July 31, 2012

Force on Force!


Ropecon 2012 on ohitse, ja voi pojat mikä Coni! Vaikka tapahtumapaikka Dipolin alkaa tuntea jo kuin omat taskunsa, löytyy coniviikonlopusta aina jotain uutta ja maagista, mikä sitoo ikonisen tapahtuman yhdeksi olennaisimmista elementeistä kuumassa harrastuskesässä. Tänä vuonna Ropecon oli todella intensiivinen eikä peukaloitaan tarvinnut juuri pyöritellä. Perjantaina roudasimme omaa ohjelmanumeroamme paikalle, pystytimme demopistettä ja osallistuin Warhammer 40,000-turnauksen kahdelle ensimmäiselle kierrokselle. Lauantaina pelattiin turnaus päätökseen ja edustettiin samalla War Headia, Nopat & Taktiikka-pelikerhoa ja Force on Force-pelin luonutta Ambush Alley Gamesia.

Toteutimme yhdessä Noppakerhon Juhan ja Mikan kanssa mun mielestä aika makean ohjelmanumeron, joka erottui hyvin joukosta osin mittavan rekvisiitan ja osin loistavan sijainnin vuoksi. Pisteemme oli juuri figu- ja lautapelisalien välissä hyvässä kohdassa, josta kulki paljon ihmisiä ohitse eri osastojen välillä. Järjestimme kahtena päivänä jännittäviä osallistumispelejä, joiden tiukat skenaariot saivat osan toiminnannälkäisistä kenraaleista palamaan uudemman kerran yrittämään tehtävää hiotulla taktiikalla! Kaiken kaikkiaan Force on Forcea pääsi testaamaan yli neljäkymmentä ensikertalaista viikonlopun aikana ja oli huippu-upeaa huomata, että peleihin lähes jonotettiin, eikä kierrosten välissä tahtonut ehtiä edes pitää taukoa! Tässä pieni kertomus ja kuvaraportti meidän Ropecon 2012 ohjelmanumerosta: Modern Combat in Scale.


Valmistauduimme ohjelmaan hyvissä ajoin pitäen palavereita peli-iltojen ohessa, jotta saatettiin hiukan miettiä roolitusta ja suunnitella puitteita. Onnistunut etukäteistyönjako oli erityisen hyvä juttu, sillä kukin pystyi keskittymään oman vastuualueensa hoitamiseen ja muiden päivittäminen ajan tasalle projektin edetessä toimi hyvin sähköpostitse. Noppakerhon Mika ja Juha ovat niin hyviä tyyppejä ja mun ja Ericin kanssa hyvin samanhenkisiä, joten järjestelyistä ja kuvioista oli helppo sopia rennosti keskustellen pelien lomassa. Yhteistyö jatkuu varmasti tulevaisuuden tapahtumissa ja myös pelikenttien äärellä!

Tilasimme hyvissä ajoin vähän markkinointimateriaaleja tukemaan meidän esillepanoa ja otimme myös yhteyttä pelintekijöihin aikeitamme koskien. Force on Force-pelin suunnitellut Ambush Alley Games vastasikin lämpimästi tiedusteluihin ja lupasi lähettää jaettavaa promomateriaalia tilaisuutta varten. Saimme näiden (ja pelin kustantajan Osprey Publishingin) handout-flyereita, käyntikortteja ja rintamerkkejä jaettavaksi, mutta paras juttu oli pussillinen Ambush Alley-brändättyjä dog tag-tuntolevyjä, jotka saatoimme antaa palkinnoksi esittelypelistä suoriutuneille! Näitä jaettiin hymyileville osanottajille niin kauan kuin levyjä riitti.

War Headin puolesta painatimme myös isomman bannerin sekä käyntikortteja tulevaisuuden tapahtumia varten. Valitsimme bannerin elementit siten, että se toimisi monenlaisissa tapahtumissa, emmekä siksi painattaneet siihen suoraan ohjelmanumeron nimeä "Modern Combat in Scale". Combat Operations kun voi viitata myös vähän futuristisempiin taisteluihin! Suunnittelimme Ericin kanssa myös kaksipuoleisen flyerin mainostamaan sekä Nopat & Taktiikka-kerhoa, että War Head-sivustoa. Omaan osuuteemme kehittelin blogimaailmasta tutun tagipilvi-konseptin, johon heiteltiin sivustoon liittyviä asiasanoja ja loppuun ytimekäs gowarhead.com! Mika tulosti ja leikkaili flyerit kuntoon ja jaettavaksi ja materiaalit olivat kunnossa.

