July 30, 2014

Cadre Codename: Poets of the FallRokkenroll, jatkoa edelliselle postaukselle ja edelleen conitunnelmissa! Tänäkin vuonna laitettiin siis kasaan uusi armeija Ropeconin turnausta varten, jatkumosta on kehittymässä hyvä perinne. Ote hankkeeseen oli samanlainen kuin viime vuonna ja figuja kasattiin armeijalistan tarpeisiin, mutta tavoitteena olisi ennemminkin maalauspalkinnon kuin turnausvoiton tavoittelu. Pientä painetta laittoi kehiin henkilökohtainen haaste siitä, että armeijan viedessä 40K-turnauksen Army Awardin olisi se kolmas perättäinen samaan osoitteeseen (ja toki eri armeijoilla!). Aikaa ei ollut liiaksi ja heti inspiksen saatuani oli ryhdyttävä toimeen. Armeijalistan kehittelin pian idean saamisen jälkeen ja varmistin että setti sopi Ollille, sillä useat figut on meidän yhteisiä. Listan löytää postauksen kommenteista.

Sain projektin alustamiseen jeesiksi Johanneksen ja Ollin, jotka olivat kumpainenkin mukana päivän verran jeesaamassa rakentelu- ja esimerkiksi sculptaustyövaiheissa. Maalausurakan tärkein aisapari oli kuitenkin Niko, joka vietti pitkät illat mun seurana täysin pyyteettömästi jeesaten. Ylimääräiset käsiparit on tosi arvokkaita deadline-maalauksessa ja sain tälläkin kertaa keskittyä avainjuttuihin kuten korostuksiin ja weatheringiin Nikon puurtaessa perusvärien kanssa.

Niin vain kävi, että armeija valmistui ajoissa ja osallistui uutena kokonaisuutena Ropeconin kaksipäiväiseen 40K-turnaukseen. Pelimenestyksessä ei ollut tällä kertaa kehumista, mutta tapahtumasta saatiin se mitä lähdettiin hakemaankin; sunnuntaina Tau Empire Hunter Cadre "Poets of the Fall" voitti palkinnon turnauksen parhaasta armeijakokonaisuudesta! Mukana oli paljon muitakin hienoja jengejä (muun muassa Jussi Nurron tunnelmallinen Astartes, J-P Kumpulaisen tehokkaasti toteutetut Blood Ravenit, Emppu Niemen teemanmukainen Farsight Enclaves...), mutta display base ja konversiot kuulemani mukaan jeesasivat Tau-joukot täpärästi haastajien edelle. Kunniamaininta ja pokaali olivat hieno palkinto ja muisto urakasta, suorituksesta ansaitun lahjakortin annoin Nikolle kiitokseksi kovasta yhteistyöstä jota ilman setti ei millään olisi tullut valmiiksi. Niko oli suureksi avuksi ja piti paikkansa, kun armeijan valmistuttua pistin vähän joraten ja Niko heitti beissinreunoja viimeistellessään, että "Pari päivää sitten ei paljon tanssittanut..."

Kuinka tähän sitten päästiin? Alla on yhdeksän päivän resepti heikkopäiselle maalausmaratoonille!

Keskiviikko: Ensimmäisen Broadside-prototyypin rakentaminen ja tutustuminen Support Cadren osiin
Torstai: Broadsidet, Fire Warriorit ja Objective Markerit kasaan, figujen beissaus
Perjantai: Riptide Battlesuit, "Swordfish" Drone ja panssarivaunut kasaan, figujen beissaus
Lauantai: Broadside-konffien viimeistely, Stealth Suitien beissaus, pohjavärit ja shadet, display basen pohjustus
Sunnuntai: Yhteneväisiä panssaripintoja koko armeijaan, valkoiset paneelit, metallit, harmaat
Maanantai: Broadside Battlesuitit maaleihin
Tiistai: Fight Club -peli, Stealthsuitien pohjamaalaus ja starttailu, Dronen päävärit ja weathering
Keskiviikko: Kaikki tankit maaleihin, koko armeijan beissien koristelu
Torstai: Riptide Battlesuit maaleihin, Stealthsuitien viimeistely, Display basen koristelu ja viimeistely
Perjantai: Uusi Hunter Cadre tehtävälle Espoon Ropeconiin!

