April 11, 2012

Easters Combat Camera

Vierailin viikonloppuna Otaniemessä järjestetyssä kahden päivän 40k-tiimiturnauksessa, jonka järjestäjänä toimi jälleen Royal Family ja Suomen European Team Championship-aktiivit. Ideana oli pelata kolmen pelaajan joukkueessa kierroksia muita tiimejä vastaan kartuttaen oman porukan pistetiliä ja koettaen ansaita turnauksen parhaan taistelutrion tittelin. Samalla kovimmat pelimiehet pääsivät testaamaan ETC-skenaarioita ja tutustumaan paritussysteemiin, joka on iso osa jälleen kesällä järjestettäviä euroopanmestaruuskilpailuita. 

ETC-ympäristössä yleispätevät armeijalistat eivät ole itsestäänselvyys, vaan jokin porukka saatetaan kasata erityisesti counteroimaan nyrkkiarmeijoita kuten Blood Angeleita, kun taas jotkin listat viilataan huippuunsa niin, että ne voivat ottaa iskua miltä tahansa porukalta ja pelata pisteistä eteenlaitettunakin. EM-kisoissa pelataan kahdeksan pelaajan joukkueissa ja tiimin jokaisella jäsenellä on oltava eri Codexista rakennettu armeija. Tällä kertaa pelattiin kuitenkin kolmen miehen tiimeissä, joten vahvimmat armeijat tai villit kortit tuli valita sen mukaan; lähes joka joukkueessa olikin tietysti Grey Knightit ja muita vahvimpia Power armor- ja Rhino-rungot-armeijoita. Eksoottisempiakin ripauksia toki löytyi.

Itse en tällä kertaa lähtenyt pelihommiin, mutta pistäydyin molempina päivinä turnauspaikalla seuraamassa otteluja ja yleistä meininkiä. 40k-turnauksissa on useimmiten hyvä fiilis ja siellä tapaa paljon frendejä tai tuttuja, joita ei muuten näkisi koskaan tai ainakin todella harvoin. Tälläkin kertaa suurin osa sotureista oli mulle tuttuja, joten turnauspäiviin mahtui paljon hengailua ja mielenkiintoisia keskusteluita. Kilpapelaaminen kiinnostaa muakin, joten on siistiä vaihtaa ajatuksia muiden harrastajien ja turnauskävijöiden kanssa. Mulle harrastus on kuitenkin paljon muutakin, enkä usko että lähtisin mihinkään pelaamaan proxytetyllä tai edes maalaamattomalla armeijalla, oli se miten tehokas hyvänsä. Fiilis ja asenne ovat kaikki kaikessa.

Pääsiäisviikonlopun kovatasoisessa turnauksessa oli myös aika paljon Suomen figuturnausskenen kärkinimiä ja jopa 40k-piirien "julkkiksia". Kauempana asuvat tai muuten vain harvemmin turnauksissa käyvät eivät välttämättä hahmota, miten aktiivinen turnauskulttuuri Suomessa on pelkästään 40k:nkin puolella ja millaiset määrät pelikokemusta ja turnausreissuja joillakin nelkkariveteraaneilla on vyöllään. Ajattelinkin tarinoida kuvateksteissä vähän vakionaamojen taustoja ja "meriittejä", joista suuri osa jää kuitenkin varmaan mainitsematta. Monet näistä kundeista ovat niitä kavereita, joiden nimet löydät kerta toisensa jälkeen turnaustuloksien kärkipäästä.

Kaikki fotot ovat frendini Fun nappaamia, itse en ottanut kameraa mukaan. Kiitos niistä!

Yleiskuvaa Smökin turnaussaliin ja taistelukentille. Mukana oli 12 kolmen hengen joukkuetta, joista osa oli muodostettu kaveriporukoista ja osa enemmän tai vähemmän virallisista "tiimeistä". Suomen turnauksissa näitä konkariporukoita voi tunnistaa esimerkiksi tiimipaidoista, Royal Familyn oranssit house of cards-paidat ja Eurocheese-junnutiimin vaaleansiniset uniformut ovat tavanomainen näky turnauspöytien ympärillä.
 
Mä cheerleadasin meidän "Captain Planet"-tiimiä, johon kuuluivat mun frendit Pete (Chaos Daemons), Seba (Black Templars) ja Miki (Eldar). Taistelut olivat ylä- ja alamäkeä, mutta huumoria riitti ja kokemusta karttui tiukkojen vääntöjen aikana. Demonit eivät epävarmuutensa takia ole ihan Tier-1 luokkaa haastavaa ETC-miljöötä ajatellen, mutta ne onnistuivat jälleen yllättämään ja murskaamaan pari armeijaa täysin.

