October 11, 2015

French RegardsVieraillessamme Hong Kongissa oli yhtenä agendanamme shoppailun ja patikoimisen lisäksi moikata paikallisia tuttuja, joista yksi on sympaattisen pikku kirjakaupan pitäjä Ho. Tutustuimme uskomattoman ystävälliseen, vaatimattomaan ja vilpittömään maailmanmatkaajaan viime reissullamme ja teimme hahmosta kotiintuomisiksi myös pienen haastattelun. Nyt palatessamme kaupunkiin halusimme viedä inspiroivalle kaverille pienen lahjan...

Ehdimme Richmondin figuarcaden yläkertaan vasta myöhään tiistai-iltana ja ehdimme jo pelätä kauppiaan lopettaneen työt siltä erää oven ollessa kiinni. Kaupassa kiiluivat kuitenkin valot ja lasioven kirjakuorrutuksen välistä tiiraillessani näin tutun miehen pienen pöytänsä takana. Uskaltauduimme sisään ja kauppias tunnisti meidät heti puhjeten jatkuviin tervetuliaistoivotuksiin.
Sotahistoriaa, sotilaskulttuuria ja univormuja käsitteleviä kirjoja myyvä Ho oli aivan oma itsensä ja pääsimme heti juttuun siitä mihin viimeksi jäätiin. Hauska ylläri oli kuulla, että mies oli piipahtanut aiemmin tänä vuonna Suomessa osana Pohjoismaita ja Baltiaa kiertänyttä reissuaan. Ho näytti meille muun muassa Mannerheimin patsaalla ottamiaan kuvia vanhan Nokia-luurin pieneltä näytöltä. Vaikka oli jo aika myöhä, mies raivasi meille tilaa pieneen kauppaan ja kutsui fiilistelemään kirjoja ja kuulumisia.

Tiedossa oli kuitenkin pieni yllätys. 2012 tekemästämme haastattelusta saimme tietää Ho'n fiilistelevän erityisesti Napoleonin ajan univormuja ja ryhdikkyyttä, mistä oli tänäkin päivänä todisteena kattava valikoima referenssikirjoja täpötäyden kirjakaupan seinillä. Pari viikkoa ennen lähtöämme käytimmekin Ericin kanssa pari vapaailtaa pienen Napoleonic-figun tekemiseen.

Figun maalaukseen käytettiin referenssinä Perryn veljesten hyviä oppaita, jotta värit ja asepuvun yksityiskohdat saatiin realistiseen kuosiin. Jotta figuun saatiin vähän enemmän immersiota ja arvokkuutta, beissasimme sen tavallisen basen sijaan vähän isommalle display-jalustalle.

Mies ilahtui kovasti ja sanoi säilyttävänsä lahjan ikuisesti. 

Bisnes on honkkareissakin kovaa ja pienen yksityisyrittäjän työtaakka on raskas. Ho'n kaupankäynti ei ole juuri kiihtynyt viimekertaisista keskusteluistamme, mutta mies sanoi jatkavansa sinnikkäästi vielä ainakin pari vuotta. Uutena innovaationa on kuitenkin viime visiittimme jälkeen perustettu Facebook-kanava, jonka lupasimme mainita somekanavissamme kotiin päästyämme - onhan kyseessä aika maailmanluokan kohde fiilistelijöille ja historiallisen kirjallisuuden ystäville. Viestejä vaihtaessamme lähetimme Ho'n käyttöön myös kaupasta ottamiamme valokuvia, jotta tämän olisi mahdollista esitellä Facebook-seinällään valikoimansa ylitsevuotavaa tarjontaa.

Klikkaa tykkäys pyhiinvaelluskohteelle ja vieraile jos vain voit! Kiitokset ja tsemppiä kaukaiseen Aasiaan!


No comments:

Post a Comment