August 4, 2013

The Blood Smoke

Valmistautuessani Ropeconin turnaukseen piti Space Sharks -armeijalle tietty pystyttää perinteen mukaan pieni kulissi. Display-alustat ovat hauskoja, sillä ne nostavat useimmiten armeijan ja sen teeman jalustalle ja niillä voi myös siististi jatkaa armeijan tarinaa. Koetin juuri avaruushaiden kohdalla tehdä armeijalistasta stoorin ja temaattinen displaypöytä oli vahva kannike taustatarinalle.

Mun armeijan ideana on pelastusoperaatio, jonka Drop Podeilla kenttään iskevät Marinet suorittavat kaatuneen Dreadnought-veljensä puolesta. Kuten aiemmin täälläkin julkaisemassani enkunkielisessä fiilistelyssä tulee ilmi, on Scouteja planeetan pinnalla johtanut Dreadnought jäänyt kaaoksen sotavoimien väijytykseen ja halvaantunut aavikkotasangolle muuan rannikkosolan reunalle. Scoutien puolustettua asemiaan hiekkamyrskyisen yön ylitse niiden on viimein veteraanikersantin ohjeiden mukaisesti ollut mahdollista laukausta savuheite ohjaamaan aamunkoitteessa putoavat pudotuskapselit maaliin. Kun Adeptus Astartes iskee vuorenseinämiä hipoen puolustusjoukkojen tueksi, tietävät kaaoksen kätyrit joutuneensa vääriin hampaisiin... First in, Last out!

Kehittelin sopivan displaypöytäteeman viimeisiä yksiköitä maalatessani ja tartuin sitten tiistaina kolme iltaa ennen Ropeconia toimeen materiaalien kanssa. Mua arvelutti vähän, miten saisin kalliot onnistumaan ilman kuumalankaleikkuria ja pöydän hiekoituksen matchaamaan armeijan beissaukseen, sillä samoja maaleja ei oikein ollut näin laajoihin alueisiin käytettävissä. Kolme iltaa työskentelyä kuitenkin ratkaisi mielestäni dilemmat ihan hyvin, eikä yksityiskohdat jääneet kaivelemaan. Hooah!

Laitoin muutto-apinan pyörittämään soittolistaa ja ladoin työkalut toiselle duunipisteelle työpaikalla. Tässä vaiheessa armeija oli onneksi maaleissa turnausta varten, joten pöydän rakentamisen kanssa ei oikeastaan ollut mitään paineita. Tiesin, et se tulee kuntoon väkisinkin ennen Conia, kun vain investoi loput jäljelle jääneet illat sen tekemiseen.

Kävin ostamassa Anttilasta tarjouksessa olleen taulun, jonka makea hedelmäasetelma jäikin pohjalle flipatessani kehykset ympäri ja alkaessani hahmotella taustavanerin päälle maastonmuotoja. Taulun raamit tekee siistit kehykset display-pöytään ja tuo siihen sellaista taideteosvibaa. Syviä raameja vasten voi myös kasata maastonmuotojen perustaa. Ennen aloittamista teippasin toimistoteipillä mustat reunat jemmaan niin, että ne eivät kolhiintuisi työstön aikana ja että niissä säilyisi tyylikäs puu-lookki.

Hahmottelin ensin alustaan raffisti yksiköiden paikat ja asetelman. Halusin taustaksi kalliobackdropin, jonka eteen tulisi kraaterit drop podeille. Ihan etureunassa olisi Aegis Defence Line puolustusrintamana ja yksiköt kokoontuisivat keskustassa tupruttavan merkkisavun ympärille. Oikeaan reunaan tulisi biitsi ja matalikko tuomaan vähän väriä pöytään. Leikkelin Finnfoam-lohkareita summittaisiksi kalliomuodostelmiksi ja pinosin ne sitten järkeviltä näyttäviin kasoihin.

Otin sitten jokaisen lohkareen erityiskohteluun ja hakkasin ne reunoistaan vasaralla aika hajalle. Vuorottelin terävän ja tylpän pään iskujen välillä niin, ettei "vauriot" näyttäneet liian järjestelmällisesti tuotetuilta. Nypin sitten käsin palasia irti Foamista sellaisista paikoista, jotka näyttivät vielä liian epäluonnollisilta. Poistin palikkamaista linjakkuutta vielä lopuksi työntämällä sakset Foam-palan lävitse jossain kulmassa ja kääntämällä sitten isoja siivuja irti jotta kielekkeistä tulisi epäsymmetrisempiä. Lohkareita kallioksi muokatessa on musta tärkeintä poistaa kalikkamaisuus, eikä vain pyöristää kulmia, koska muuten niihin jää vähän vääränlainen materiaalintuntu ja kallioista tulee helposti liian sarjakuvamaisia kuten monesti lankaleikkurilla muovailtaessa.  Lopuksi harjasin vielä kaikki irrallisilta tuntuvat tai heiluvat osat irti kalliosta, sillä on ärsyttävää kun ne putoilevat kokonaisuutta drybrushatessa irti ja sit joutuu paikkailemaan pohjaväriä.