Peten kreisi Iron Carnage-demonihorde kuittasi ansaitusti Paras Armeija-palkinnon. Kokoonpano on rakkaudella koottu ja maalattu! Porukkaan kuuluivat Fateweaver, pari Tzeentch-Chariot Heraldia, kaksi seitsemän härän laumaa Bloodcrushereita, kolme Plaguebearer-yksikköä, kolme Nurgling-swarmia, 6 Slaanesh Fiendiä ja pari neljän miehen Screamer-yksikköä.

Sebastian Selvarajan on yksi turnauskonkareista, joka on nyttemmin viettänyt hiljaiseloa 40k:sta ja keskittynyt Fantasy Battle-turnauksiin. Nyt mies kuitenkin lämmittelee kuvioitaan scifipelin parissa ja lainasikin armeijan tiimiturnausta varten. Black Templar-listaan kuuluivat Emperor's Champion parhaalla valalla, Tappajamarshal mopon selässä, muutama ryhmä Terminatoreita eri aseilla, kolme Land Speeder Typhoonia, pari Predatoria ja kaksi Crusader-ryhmää erikoisasein. Listan tulivoima on ihan kipeä ja se on Seban mukaan parhaimmillaan Marinearmeijoita, kuten Blood Angeleita ja Space Wolfeja vastaan.

Templareiden turnausmenestys oli tällä kertaa vaihteleva, mikä johtui suurelta osin tottumattomuudesta ja kohtalokkaista virheistä. Tapahtuneen Tau-turpasaunan jälkeen Seba varmaan muistaa ensi kerralla, että Dawn of Warin ykköskierros on Night Fightia!

Miki pelasi värikästä Eldar-armeijaa, jonka tiimi suunnitteli villimmäksi listaksi pelaamaan tasapelejä vaikeita armeijoita vastaan. Kyseessä oli siis niin kutsuttu eteenlaitettava lista, johon kuuluivat Eldrad Ulthran, Farseer ja iso Seer Council jetbikeilla, kolme pientä Dire Avenger-squadia, suurempi Harlequin-ryhmä erikoisjannuilla sekä kolme Falcon Grav Tankia kaikilla mausteilla.

Tiedän että blogia lueskelee parikin Eldar-fania, joten laitan pari extrakuvaa tähän. ;)

Death Jester niitti jengiä.

Kanslia ahdistelee Blood Angeleita. Mikin pelityyli oli ehkä hiukan liian aggressiivinen listalle, jonka olisi pitänyt lojua ja varmistella pisteitä haastavista otteluista. Nyt homma meni ryminäksi ja Eldarit poistuivat usein pöydältä takamus kipeänä. Klassinen ja joukosta erottuva armeija kuitenkin ja lisää kokemusta kenraalille!

Promokuva! Falconien Holofieldit joutuivat koetukselle turnauksessa, jossa niiden kykyä evätä Kill pointeja ja pitää Scoring unitit hengessä tarvittiin toden teolla. Tässä ollaan hiukan liian lähellä Verienkelien Meltaguneja ja Power fisteja.

Turnauksen lähestyessä jeesailin hiukan sotaan valmistautuvia Eldareita ja maalasin Mikille yhden listan kolmesta Falconista ja Dire Avenger-troopit. Aikaisemmin käytetyn väriteeman jäljittely oli aika hankalaa, sillä Mikin käyttämät tekniikat ovat ilmeisesti jotain mystisiä Xeno-jippoja! Hyvä oppitunti ja Eldar-vaunuja on aina hauska sutia.

Kuvissa vilahtanut hyppyrepputeemainen Blood Angel-armeija on osa Miika Kalliokarin kokoelmaa. Mies on aktivoitunut turnauspelaamiseen lähivuosina ja noussut rankingeissa hyville sijoituksille. Sotataidon hioutumisesta kertoo esimerkiksi seitsemäs sija viime vuoden Turku Fanatic-turnauksessa. Sattumalta pari squadia Blood Angelien iskujoukoistakin on mun maalaamia. Miika joutui tämänkertaisen pääsiäisturnauksen auringonpaisteessa Jouni Haaviston örkkijyrän alle.

Jouni on yksi niitä tyylipelaajia, jotka eivät ole antaneet periksi Power armor-paineelle vaan ovat pitäytyneet niissä "oikeissa armeijoissa". Örkit ovat taipuneet miehen käsissä vuosikaudet niin Speed Freek- kuin Footslogga-kokoonpanoinakin ja menestystä on haettu myös Witch Hunters-Sistereillä. Jouni on toiminut kahteen otteeseen Suomen 40k ETC-joukkueen kapteenina ja on johdattanut vihernahat korkeimmalle korokkeelle esimerkiksi Turku Fanaticissa 2010. Tällöin mun jalkaväki-IG otti urakalla osumaa Ghazghullia ja Battlewagoneja vastaan... Kuvassa taustalla myös tämänvuotinen ETC-Kapteeni Pekka.

Jounin Horde deployattuna matsiin Verienkeleitä vastaan. Pelkästään tällaisen figumäärän määrätietoiseen liikuttamiseen turnauksen kierrosaikojen puitteissa vaaditaan toden teolla kokemusta ja pelisilmää. Siinä ohessa pitää tietenkin vielä voittaa matsit ja kerätä pisteitä.

Jounin örkkien rooli oli toimia Blood Angels-nuijana ja ne paritettiin turnauksessa käsittääkseni joka kierroksella punaisia Marineita vastaan ja saldona olikin puhdas, tappioton putki Captain's Councilin (salanimellä Nastat Vesselit) pussiin. Jounin, Pekan ja Juhon tiimi voitti tämänkertaisen joukkueturnauksen ylivoimaisesti.

Miikan joukkueeseen kuuluivat myös Henri Simelius sekä Joakim Isakson joihin molempiin olen tutustunut turnaustapahtumien kautta. Hesen bravuuri on Grey Knightien Paladin-armeija ja mies onkin vähälukuisen eliittikokoonpanon asiantuntija. Tällä kertaa mausteeksi oli mahtunut myös Interceptoreita, Land Raider ja pari Dreadknightia. Kuvassa taaempi on taas hauskasti mun palkkatyönä maalaama...

Joakimin keltaiset Genestealerit valmistautuvat taisteluun Peten Demoneita vastaan muuraamalla kentän umpeen... Aika paha setti demoooneille. Pelasin Kimiä vastaan hiljattain Turun 1k-turnauksessa ja kaikki Nidit eivät olleet vielä silloin maaleissa, mies olikin nyt ahkeroinut lauman viimeistelyn parissa.

Tällä kertaa parvea johti Swarmlord Tyrant Guardeilla, joka kävi lyömässä Kairos Fateweaverin matalaksi.

Heitä sitä noppaa! Pöydän yli Eurocheese-tiimin sinisessä tunnuspaidassa kumartunut vesseli on tänä vuonna ensi kertaa Suomen ETC-tiimiin valittu Eetu Peltola, joka on nuoresta iästään huolimatta kunnostautunut piinkovana Grey Knight-pelaajana. Eetu (nimimerkiltään HerraMauno) on codexin ilmestymisen jälkeen voittanut oikeastaan kaiken voittamisen arvoisen Ropeconista Fanaticiin ja lukuisiin pikkuturnauksiin. Eetun takana irvistelee WarMachine-skenessä ja Khador-kenraalina tuttu Tatu Purhonen ja vastapelaajana skenelegenda Juuso "Amazing Slug" Lähdekorpi.
 
Juuso on aktiivinen turnauspelaaja ja innolla mukana erityisesti Suomen WHFB ETC-joukkueen päälliköintitehtävissä. Reissuja euroopanmestaruuskisoihin on takana lukuisia, vaikka muistikuvat saattavat olla hämärät... Fabapuolella komennossa ovat viime aikoina olleet uusiutuneet Ogret, 40k-ympäristössä taas Genestealer/Tervigons-Nidit.

Pääsiäisturnauksessa Blood Angelit olivat miltei joka tiimin vakiovaruste. Tämä lista nojasi ajoneuvojen ja Assault Marineiden tasapainoon, jota vahvistivat Drop Podatut Furioso-, Librarian- ja Death Company Dreadnoughtit. Siististi maalattu ja mallattu kokoonpano oli yksi turnauksen yhtenäisimmistä armeijakokonaisuuksista ja ilo silmälle.