Paikan päällä hyvissä ajoin perjantaina pystyttämässä esillepanoa. Saimme loistavan ja aurinkoisen sijainnin keskeiseltä paikalta. Koska teema oli Modern Combat, verhoilimme pöydät nykyaikaisilla jenkkiarmeijan ja Merijalkaväen digitaalimaastokuvioilla aiheen mukaan. Bannerit nostettiin pystyyn ja jaettava materiaali aseteltiin valmiiksi.

Katseenkääntäjäksi ja tukemaan pelien teemaa rakensin mun varusvarastolta Army Airborne-sotilasta kuvaavan rintakuvan! Tästä tulikin ilahduttavan paljon kyselyitä ja ihmiset pysähtyivät meidän pisteelle tarkastelemaan Brucea lähempää. Setti toimi makeasti pelien tukena, sillä esittelykentällä pyörineet amerikkalaisfigut olivat lähes samassa varustuksessa. Kun en ollut pelaamassa turnauspelejä, pidimme myös välillä mun Necron-armeijaa esillä sen sijaan, että olisin pakannut sen laukkuihin. Monet tulivat juttelemaan ja kyselemään esimerkiksi mistä Hunter-Killer Ghost arkit ovat peräisin.
Pienemmän skaalan Bruce demonstroi koko taisteluvarustusta modernissa teemassa. Raahasimme paikalle myös vitriinin, johon asetimme näytteille Juhan upeita moderneja figuja lähinnä Empress Miniaturesilta sekä Imprintilta. Muilla hyllyillä oli viikonlopun ajan nähtävillä War Headista tutut Rust Hulkit ja vastikään valmistuneet Chryseorian Zombie-kansalliskaartilaiset!
 
Pisteellä pyörähtäneet saivat tutustua kaikessa rauhassa Force on Force-sääntö- ja kampanjakirjoihin, sillä esittelypelit luistivat Mikan ja Juhan tottuneessa ohjauksessa loistavasti ilman väliaikaista sääntöjen pläräystäkin. FoF toimii monissa eri ympäristöissä ja aikakausissa, mutta viralliset kirjat tuovat erityisen värikkäästi esiin Vietnamin konfliktin, Irakin miehityksen, Afganistanin sodan, Somalian 90-luvun dramaattisten tapahtumien sekä Afrikan Bush warien miljööt joukkoineen ja olosuhteineen. Kovakantinen perussääntökirja kannattelee kokonaisuutta.

Näyttävästä taistelukentästä vastasivat jälleen Juha ja Mika, joiden enimmäkseen kapalevystä rakennettu aavikkokaupunki on huikea kokonaisuus. Erilaiset pienet yksityiskohdat, kuten autonromut, kastelukanavat, pellot ja generaattorit tuovat autenttista fiilistä skirmish-peleihin. Ropeconia varten weatheroin vielä kevyesti spraymaalein hiekanvärisen kankaan, jonka pingotimme teipein alustaksi intensiivisille taisteluille.

Lauantain ja sunnuntain aikana pelattiin yhdeksän reilun tunnin esittelypeliä, joihin riitti innokkaita osallistujia lähes ruuhkaksi asti. Ei voi kuin ihailla Juhan ja Mikan taistelukuntoa, kun into ohjata ja opastaa riitti koko viikonlopun ja palo pelin esittelyyn ei tahtonut sallia edes taukoja! Tänä vuonna meillä oli Ropeconissa niin kova tiimi, ettei paremmasta väliä. Semper Fi!

Mika dokumentoi ahkerasti tapahtumia ja toimi OPFORin eli kapinallisten pelinjohtajana. Tämän mukaan kaupunkilaiset olivat kuulemma hyviksiä, muttenpä tiedä... Mä asetuin skenaarioissa varalta järjestelmällisesti jenkkien puolelle!

