September 23, 2013

Waaagh Week: Into da green!

Waaagh! War Headin örkkiviikko on alkanut! Kaikki putket on täynnä Snotlingeja ja seuraavan viikon ajan blogissa tapahtuu vihreitä örkkiarmeijoiden ja -fiilistelyjen parissa. Ekana areenalle marssii Juhan hullu Bad Moonz ja Evil Sunz -teemainen örkkiarmeija, joka on täynnä mekaanis-aggressiivista energiaa. Into da green, boyz and girlz!Avaruusörkkien leiriin

Olen harrastanut vuodesta 1988 lähtien nelkkarin eri versioiden pelailua, pääasiassa Space Marineilla ja muilla Imperiumin joukoilla. Kesän 2008 korvilla kuitenkin jokin siirsi kiinnostukseni avaruusörkkeihin. Siirtyminen vihernahkojen pariin oli osaltaan halua vaihtaa armeijateemaa totaalisesti ja suurelta osin myös halua päästä oikein kunnolla kiinni konvertointihommiin ja vaihtelevaan maalaukseen. Koska juuri maalaus ja vahvoja teemoja sisältävät armeijat ovat mieleeni, mikäpä muu 40K-armeija antaisi paremman mahdollisuuden tähän kuin örkit!

Jos vaihtelu ja värikkyys olivat motivoivia tekijöitä, niin kolmas oli ehdottomasti likaisuuden ja kuluneisuuden aikaansaaminen figuissa. Olin jo pitkää halunnut tuoda perinteiseen ”karkkipaketti”-maalausmaailmaan mallauksessa olennaisia vanhentamisen ja säistämisen elementtejä ja nyt käsissäni oli pojat, joilla ei olisi ensimmäistäkään uutta tai puhdasta mitään. Vanhentamisteema kiinnosti siksikin, että se on yksi haastavimpia maalauksen ja mallauksen alueita, eikä ole todellakaan vain ”valmiin mallin sotkemista”. 

Taustalla oli myös pelaamisen kannalta pragmaattinen tavoite tehdä jokin ”pahis” armeija jo silloisten Imperiumin voimien rinnalle, sekä samalla katsoa pelaamista hieman eri kantilta. Pelityyliini on hyvin offensiivinen, jopa uhkarohkea, mistä syystä örkit oli mitä sopivin valinta pelillisesti. En ehkä voittaisi paljoa, mutta tapahtumia ja toimintaa olisi pelipöydällä runsain mitoin!

Armeija tyylilläni

Armeijan rakentamiseni lähtee periaatteesta, että armeija muodostuu joukoista ja tästä syystä aloitan projektin aina perusjoukoista. Lisäksi en oikeastaan koskaan lähde ns. listasta, vaan alan vain koota sellaisia joukkoja, joita haluan maalata. Siksi hankinkin aluksi paljon örkkipoikia ja sen jälkeen vielä vähän lisää, sillä örkkiarmeijahan on ensisijaisesti valtava vihainen lauma. Ainut miinuspuoli tässä on se, että kun poikalauma alkaa saavuttaa ensimmäisen sadan virstanpylvään, niin homma alkaa hieman puuduttaa. Onneksi olin harjoitellut massojen maalaamista historiallisiin peleihin. Lopputuloksena oli noin sadankahdenkymmen perusörkin Troop-pohja, joka taipuu hyvinkin erilaisiin kokoonpanoihin, niin jalkaväkiteemalla kuin motorisoituna armeijana. Boyz-urakan jälkeen siirryin sitten Nobeihin ja muihin erikoisempiin jalkaväkiyksiköihin. Örkkifluffissa mieltäni on aina lämmittänyt Bad Moons -klaani, ja siellä Flash Gitzit on aivan ehdoton yksikkö jonka halusin rakentaa.

Oli alusta asti selvää, että örkkiarmeijani tarvitsee paljon kalustoa; trukkeja, buggyjä, battlewagoneita ja kaikkea mitä nyt pojat ehtivät lootata. Tällä osastolla pääsin sitten todella kiinni rakenteluun sekä säistämiseen. Oli todella hauskaa miettiä mallia rakentaessa ja maalatessa, miten jokin tietty kohta olisi likaantunut tai kulunut, miten siitä olisi irronnut maali tai miten kohta olisi ruostunut. Kaluston kanssa sai kokeilla kaikenlaista.
Fluffiuskollinen maalaaja

Maalausteeman kanssa olen hyvinkin fluffiuskollinen. Pidän kovasti nelkkarin alkuaikoihin juontavasta örkkien klaanitematiikasta; Bad Moonien kuuluu olla keltaisia ja Loottien sinisillä sotamaaleilla varustettuja. Armeijassani onkin kaksi kantavaa klaaniteemaa, joista toinen on tietenkin Bad Moonz. Tämän klaanin ympärille on rakentunut paljon erikoisempia yksiköitä, kuten Warboss ja Mega Nobeja, eli rikkaat pojat. Toinen runko taas rakentuu Evil Sunzien ympärille ja siinä on sitten pyöräkalustoa. Näiden lisäksi on iso geneerinen poikalauma, joka tarvittaessa liittyy kumpaan tahansa klaaniin (tai sitten koko joukko taistelee yhdessä noin 6000 pisteen kokoisena Apocalypse-peleissä).