Kraatereiden reunuksia varten leikkasin kolmion mallisia lohkareita ja kuumaliimasin ne vähän Drop podin jalanjälkeä suurempiin rinkeihin. Liimasin myös rantaviivaksi korkkilevyä osoittamaan, missä vesiraja suunnilleen olisi. Konseptitaiteesta huolimatta laituri jäi tekemättä, varmaan ihan hyvä. Liimasin myös vanhan Dreadnoughtin keskelle pöytää hyvissä ajoin, sillä sen päälle piti iltojen saatossa liimata monta hiekkakerrosta ja odottaa aina edellisen kuivumista.

Kävin maanantaina duunimatkalla kiipeilemässä Viikin kallioilla ja keräämässä laukullisen kaarnaa ja puusäleitä kaatuneista keloista. Ne näyttää makeilta baseissa ja pöydissä ja luonnomateriaaleilla saa yllättäen helposti aika luonnollista fiilistä maastoon. Fiilistelin, että pudotuskapselit olisivat tulleet vuorenseinämän läpi tantereeseen ja murskanneet alleen niin kiveä, kuin kasvustoakin.

Rannalla olisi kivenlohkareiden seassa myös jätepuuta ja taistelussa tuhoutuneita runkoja. Nämä oli helppo kiinnittää kuumaliimalla.

Dreadnought-vanhus rannalla. Kädestä puuttuu vain Mechanicus-Mojito aurinkovarjolla.

Hiekkaa ja tekstuuria pintaan. Tein hiukan vedellä ohennetusta Eri-keeperistä lammikoita, johon asetin eka erikokoisia korkkilevysiivuja ja sitten niiden ympärille, päälle ja väleihin Ollin lohjalaismontulta raahaamaa hiekkalajitelmaa. Hiekoitin aina yhden lammikon kerrallaan ennen seuraavan sutimista niin, ettei liima ehtinyt kuivua ennen hiekkakerroksen sirottelua. Muuten liima voisi paakkuuntua ja hassut kohoumat näkee monesti vasta pohjamaalin kuivuttua.

Teippi suojasi edelleen pöydän kehyksiä hiekalta ja naarmuilta.

Lisäsin hiekkaa ja puunpaloja myös rinteille ja pilarille johtavalle kivisillalle.

Veteen piti tietenkin laittaa muovilevystä leikattu hainevä...

Kun hiustenkuivaajalla puhalleltu hiekkakerros oli kutakuinkin kuiva, sekoittelin luonnonvalkoisesta ja tummanharmaasta seinämaalista epämääräisen harmaan pohjamaalikerroksen ja vetelin sen reilulla kädellä koko pöytään. Väistelin pohjamaalauksessa vähän joitakin puunkappaleita siltä varalta, että niistä haluaisi myöhemmin naarmuttaa tehokeinona maalipintaa pois ja paljastaa realistisen puupinnan.

Kaivoin tässä vaiheessa esiin armeijaan käyttämiäni beissausmatskuja, jotta maaston saisi istumaan Space Sharkien alustoihin.

Pari välivaihekuvaa jäi ottamatta, mutta maalasin ensiksi kalliot kynäruiskulla vähän vaaleammalla harmaalla Vallejon Model Air -linjastosta ja sitten tummentelin kallioalueita GW:n Nuln Oililla ja Agrax Earthshadella. Hiekkaan ruiskuteltiin punaruskea pohjamaali ja se ja kalliot kuivaharjattiin sitten käsin Ushabti Bonella. Pääsin onneksi aika lähelle armeijan beissihiekan värisävyä, vaikka figuja maalatessa alustoihin tuli vielä Sepia wash ennen kuivaharjausta. Vesi maalattiin siniseksi ja sinne tehtiin leviävä verilammikko ohennetulla punaisella maalilla. Kraaterit suihkuteltiin mustaksi kynäruiskulla tuomaan vähän kärtsännyttä vaikutelmaa kuoppien pohjalle ja ympäristöön. Tän kuvan otin salamalla jotta värisävyt käy paremmin ilmi, loput on vähän keltaisia ja kontrastittomia, mut ehkä pehmeämpiä katsoa.