Toiseen Royal Family-tiimistä ja ETC-veteraaneista muodostettuun joukkueeseen kuuluivat Joonas Neva, Jarkko Kallio ja Aleksi "Viikset" Meuronen. Joonas on tunnettu Black Templar-pelaaja, mutta osallistuu tämän vuoden EM-kisoihin kovaksi hiotuilla Verienkeleillä. Miehellä on takanaan pitkä Fantasy battle-ura, mutta nyttemmin nimi on löytynyt top-10-listalta useissa 40k-turnauksissa ympäri Suomen. Pääsiäisturnauksessa kaveri ohjasti Grey Knighteja, jotta tiimiin saatiin pakolliset psycannonit. Me ollaan kohdattu Joonaksen kanssa turnauspeleissä pari kertaa ja matsit on aina olleet rentoja ja hauskoja pelata.
 
Jos 40k-harrastaja on käynyt joskus turnauksessa, tämä on luultavasti nähnyt Aleksi Meurosen tyylikkään mekanisoidun Imperial Guard-armeijan. Allu on niitä tyyppejä joiden matseja on aina hauska seurata, kun juttu luistaa ja joka pelissä tuntuu olevan jotakin kreisiä tai koomista, useimmiten nopista johtuen. Aleksilla on pitkä ETC-tausta ja kotimaisissa 40k-turnauksissa lukuisia Top3-sijoituksia, muiden muassa meriitti 2011 Turku Fanaticin parhaana ei-Grey Knight pelaajana.

Jarkko Kallion Blood Angel-Land Raiderit ovat muinaista, peruuttelevaa designia. Pelasimme jännittävän Lantsarit vastaan Lantsarit-matsin viime vuoden Ropecon-turnauksessa. Jarkko tuntuu olevan turnauspelaajana mietteliäämpää ja laskelmoivaa sorttia ja kylmät hermot ovat taanneet muistaakseni esim. Fanatic-voiton. BA on jokin uudempi villitys, Jarkko on myös kokenut Eldar-kenraali.
Pekka Koskivirran siistit Dark Angelit ovat viime vuosina esittäneet ihan tavallisia Marineita ja niiden lisäksi mies on pelannut esimerkiksi Tyranideja (myös ETC:ssä). Pekka on tänä vuonna ETC-joukkueen kapteeni ja saavutuksiin kuuluu esimerkiksi yli viidenkymmenen pelaajaan 2010 Ropecon-turnauksen voitto. Pekka voitti myös 2007 Helsinki Fanaticin Necroneilla, mikä oli jo silloin aika kova juttu... Pelisilmää ja kokemusta piisaa vaikka muille jakaa ja tämänvuotiset kapteenin natsat olivat mun silmään heittämällä ansaitut.
Maalaukseltaan todella näyttävään armeijaan kuului tällä kertaa taktisten Marineiden lisäksi myös eksoottisempia juttuja, kuten Whirlwind ja Thunderfire Cannon.

Juho Klemolan pahamaineiset Grey Knightit dominoivat ETC-turnausta ja voittivat sen ESC-(Singleturnauksen) side eventin viime vuonna. Juho on kokemuksensa puolesta valittu ETC-joukkueeseen myös tänä vuonna, vaikkakin Grey Knighteja pelannee tällä kertaa Eetu.

Mukana oli tällä kertaa myös pari Old timer-legendaa, kuvassa etuoikealla Verienkeleitä komentava Tapio Apajalahti ja vasemmalla sinisessä paidassa Tau-armeijaa ohjannut Juha Latikka. Näiden Ancient Mariners-tiimiin kuului myös Juhan takana kameraa väistelevä 40k-veteraani Jukka Halme, joka on ETC-turnauksista tuttu Chaos Space Marines-pelaajana ja jonka meriitteihin kuuluvat esimerkiksi 06 Lahti Fanatic ja 09 Helsinki Grand tournament voitot.

Juhalla on pelitaustaa vuosikausia ja Space Wolf-veteraaninakin tunnettu mies pelasi tällä kertaa Tau Empireä. Vaikka yleinen luottamus Taun kykyihin ei turnausmiljöössä ole nykyään suuri, mies osoitti että kokemus ja kyvyt painavat eniten taistelukentillä eikä hävinnyt yhtään ottelua pääsiäisturnauksessa. Forge Worldin Broadsidet miehittivät pyramidin taistelussa Seban Black Templareita vastaan, eikä moottoripyöräillyt Marshal päässyt näihin käsiksi; ristiretkeläiset ammuttiinkin tässä matchupissa tuhannen päreiksi.