Bad moonit olivatkin hyvä mahdollisuus harjoitella keltaisen maalipinnan toteutusta. Keltaista maalatessa vanha ”monta ohutta kerrosta” -totuus pitää todella paikkansa. Koska kirkkaat keltaiset värin ovat normaalisti hiukan kuultavia, hyvän lopputuloksen saavuttaminen vaatii kärsivällisyyttä ja lukuisia maalikerroksia. Asteittainen vaalentaminen toimii myös keltaisessa hyvin ja se näkyy mielestäni hyvin Bad Moon Dreadnoughtissa, Killa Kaneissa, sekä Warbossissa, joissa olen mielestäni saavuttanut parhaan Bad Moon -tulkintani.

More is more

Örkkiarmeija ei ole koskaan valmis, sitä voi aina kasvattaa. Työn alla on parhaillaan muutama tankkimalliin pohjaava Battlewagon-konversioprojekti, joista yhdestä tullee itse asiassa Super Heavy Apo-tarpeisiin. Näiden jälkeen suunnitelmissa on  Nob Biker -unitin rakentaminen. Ja sitten ihan uusi klaani, Blood Axe, josta minulla on jo selvä visio...

Musta on aina tosi hauska lukea ja kuunnella Juhan fiilistelyitä armeijoista kuin armeijoista, sillä niissä on aina niin paljon visiota ja tunnetta takana. Kelailemme monesti figuskenen nykytilaa, vanhoja ja uusia projekteja, eri valmistajien designeja ja kaikenlaista muuta autoillessamme Lauttasaaresta keskustaan päin ja joka kerta Juha mainitsee jonkin hyllyssään olevan armeijakokonaisuuden, josta en ole aiemmin kuullutkaan. Tiesin, että Juhalla on myös örkkiarmeija, mutta ennen örkkiviikon photoshootia mulla ei ollut aavistustakaan, miten laaja ja siisti kokoelma oli. Megaboss Urboz the Magnificent on Juhan Bad Moons -klaanin sota- ja massipäällikkö.

Urbozin suojelemisesta vastaavat klaanin rikkaimmat pojat eli Meganobit. Keltainen väriteema on tosi iskevä ja näissä figuissa tiivistyy hyvin Juhan makea maalaustyyli, johon sopii sekä realistisuutta, että ripaus sarjakuvamaisuutta ja vanhan ajan "klassismia" esimerkiksi beisseissä.

Pienemmät sotapäälliköt Nobeineen toimivat Urbozin luutnantteina.

Kaikenlaisia Nobeja on kymmenittäin ja armeija on täynnä kipeitä konversioita örkkityyliin.

Big Mekin homma on raksailla talsijoita sekä totuttuun tyyliin suojata Urbozin henkilökohtaista Battlewagonia tykistötulelta.

Battlewagoneissa näkyy hyvin Juhan kuvailemat weathering-revittelyt.

Vaununjohtajiin on tilattu karismaattisia osia vaihtoehtovalmistajilta. Kattolevyjen chipping ja ruoste on tosi siististi toteutettu.

Kaptin Badrukk Flash Gitzeineen ovat Bad Moon -armeijan sielu. Joka jannulla on customoitu (ja aika iso) tuliase.

Toinen mekaanikko Killa Kanien parissa. Mekin varusteissa ja lookissa on jotain sellaista charmia, mikä muistuttaa oman harrastuksen alkuajoista 3rd Edition örkkicodexia selaillessa. Örkit oli myös mun eka armeija.

Hurja Dregu suoraan Bad Moon -työpajalta.

Grotit ovat rakentaneet oman War Walkerinsa...

Dakkajet on uudempaa tuotantoa ja tätä nykyä yksi Juhan suosikkiyksiköitä taistelukentällä.

Juhan Evil Sunzit taas nojaavat raskaan jalkaväen sijaan kalustoon ja mekanisoituihin joukkoihin.

Persoonallisia trukkeja ja trakkeja on lukuisia.

Punainen rynnäkkö- ja miehistönkuljetusvaunu.

Örkkimäiset koristelut kuuluvat asiaan.

Pari esimerkkiä kymmenien kokoisesta 'ard Boyz -laumasta, jonka Juha toteutti konvertoiden Fantasy Battlen Black Orceja.

Wazdakka Gutzmek kaahailee alas vuorenrinteeltä.

Teemanmukainen moottoripyöräosasto saa kuulemma pian vahvistuksia Nob Bikerien muodossa.

Armeijassa on myös harvinaisempia erikoisfiguja, kuten Games Day -spessuja sekä Gorkamorka-tuotantoa.

Kekseliäät Lootasit ovat vetäneet onnenvärit feissiin ja astuneet palvelukseen.

Geneerisemmän jalkaväkiosaston Tankbustasit miinoittavat rauniota.

Juhalla on myös iso lauma neukkugrotteja, jotka on ihan päätön yksikkö. Konepistoolit kylvävät tuhoa!

Pitkätakkisia Gretchineitä johtavat harteikkaat Slaverit.

Grottien vastuulla on myös scratchbuildattu Zzap Gun -kenttätykistö.

Ammo Runteja tykistön ja johtohahmojen tarpeisiin.

Lisää Flash Gitz -asespesialisteja.

Kommandoja ja Tankbustaseja.

Vihreä peto toisensa jälkeen.

Yksi johtoryhmistä lääkäreineen ja lipunkantajineen ryhmittyy paraatikentälle.

Trukkit pysäköivät, Gretchinit ohjaavat liikennettä.

Vanhan ajan Warbuggy. Nää on niin törkeitä, mut silti niin makeita!

Urbozin armeijakunta lukuunottamatta komennuksella olleita Stormboyzeja ja paria panssarivaunua. Örkkiviikko on virallisesti alkanut! Waaaagh!1 comment: