October 9, 2012

Climb to GloryPian tulee vuosi täyteen siitä, kun kokeilimme Ambush Alley Gamesin loistavaa ja intensiivistä Force on Force-figupeliä! Toiminnallinen ensikosketus moderneihin historiallisiin sotapeleihin tuli Helsingin Lauttasaaren Nopat & Taktiikka-kerholla, johon meidät oli kutsuttu esittelypeliä varten. Tositapahtumista asetelmansa lainannut skenaario kuvasi amerikkalaisten maahanlaskujoukkojen uhkarohkeaa rynnäkköä kapinallisten laaksoon linnoitettuja asemia vastaan. Tuolloin huono sää pilasi kapinallisten päivän ja jenkit pääsivät potkimaan kohderakennuksien ovet auki.


Vuoden mittaan teemaskenuja on pelattu lukuisia ja aloitimme vastikään narratiivisen kampanjan samalla ydinporukalla. Force on Forcessa on viehättänyt sen nopeatempoisuus ja kaiken aikaa tapahtuva action ja etenkin pienemmillä joukoilla pelatessa taistelut ovat todella hektisiä ja tapahtumarikkaita. Peli onnistuu mielestäni kuvaamaan taistelutilanteen realismia hienosti omalla abstraktilla tavallaan ja sen elementeissä, kuten erilaisten noppien käytössä ja vuororakenteessa on kivaa vaihtelua esimerkiksi Games Workshopin peleihin verrattuna. Force on Force onkin ollut loistava lisä mun pelirepertuaariin.

FoF ei kuitenkaan ole mikään kilpapeli, joten peliseura on hyvä valita lähipiiristä tai sellaisista harrastajista, joiden asenne ja pelityyli sopii fiilistelymiljööseen. Turnaustyylinen powerpelaaminen on tästä kaukana ja näkisin, että ideana onkin kokea erilaisia taistelutilanteita miniatyyripelin kautta. Esimerkiksi osapuolien voimasuhteet tai voittoehdot voivat olla hyvin epätasaiset, mutta niin asiat vain joskus menevät tositilanteissa! Pienemmän skaalan peleissä ja etenkin kampanjassamme on ollut mahdollista eläytyä jopa yksittäisen, tietysti figulla mallinetun, sotilaan rooliin raskailla tehtävillä kaupunki- ja vuoristotaistelun keskellä.

Juha ja Mika ovat isännöineet Noppakerhon FoF-tapahtumia pitkään ja yhdessä näiden kanssa aloitimmekin syyskuussa Alpha September-nimisen kampanjan. Kukin pelaaja ohjastaa tiettyä, suunnilleen joukkueen kokoista yksikköä (101st Airborne, USSOCOM, British Yorkshire Regiment, Royal Marines jne) jotka keräävät kokemusta osallistuttuaan taisteluun. Alla Juhan kuvaus kampanjan asetelmasta ja tähän mennessä pelatuista tehtävistä, joista osasta löytyy raportti myös Combat Camera-sivultamme.

Maan vapauttanut liittouma on juuri aloittanut rauhanpalautustaistelun toisen vaiheen, joka tähtää vuoristoseuduille vetäytyneiden kapinallisarmeijoiden toiminnan vaikeuttamiseen ja lopulta eliminointiin. Ympäri vuoristoseutuja strategisesti tärkeille alueille on alettu perustaa liittouman tukikohtia, jotka toimivat alueen liittouma-armeijan huolto- ja logistiikkakeskuksina ja eri maiden pataljoonista muodostettujen prikaatien tukikohtina. Kullekin sektorille on perustettu etuvartioasemia (FOB), joissa kierrätetään tyypillisesti reilun joukkueen vahvuista operatiivista yksikköä, joka operoi lähialueilla saamiensa käskyjen mukaan..

Charlie Foxtrot
Ensimmäinen kosketus syntyi, kun kapinalliset saivat ammuttua alas liittouman tiedustelukopterin ja jenkit lähetettiin pelastamaan miehistöä. Miehistö saatiin pois kapinalisten kynsistä, mutta jo silloin konflikti osoitti kapinalisten olevan tosissaan.

Person of Interest
Toisessa operaatiossa Screaming Eagles ja hallituksen operaattorien tukena toimivat Rangerit noutivat hallituksen mielenkiinnon kohteena olleen henkilön kuulusteluihin. Tämäkin operaatio onnistui ja sen aikana koettiin kylätappeluksi yltynyt lähitaistelu kohteena olleessa rakennuksessa.

Lt. Down
Kolmas operaatio sijoittui Brittien sektorille ja toiminnasta vastasi The Yorkshire Regiment 4th Battalion. Tällä kertaa luutnantin ja korpraalin tiedusteluretki johti pelastusoperaatioon heidän haavoituttuaan kapinallisten tulesta. Tässä yhteenotossa Britit saivat maistaa Kalashnikovia kunnolla, ja seurauksena oli useita haavoittuneita ja muutama KIA.

Bird & valley
Neljännessä operaatiossa kuvaan tulivat saksalaiset erikoissotilaspoliisit, jotka etsivät hallituksen agentin johdolla laaksoon pudonnutta kiinalaisvalmisteista satelliitin kantorakettia. Saksalaiset uhrasivat useita miehiä tuolla omituisella retkellä, mutta kantoraketista irrotettiin tärkeät osat ja hallituksen mies katosi niiden kanssa, jättäen saksalaiset nuolemaan haavojaan.

Grim Dragon
Operaatioalueella on kaiken aikaa toiminut SOCOM yksikkö, joka on usein ollut alistettuna hallituksen operaattorien tehtäviin operatiivisena yksikkönä. Näistä operaatioista ja niiden tarkoituksesta ei ole varmuutta, mutta kahden 75th Ranger tiimin on nähty operoivan liittouman joukkojen rinnalla, ilmeisesti jonkinlaista omaa operaatiotaan suorittaen. Huhutaan, että USASOC lähetti vastikään Rangerit vuoristoon suorittamaan salaista tehtävää ja nämä tuhosivat koko vuorenrinteen kapinallisasemat Apache-helikopterin avustuksella. Kampanja jatkuu...

Juuri nyt käynnissä on Operation Strong Arm, jonka ensimmäinen päivä on ohitse. Liittouma on saavuttanut kohteensa tappioita kärsien, mutta kiivain taistelu on vielä edessä.

Kuvamatskua ja fiiliksiä löytää myös Juhan ja Mikan blogeista, Mentor Brush & Dice ja Femoral Head Ostectomy!
No comments:

Post a Comment