Eri matskut (foam-kalliot, kraaterien reunat, puunsäleet) on aika samansävyisiä, mut halusin että figut erottuvat alustasta hyvin ja koetin välttää liikaa harmautta kivissä ja kallioissa. Lisäksi hiekkamyrskyn levittelemä pöly tekisi oikeastikin asioista aika samanvärisiä.

Korkeuserot on tärkeitä ja makeita kaikissa maastoissa. Keskuskieleke olisi kapteenin suunniteltu sijoituspaikka lopullisessa asetelmassa.

Rosoista kalliopintaa. Tästä ei nousta kuin jump packeilla!

Podit olisivat maahan iskeytyessään varmasti kääntäneet maata ja harjailin vähän ruskeaa weathering powderia kuvaamaan multaa ja kuivasta hiekasta erottuvaa maa-ainesta. Näin sain pöytään helposti vähän väriä ja kontrastia ennen sirotteiden asettelua.

Vallejon Weathering-puuterin määrää oli helppo säännöstellä harjailemalla ja puhaltelemalla ja se pysyy hiekassa kiinni sävytystehtävässä hyvin ilman spraylakkaakin.

Aloin tunkea kallioihin ja maastoon kiinni heinätuppoja ja maalaamattomia puunpalasia. Joojoo, ei oljenkorjet kasva kivistä, mut pehmeät foamipalat nyt on vaivattomin kiinnitysalusta niiihn terävinä tikkuina työntyville tupoille. Käytin näiden tekemiseen samaa tekniikkaa kuin taannoin Tampereen aavikon kanssa, paitsi pyörittelin kärjet kuumaliiman sijaan Gale Force Ninen superliimassa ja kun liimautuneen kärjen leikkasi saksilla teräväksi, ei tuppoon tarvinut tunkea hammastikkua ollenkaan. Tiimarista ostetuille pikkukivillekin löytyi nyt hyvä paikka ja ne toimivat hyvin sellaisenaan, kun niiden päälle lisäsi lopuksi vähän puuteria ja Ushabti bone -kuivaharjauksen.

Sinne tänne liimailin vähän kitsaasti Army painterin tufteja. Ne on vaan niin hyviä, et halusin säästää enimmät figuihin!

Tulostin pienen kyltin paperille ja liimasin sen Fantasy battlen rykmenttibaselle kiinnitettäväksi pöydän reunaan. Lopuksi laitoin veteen kerroksen Woodland Scenicsin paksua Water effectia ja tuputtelin siihen mönjän vähän kuivuttua vähän epätasaisen pintakuvion kuvaamaan kevyttä aallokkoa. Tämän päälle saattoi sitten lisätä litkutetun mustan washin tummentamaan värisävyjä ja lopuksi Games Workshopin juoksevamman Water effectin. Sit figut sai viimein asetella alustalle, pistää rokit soimaan ja nostaa apinan kanssa jalat pöydälle.

Armeijapalkinnon voittanut "Follow the Blood Smoke" -työ Ropeconissa vesiefekti viimein kuivuneena.

Maastossa on mun mielestä rankka fiilis ja tarkka-ampujat näyttävät oikeasti maastoutuvan kallioihin, vaikka erottuvatkin sopivasti seinämistä.

Juha pyöräytti mulle maalatusta teräsvillasta näppärän savuefektin, jonka laitoin tupruamaan pienestä muoviputkesta tehdystä savukranaatista. Idis siis on, että kun hait vedessäkin seuraavat usein veren hajua saaliinsa luo, käyttävät Space Shark -tiedustelijat punaista merkkisavua, "Blood Smokea", tuomaan iskujoukot paikalle. Alleviivatakseni teemaa tein myös veripilven rannan matalikkoon, jotta idea ei jäisi liian triviaaliksi.
Hait kotiutuivat uuteen pöytäänsä nopeasti! Display täytti hyvin tehtävänsä ja oli kiva osa mun ja muun War Headin Ropecon-esillepanoa. Kiitti kaikille paikan päällä kommentoinneille huomiosta ja kivasta palautteesta!

1 comment:

  1. Now THIS is inspirational! :)

    Mieleen tulvii kova halu koettaa rakentaa omille peto-joukoille samanlainen display-alusta taikka ihan dioraama!

    Hats off!

    ReplyDelete