Eric keskusteli ihmisten kanssa, jakoi flyereita ja kutsui ohikulkijoita sekä pelaamaan että tutustumaan War Headin ja Nopat & Taktiikka-klubin sivustoihin. Itse en ehtinyt olla pisteellä 40k-turnauksen takia ihan niin paljon kuin olisin halunnut, mutta Edu hoiti homman hyvin kotiin! Toivottavasti joku löytää Force on Forcesta uuden, mielenkiintoisen elementin harrastukseensa ja löytää niin War Headin kuin Noppakerhonkin pariin.

Tehtävänä oli haastava ja piinaavan jännittävä pelastusoperaatio, jossa amerikkalaisten maahanlaskujoukkojen sotilaiden oli määrä pelastaa kaksi kaupunkiin ajoneuvonsa hajottua loukkuun jäänyttä siviiliurakoitsijaa. Aika oli kortilla, sillä vihamieliset kaupunkilaiset olivat tulossa estämään uskottomien aikeet ja nitistämään jenkit niille sijoilleen. Tehtävät ratkesivat usein vasta viimeisillä vuoroilla kuin jännimmässä toimintaleffassa ja tulokset olivat todella vaihtelevat; jenkit hävisivät kuusi ensimmäistä peliä mutta voittivat kolme viimeistä! Tässä näkyy tehtävän tasapainoisuus ja taktiikan hioutumisen merkitys.

Kaikenikäiset ja -taustaiset kenraalit oppivat pelimekaniikan nopeasti ja kävivät hymyillen toiminnan kimppuun. Jotkut fiilistelivät pelin realismia ja jalkaväen taktiikoita, joillekin taas oli innoittavaa kokea Modern Warfare-pelit figuurimittakaavassa. FoF-ympäristöön on tavallaan helpompi samaistua kuin moniin fantasia- ja scifipeleihin, sillä luemme modernien konfliktien tapahtumista harva se päivä ja aihepiirit ovat lähempänä omaa elämää. Lisäksi militariaa tai historiaa harrastava voi löytää strategiapeleistä kiintoisan jatkumon omalle intohimolle.

Verinen tulitaistelu kaupungin kaduilla. Force on Force-mekaniikka on sopivan yksinkertainen, jotta sen oppii nopeasti, mutta pelitekniset elementit kannattelevat myös mahdollisuutta kokeilla ja kehittyä. Suurin ero isoihin ja 'perinteisiin' figupeleihin on vuorottomuus ja pelaajien pitääkin osata luopua "minä menen-sinä menet"-ajattelusta, sillä Force on Force-pelit ovat intensiivisiä ja niissä tapahtuu kaiken aikaa. Omaa vuoroa ei siis tarvitse odotella, vaan myös vastustajan toimintojen lomassa on mahdollista reagoida tämän tekemisiin. Lisäväriä tuovat käytetyt nopat, jotka ilmentävät joukkojen koulutustasoa. Kapinallistaistelija heittää D6-nopilla, jenkkiarmeijan mosuri D8:lla, kun taas Delta-erikoisjoukkojen operaattori toimii jäätävällä tehokkuudella D12:sta voimin.

Sisäpihan hyökkäys ei onnistunut, joten vihaiset kaupunkilaiset lähtevät kiertämään amerikkalaisten sivustaan. Katolle on kuitenkin linnoittautunut hyvään asemaan 101st Airbornen puoliryhmä, jonka SAW-ampuja on käynyt valmiusasemaan vahtimaan tietä ja kujia. Kumpi on nopeampi?

Tehtävän alkuasetelma. Ryhmänjohtajalla ja lääkintämiehellä vahvistettu Fire team jalkautuu Humveesta pölyiselle kadulle.

Katonharjan kotkanpesä oli suosittu overwatch-asema, josta jenkkien oli mahdollista tähyillä kauemmas ja estää vihollistaistelijoita käyttämästä näiden out of contact-erikoisliikettä. Korkea asema asetti kuitenkin myös tähystäjät alttiiksi vihollisen tulitukselle kauempaa kaupungista.