Ekassa protofigussa tutustuin vähän Broadside-kitin muokattavuuteen ja eri osiin. Halusin ehdottomasti "kaksin käsin" kannettavat kiväärimalliset High Yield Missilet, koska nyrkkirakettipaketit on vaan vähän kömpelöt ja tavanomaiset. Halusin tehdä pikku päämodaukset figuihin ja Target lock -pidennys vaikutti hauskalta; bitsejä ei kuitenkaan löytynyt tähän hätään koko kuusikon tarpeisiin joten vain "luutnantille" jäi tämänmallinen kypärä. Smart missilet laitoin aina sellaiseen vinkkeliin, että ne olivat valmiit ampumaan ohjuksia taistelupuvun katseen suuntaan. 

Kun resepti oli kasassa, saattoivat liukuhihnatouhut alkaa. Johannes irroitteli osia sprueista ja järkkäili ne kekoihin, itse poistin niistä flashit ja enimmät mouldlinet ja liimailin osat kasaan.

Koska objektiivit ovat niin olennainen osa seiskaedikkaa, päätin tehdä ylimääräistä Broadside-osista markerit armeijan teemaan samalla vaivalla.

Halusin figuihin asemodausten lisäksi muutaman vähän dynaamisemman asennon. Remmiin tuli siis astuvia, juoksevia, polvistuvia ja esimerkiksi lammesta nousevia battlesuiteja. Tein muuten projektia salaa muilta frendeiltä ja turnausosallistujilta, jotta uusi Tau-armeija tulisi yllärinä Ropeconiin ja oli hauska yhteensattuma, että ahkera Fight Club -aktiivi Emppu Niemi oli samaan aikaan rakennellut itselleen polvistuvan kivääriraketti-XV88:n. Pienillä konversioilla saa luotua tehokkaasti tunnelmaa ja yksilöllisyyttä yksiköihin.

Penkereelle on ajautunut ajopuuta ja ruostuvia teräslevyjä. Vedenpinta väreilee Braodsiden noustessa kuivalle maalle.

Samalla laitettiin kasaan armeijaan tarvittavat Fire Warriorit. Päätimme kasata yhden tiimin Pulse Rifleilla ja jättää niiltä raskaat Fire Warrior -varusteet kuten reput ja olkasuojat pois, jotta niihin tulisi tiedustelufiilistä ja niitä voisi ehkä joskus käyttää Pathfindereina. Meillä on kuitenkin iso kasa vanhoja metallisia Pathfindereita ja uusikin boksi on niin makea, että jalkaväen Recon-rooliin hommattaneen ihan omat figut.

Mun armeijassa myös tankeilla olisi isot displaymaiset alustat, joilla niistä tuntuu jotenkin tulevan "miniatyyrimäisempiä" ja vähemmän lelumaisia. Kiekot on ostettu Hobby Pointista ja kuumaliimasin niihin tapit flying standeiksi.

Yksi mun alkuperäisistä visioinneista oli tiedustelulennokki, joka tähystäisi vihollisen olinpaikkoja ja lähettäisi matkaan tappavan tarkkoja Seeker missileitä. Rakensin sellaisen Sky Rayn tornista, Piranhan turbiineista ja Pathfinder-kitistä napatusta Recon Dronesta. Koska tällaiselle figulle ei löydy virallisesta Codexista sääntöjä, yhdistin sen armeijan teemaan; konvertoitu panssarivaunufigu toimisi mobiilina tulenjohtoasemana käyttäen Sky Ray -sääntöjä ja UAV olisi ajatukseen sopivaa rekvisiittaa taistelukentällä.

Sky Ray -figusta poistettiin katto, jotta ohjaamo tulisi näkyviin ja sinne saisi laitettua miehistöä. Ajattelin, että kaksi operaattoria olisi siisti crew; toinen ohjaamaan pilvissä lentelevää Dronea ja toinen ampumaan Predator mis... siis Seeker Missileitä maaliinsa. Käytin pilotille Scout Bikerin jalat, kavioiden puute ei kuitenkaan näkyisi kun figut olisi liimattu kiinni.

Avonaisen katon lisäksi vaunuun tuli myös antenneja terästetyn kommunikaatiolaitteiston kuvaamiseksi. Oikeasti torniin kuuluvat Markerlightit sijoitin Smart Missile System -droneihin.

Ohjaamoon tuli konvertoidun pilotin lisäksi myös yksi Ollin lukuisista Sniper Drone -spottereista, joka sopi hyvin ohjusmieheksi.

Avomalliseen vaunuun tuli myös pikku terassi, jossa miehistön kelpaa paistatella päivää onnistuneiden tiedusteluoperaatioiden jälkeen.

