teemu Kujalan karaistuneet Napoleonic-veteraanit olivat parhaillaan palaamassa äiti Venäjältä.

Mika Vuorion pirteäsävyiset, historialliset ruotsalaiset olivat yksi tuomariston suosikkeja ja yhden raadin jäsenen mielestä jopa koko kilpailun toimivin ryhmäkokonaisuus. Figut oli hyvin valittu ja niissä oli TOP3:n operaattorien tapaan erinomainen ryhmäkemia. Maalaustekniikka ei ehkä ihan kantanut kärkisijoille asti, mutta svedut toimittivat kilpailussa hienosti väriläiskän ja katseenkääntäjän virkaa koreine lippuineen!

Jukka-Pekka Heikkinen toi Oulusta asti skabaan tyylikkään tummanpuhuvat Chaos Space Marine -erikoisjoukot, jotka oli konvertoitu Grey Knight- ja Thousand Sons -figuista.

Matti Alasen harlekiiniprätkät saivat kiitosta värivalinnoista ja toimivista, hyisen tundraisista alustoistaan.

























Olli myönsi pääpalkinnon Mikaelille Helsinki Grand Tournamentin loppuseremoniassa, Juhan pohtiessa taustalla "Miten tässä näin kävi, olisikohan sittenkin pitänyt tehdä Multicamin sijasta MARPAT-kuvio..." Onnittelut kaikille TOP3-sankareille ja valtavat kiitokset kilpailuun osallistuneille!

























Poromagian sponsoroimasta palkintopinosta löytyi niin kulutustavaraa, kuin pysyvää memorabiliaakin!

No comments:

Post a Comment