Peloton RPG-mies viilettää talojen välistä ampuma-asemaan. Kaupunkilaiset tarvitsivat tuekseen johtajia toimiakseen täydellä tehokkuudella, sillä muutoin näiden rohkeus saattoi pettää.

Seiskapelin yllätys oli sattumakortista peliin mukaan tullut tarkka-ampuja, joka löysi erinomaisen sijainnin moskeijan tornista. Tarkka Dragunov-kiväärin laukaus aiheutti muuten tehtävästä loistavalla menestyksellä suoriutuneille Amerikkalaisjoukoille traagisen kuolonuhrin ihan skenaarion loppumetreillä.

Myös jenkeille nousi korttipakasta makeaa. Tähystysryhmä oli tehtävästä ihan liekeissä ja operoi boostatulla moraalilla.

Eräällä katolla räjähti kotitekoinen pommi, kun taas kerran kortin ansiosta Taleban sai miinuspisteitä, kun näiden raa'at toimet tallentuivat reportterien videolle ja päätyivät internetiin kaiken kansan nähtäväksi. Sattumakortit värittävät peliä realistisella ja innovatiivisella tavalla, tuoden mukaan niin lisävahvistuksia, erityisiä tapahtumia kuin sääolosuhteitakin.

Urhea Fire team saavuttaa pelastettavat siviilit. Useimmiten tämän etapin jälkeen alkoi joka nurkasta pursuta kapinallisreservejä ja skeida osui tuulettimeen... Jenkit pääsivät niin monta kertaa yhden vuoron kävelymatkan päähän maaliviivasta, mutta eteneminen tyrehtyi tyystin raskaan vastarinnan tai epäonnen vuoksi! Lopulta sinnikäs yrittäminen kuitenkin palkittiin voitolla, joka olikin kuin suoraan jalkaväen käsikirjasta.

Sunnuntain viimeinen peli jo vähän hiljentyneessä Dipolissa. Juha jaksoi vetää pitkän viikonlopun päätteeksi viimeisenkin demon kärsivällisesti ohjaten ja tunnelmallisesti kuvaillen. Vaivannäkö oli sen kaiken arvoista, sillä tuntuu, että saimme todella ihmiset kiinnostumaan pelistä ja jaoimme näille mukaan eväät päästä jälleen Force on Forcen pariin niin Noppakerhon peli-illoissa kuin War Headin raporttienkin kanssa.

Kenttätiimi 1 kiittää kaikkia Conivieraita hauskoista keskusteluista, pelaajia ennakkoluulottomasta osallistumisesta, Coniteaa ja järjestäjiä organisoinnista ja hienosta puitteista, Heseä ansiokkaasta dokumentoinnista sekä Noppakerhon operaattoreita sujuvasta yhteistyöstä. War Head out!

5 comments:

 1. Tarinaa ja kuvia myös Juhan blogissa ja N&T-sivustolla:

  http://mentor888.blogspot.fi/2012/07/ropecon-2012-force-on-force-in-action.html

  http://www.nopat.fi/2012/sotapelit/kaksi-paivaa-force-on-forcea-ropeconissa/#comments

  ReplyDelete
 2. Outstanding as allways! Kenttätiimi 2 kittää!

  ReplyDelete
 3. Anteeksi että häiritsen tyhmällä kysymyksellä, mutta saako noita FoF -sääntökirjoja suomesta? Itse olen jo pidemmän aikaa lueskellut pelistä ja kiinnostushan siinä heti heräsi. Koko peli vaikuttaa niin mielenkiintoiselta kuin olla ja voi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi ja kiitti mielenkiinnosta!

   Ospreyn ja Ambush Alley Gamesin kirjoja Suomessa myy esimerkiksi Fantasiapelit:

   http://www.fantasiapelit.com/index.php?main=ai&haku_muutos=1&kat=hakulomake&mista=*&yhteen=eri&alue=&etsittava=force+on+force&etsi=Etsi

   Delete
 4. http://maalaus.blogspot.fi/2012/07/force-on-force-game-presentation-at.html

  Yet another report in english!

  ReplyDelete