Tapio on toinen veteraani, joka on nyt palaillut turnauskentille tauon jälkeen. Tämän meriitteihin kuuluvat lukuisat turnauksien ykkössijat, esimerkiksi vuoden 2007 Sibeliustalolla pelatun Juhla-Fanaticin voitto. Tapiolla on takanaan myös ETC-reissu. Miehen upea, Kimmo "maddog" Ruohoniemen maalaama Blood Angel-armeija on vähintään yhtä kuuluisa kuin kenraalikin ja herättää paljon huomiota ja kyselyitä turnaustapahtumissa.

Armeijan kuvankaunista, sky-earth-nmm-tekniikoin maalattua sankariosastoa.

Kokoonpanoon kuuluu myös Forge World-osia ja villejä konversioita. Maalaus on todella pelipöytätason huippuluokkaa.

Tapio on tunnetusti Scout Bikejen ja Blood Angels Honour Guardin puolestapuhuja.

Myös objective markerit on rakennettu huolella ja armeijan teemaan sopiviksi.

Marineiden joukkoon mahtui onneksi myös Xenos-armeijoita! Uusia Necroneita näkyi kentillä parikin porukkaa erilaisilla listoilla. Munkin tekisi mieli päästä pian kokeilemaan uutta listaa jossakin turnauksessa lähiaikoina.

Destroyer/Skimmer-painotteista Necron-listaa pelasi Turun Ordo Aboensis-yhdistykseen kuuluva Malkuth, joka on myös kokenut turnausjärjestäjä. Ehdin vaihtaa Laurin kanssa pari sanaa viimeisimmällä Turun reissulla, kun osallistuimme Fun kanssa tuhannen pisteen 40k-turneeseen.

Mukana oli myös Dark Eldar-armeijoita...

...joista toista ohjasti Eurocheese-tiimin nokkamies, niin ikään ETC-joukkueeseen ensi kertaa valittu Aleksi "haizelhoff" Lehtiö. Kaveri pelaa Dark Eldarien lisäksi esimerkiksi Space Wolfeja, Tau Empireä sekä Necroneita ja maalattuja armeijoita onkin useita. Akun mielenkiintoisia pelifilosofioita, -taktiikoita ja -näkemyksiä voi lukea kundin ylläpitämästä blogista osoitteessa http://calltoarms40k.blogspot.com

Mikin Eldarit kävivät viimeisellä kierroksella sisällissotaa kierompia serkkujaan vastaan.

Meidän Captain Planet-tiimi (Seba, Mickey, Pete, allekirjoittanut) paistatteli turnauksen jälkeen päivää lämmittävässä kevätauringossa. Kiitokset hauskasta ja laadukkaasta pelitapahtumasta kaikille osallistujille ja järjestäjille!

Lopputuloksia, tiimien jäsenet ja osallistujien battle reporteja voi lueskella myös TÄÄLTÄ, lisäksi turnausmeiningistä kiinnostuneiden kannattaa tutustua Rankings HQ:hun, joka on turnauskävijöille oiva tapa saalistaa mainetta ja kunniaa, vertailla frendien kanssa sijoituksia tai muistella menneitä tapahtumia!

4 comments:

 1. Mukava katsella hyviä kuvia, näitä lisää =)

  ReplyDelete
 2. Mielenkiintoista katseltavaa ja luettavaa ihan tälläinen "katsomoraporttikin." Oikeastaan melkein jopa mukavampaa katsottavaa kuin itse pelaajien raportit, kun ehtii kiertelemään ja kommentoimaan muutakin kuin omia pelejä.

  Näitä lisää todellakin

  Eldarit <3

  Tuosta muutenkin huokuu kerrankin positiivinen fiilis ulos turnausskenestä.

  ReplyDelete
 3. Hauska raportti, tossa oli paljon jännää triviaa turnauspelaamisesta ja armeijoista, kirjoittajalla on ilmiömäinen muisti tai sitten taustatyö on tehty tosi hyvin. Mä en muistais ees omia sijoituksiani tai missä oon ollu jos joku ei tallentais nettiin tai kameralle.

  -slugi

  ReplyDelete
 4. Aivan hauska lukee ja kuvia = great! =D Captain Planetilla ehkä ei nyt mennyt ihan loistavasti mutta hyvin kuitenkin meni, kuultuaan Peteltä itse. Toivottavasti tulee lisää tälläsia raportteja =D

  - Waltio

  ReplyDelete