Armeijan teemaan kuuluvat olennaisesti kiiltävänmustat paneelipinnat erityisesti kypärissä. Tämä viittaa armeijan fluffiin toiminnasta planeetalla, joka sijaitsee niin likellä järjestelmän kahta tähteä, että sen pinnalla operoivat joukot tarvitsevat erikoisvalmisteiset Blacksun Filter -kypärät. Lisäksi Dronejen kupolipinnat ja joidenkin asejärjestelmien anturit on maalattu samaan tapaan; ne toimivat tietenkin aurinkoenergialla. Ajan säästämiseks jätimme Broadside-päiden sculptailun sikseen ja ostimme konversiota varten boksin Eldar Wraithguardia.

Myös Riptide tuli valmiiksi yhtenä rakentelupäivistä. Lennokas astuva asento onnistui, kun kokosi figun sääret väärinpäin. Modailin myös repun korkealle figun niskaan olkapäiden sijaan ja rakensin maskimaisemman pään Tau-figujen osista. Kypärän otsa on Riptiden varsinainen kaulasuojus ja kasvo-osuus puolikas "tynnyristä", jonka sisällä Hammerhead-kittien vaununjohtajat seisovat tähystäessään tankin tornissa.

Battlesuitien kädettömyys on aina vaivannut mua (se tuntuu Kriisipukujen tönkköjalkojen ohella jotenkin laiskalta suunnitelulta) joten laitoin Riptidelle Wraithknightin käden ja siitä tuli heti elävämpi. Wraithguard-boksista saatiin irti onneksi muutakin kuin päät, Wraithblade-miekoista tuli näppärät Wolverine-kynnet. Toissijaisena asejärjestelmänä toimiva Fusion Blaster on Dronella.

Viikonlopuksi armeija on koottu ja asettelin sen tulevalle display-alustalle. Kyseinen alusta on aikoinaan Helsingin GW:ltä roskiin mennyt diorama, jonka pelastimme tuholta. Nyt siitä tulisi korjattuna, modailtuna ja vähän koristeltuna display-alusta syksyiselle Tau-armeijalle.

Oli hauska nähdä figut kasassa ja muodostelmassa, mutta paljon oli vielä duunia maalauksen kanssa.

Tuumasta toimeen, pohjavihreitä niskaan. Käytimme ensiksi vaaleampaa karkkivihreää pohjamaaliksi ja sävytimme sitä sitten tummemmalla vihreällä ja GW:n washeilla. Avainsävyt olivat Vallejon Model Air sarjan Pale Green ja GW:n Athonian Camoshade.

Tällaisina kirkkaan vihreinä joukot olis kyllä jääneet aika kauheaan kuosiin. Onneksi oli tummempia värejä joilla sävytellä!

Oikealla perusvärit, vasemmalla washikerros niskassa. Beisseissä on kaatuneita puunrunkoja, jotka Broadsidet ovat potkineet pois tieltä valituista ampuma-asemista.

Sitten mentiinkin aika haipakkaa inspiraatiomyrskyssä seuraavat viisi päivää ja kamera jäi paitsioon. Lopulta kasassa oli taisteluvalmis Hunter Cadre, jonka toimintaa suojasi yläilmoista prototyyppimallinen Swordfish Drone.

Ajoneuvojen maalaaminen oli tosi kivaa, sillä ruiskulla toteutettujen pohjasävyjen jälkeen niihin jää oikeastaan vain yksityiskohtia, säistämistä, kontrastivärejä ja sen sellaista. Beissi on tehty Dreadnought-alustasta ja lisäsin siihen muutaman oikean kiven tuomaan painoa ja vakautta.

Tulenjohtovaunu ohjaa miehittämätöntä lennokkiaan. Armeijan alustoihin tuli paljon pieniä koivunsiemeniä kuvaamaan pudonneita syksyisiä lehtiä ja muistellessani lapsuuden syksyjä tuli mieleen autot, joiden tuulilasiin ja renkaiden vierustoille oli kerääntynyt kasoittain värikkäitä lehtiä. Liimailin lehtiä siis jonkin verran myös vaunujen päälle sinne tänne.

Rapier, Rapier, this is Swordfish Actual, target acquired, coming in hot, over.

Myös Broadsidet tulivat maaleihin, vaikka niihin menikin tuplasti aikaa kaikkiin muihin yksiköihin verrattuna. Kiiltävät kupolikypärät suodattavat auringonvaloa ja suojaavat taistelupukujen herkkiä sensoreita.

Uuden malliset Broadsidet on kyllä tosi makeita, mun yhdeksän vanhaa XV88:a taitaa joutaa nyt eläkkeelle tai purettavaksi Crisis Suiteiksi. Firebase Support Cadre -boksissa on vaan niin hyvät valuet, että ei haitannut päivittää vanhoja figuja uusiin. Taustalla muuten näkyy yksi objective markereista, joista unohtui ottaa tarkempi kuva. 

