January 9, 2016

Assemble the Army

Taas mennään. Armageddon odottaa!


Imperial Guard on ollut kiistämättä kautta 40K:n historian yksi suosituimpia teema-armeijoita ja monisävyisellä jengillä on pitkät perinteet. Esimerkiksi legendaarisen kolmosedikan armeijakirjan pariin on nykyään yhtä tunnelmallista palata, kuin niinä harrastuksen aloitusvuosinakin, kun ensimmäisiä Codexeja tapailtiin figumaailmasta innostuneen varhaisteinin tärisevin käsin. Tuon ajan armeijakirjallisuudessa oli mukana huikeaa mielikuvituksellisuutta ja luovuutta, mitä tuli esiteltyihin konversioihin, maastoihin ja myös kirjoitettuun taustatarinaan. Kaiken kruunasivat upeat metallifigut kaartin persoonallisiin rykmentteihin jaoteltuina.

Lapsena kaartiarmeijan hankkiminen (ja erityisesti maalaaminen) tuntui tietenkin ihan ylitsepääsemättömältä haasteelta, erityisesti kun toiveena olisi tietysti ollut kalliista metallifiguista koostuvat joukot. Pikku hiljaa harrastajan laatikoihin alkoi kuitenkin kasaantua kaartirautaa pieneksi armeijaksi asti. Mun lapsuuden suosikkeja olivat Valhallan Ice Warriorit, mutta rykmentin pystytys aloitettiin kuitenkin eksoottisemman Steel Legioonan parissa. Näiden rinnalle liittyi lopulta panssarivaunukomppania GW:n julkaistessa Chapter Approved -kirjassaan ja White Dwarfissa IG:n Armoured Companyn säännöt. Muistan hyvin, miten sain työn ja tuskan kautta ensimmäisen kaartiosastoni maalattua silloin uraauurtavaa dippaustekniikkaa käyttäen. Se saattoi olla ensimmäinen valmiiksi sudittu ja beissattu armeijakokonaisuuteni, sillä örkkejä ja Eldareita en tainnut koskaan maalata finaaliin.

Nostalgiakuva historian hämärästä 2007-tienoilta; ensimmäinen dippimaalattu jalkaväkijoukkue panssarivahvistuksineen ja Armoured Fist Squadeineen. Jotta sain vähän lisää pisteitä testipelejä varten, scratchbuildasin muovisisista Cadianeista taktisia sotilaspoliiseja lisäjoukoiksi. Demolisher oli tuolloin aika pelätty näky kentällä!

Mun Steel Legion on käynyt läpi aika monta vaihetta. Aloin alunperin maalata ensimmäisiä figuja jääteemaisiksi (ehkä Valhalla-inspiksen riehuessa edelleen) ja kaartilaisten takkeja koristi pirteä Skull White + Ice Blue -talvimaastokuvio. Jäätakit kuitenkin palautettiin äkkiä varusvarastolle siirryttäessä yllä esiteltyyn, värikkäämpään teemaan. Kellertävien takkien tukena oli kirkkaanvihreät makuupussit ja punaiset olkamerkit, koska värien murtamista ei varmaan oltu tuolloin keksitty. Tällä jengillä pelattiin liuta turnauksia, kunnes aika ja muut armeijat ajoivat siitä ohi ja Steel Legion jäi hyllylle.

Tultaessa Helsinkiin muuton jälkeiseen aikaan on kaarti kuitenkin kummitellut jatkuvasti takaraivossa kiinnostavana fiilistelyprojektina. Metallikaartin perintö on kuitenkin sellainen, että mikäli joskus pitäisi luopua kaikista armeijoista yhtä lukuunottamatta, voisi Imperial Guard olla se jäljelle jäävä. Toisaalta sen aloituskynnys on ollut aika jyrkkä, sillä tavaraa on vaan niin paljon; maalinpoistosta selviytyi reippaasti yli satapäinen jalkaväkijoukko ja tusinan verran vaunuja. Vaikka meillä onkin vyöllä aikamoisia urotekoja, on kaartin restartaus siirtynyt aina vain tuonnemmaksi. Toisaalta en kyllä edes haluaisi kiirehtiä projektin kanssa, vaan antaa vanhalle raudalle sen ansaitseman huomion. Jokin aika sitten maalasin kokeiluluontoisesti pari prototyyppiryhmää harmaisiin takkeihin Space Sharks PDF-teemaisesti ja kehitin niihin pari yksilöllistä elementtiä puisissa Lasguneissa ja pääkallokuvioisessa kaasunaamarissa.

Pari ryhmää raskaine aseineen ja joukkueenjohtajineen tuli valmiiksi, mutten jotenkin nähnyt harmaiden takkien toimivan armeijan laajuisena kokonaisuutena. Harmaatakit olisivat toki olleet oiva Allied Detachment haiden tueksi, mutta kaartin suhteen tavoitteet olivat pientä osastoa korkeammalla!Nyt on kuitenkin uusi vuosi, uusien ideoiden ja uuden tsempin aika. Maalasin Ollin seurassa viikko sitten uuden prototyyppifigun palaten tosi klassiseen Steel Legion -meininkiin hiekanvärisine takkeineen ja ruskeine taisteluvarusteineen. Sisällytin kuitenkin mukaan persoonalliset ideat kypäräraidoissa ja kaasunaamarien kuvituksessa. Teimme myös pari tosi makeaa asekonversiota kaavailemani armeijalistan tarpeisiin, mistä tuli kyllä paljon draivia projektin potkustarttailuun. Maalailu jatkuukin lauantaina, kun kokoonnumme taas War Head -jengillä yhteen hobbysessariin. Ehkä seuraavassa postauksessa on jo näyttää vähän, mitä tuleman pitää, ja ehkä kertoa myös pari sanaa siitä, minkälaisia teemavivahteita uudesta armeijakokonaisuudesta tulee löytymään tarina- ja fiilispuolelta.

For the Emperor!

3 comments:

 1. Hyvä armeijan tarina! Olisko jo aika Kaarti -teemviikolle?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mikä tämä Kaarti -teemaviikko oikein on? Vuodesta -99 Kaarti armeijalla aloittaneella ja harrastaneella, minäkin olisin hyvin kiinnostunut tällaisesta ajatuksesta :)

   Delete
  2. Kaartiviikolla Juha viittaa taannoin järjestämämme örkkiviikon uudelleenlämmittelyyn, tällä kertaa siis Imperial Guard -teemalla. Tuolloin kasasimme miehissä uusia örkkijoukkoja, dokumentoimme kokoelmia ja pelasimme battle report -matseja uusilla ja vanhoilla joukoilla niin että viikon jokaiselle päivälle oli jokin örkkihenkinen postaus. Nyt kun IG-viikko on otettu helmikuussa ohjelmaan, on jengi joutunut taas kääntämään bitsboksit ympäri ja laittamaan rautaa rajalle. Sinne mahtuu kyllä vieraileviakin tähtiä!

   Täällä voi yytsiä örkkiviikon satoa:

   http://www.gowarhead.com/2013_09_01_archive.html

   Delete