Meidän Pulse Rifle Fire Warrioreilla on samuraimaiset liput ja kaikilla kevyillä jalkaväkifiguilla katanat bonding knifeina. Soluttautumistehtäviin koulutetut karbiiniwarrut kuitenkin liikkuvat muuten kevennetyssä varustuksessa ja niiden Devilfishissa on vähän lisälaitteita ja antenneja. 

Koska raskaammat tulisoturit lähetetään usein aggressiivisina mekanisoituina iskujoukkoina etulinjaan, nämä käyttävät varustuksessaan huomiolippuja, jotta raskaat tulitukiyksiköt eivät vahingossa ammu ohjusmyrskyään blue on blue.

Komentajalla on koko joukko antenneja ja myös kustomoitu "yökiikari". Alustassa lentelee pikku komentodrone.

Panssarivaunut on ehkä mun armeijan suosikkiyksikkö ja ne oli myös tosi hauskoja pelata turnauksessa. Devilfish on ehkä vähän kallis auto, mutta sen aseistus on yllättävän kova ja ne myös kestävät rankaisua aivan eri tavalla kuin esimerkiksi Imperiumin yleisimmät transportit.

Syksyistä asemasotaa juoksuhaudoissa!

Stealthsuitit jatkavat kiiltävää mustaa haarniskateemaa. Vanhat figut on niin sikamakeita ja niitä konffailtiin vain vähän; kypäristä viilattiin linssiosuus pois samaan tapaan kuin Fire Warrioreilta. Näiden maalaus jäi ehkä vähän yksinkertaiseksi viime metreillä, mutta niitä voi vielä jatkaa myöhemmin. Toisaalta simppeli teema sopii häiveyksikölle. Display-alustan puut on muuten Hobby pointista ostettu ja ne oli paketista avattaessa kesäisen vihreitä. Jotta ne matchaisivat paremmin pöytään ja armeijaan, suihkin niihin ensiksi ruskeaa ja hiekankeltaista spraymaalia. Tämän jälkeen tein suihkepulloon cocktailin vedestä ja erikeeperistä ja suihkin puut kauttaaltaan ohennetulla liimaseoksella. Sitten ne saattoi kieritellä siemenboksissa ja pieni syksyinen metsä oli valmis.

Firebase Support Cadren hurja Riptide vastaa armeijan anti-tankista. Pitää kyllä ottaa kaikista yksiköistä vielä selkeämpi yleiskuva, nämä tuli vähän roiskittua valmistunutta jengiä fiilistellessä.


For the Greater Good. Hauska projekti, kiitokset pikku apulaisille sekä Conin maalaustuomareille.

3 comments:

 1. Tau Commander 152
  - Multi-Spectrum Sensor Suite
  - Iridium Armor
  - Puretide Engram Neurochip
  - Vectored Retro-thrusters
  - Neuroweb System Jammer

  6 Fire warriors 54
  6 Fire warriors 54
  6 Fire warriors 54

  5 Stealth Suits 150

  Riptide 190
  - Ion Accelerator
  - Fusion blaster
  - Early warning override

  3 Broadsides 210
  - Missile loadout
  - Early warning override

  3 Broadsides 205
  - Missile loadout
  - 2 Target locks

  Sky Ray 116
  - Smart missile system
  - Blacksun Filter

  Devilfish, Smart missiles, Pod 105
  Devilfish, Smart missiles, Pod 105
  Devilfish, Smart missiles, Pod 105

  ReplyDelete
 2. On kyllä taas kerran aivan jotain käsittämättömän hienoa työtä! Tässä katellessa täytyy myöntää, että tuo lyhyempi versio tosta 'kivääriraketinheittimestä' on hitusen nätimpi, kuin se mun tekemä pidempi versio. Noh, ainakin näyttävät vähän erinlaisilta siltä osin.(Ja aikalailla kaiken muunkin.)

  Palkinto meni aivan oikeaan osoitteeseen :)

  ReplyDelete
 3. Hirveästi en tätä kerennyt katsoa turnauksen yhteydessä, mutta ne vähäisetkin silmäykset kyllä aiheuttivat kuolan valumisen suupielistä! Upeita figuja, mageita konffeja ja jäätävän siisti displaybeissi, 10/10!
  Näitä kirjoituksia on tosi nasta lukea ja koko tää meininki on ihan mahtavaa :)

  ReplyDelete