November 2, 2013

Spiel in pictures

Jonottajat jonottaa
Noniin! Arkiviikon tomut on saatu karistettua töppösistä ja viikonlopun saapuessa löytyi myös sauma käydä vähän läpi saksanmatkan fiiliksiä ja kuvamateriaalia. Spiel 2013 olivat mun ekat figumessut ja vaikka Juhan ja Mikan tarinoita kipeistä Hamburger Tactica -reissuista on tullut kuunneltua kaiholla, olivat jo Essenissä järjestetyt lautapelifestarit (jossa figut on vaan sivuosassa) tyhjentävä kokemus fiilistelijälle ja tämän lompakolle.

Hobby-reissauksen lisäksi kyseessä oli myös työmatka, sillä duunipaikkamme nelihenkinen iskuryhmä lähti messudokumentoinnin lisäksi tekemään myös bisnestä. Yksi Poromagian tärkeimpiä tuoteryhmiä ovat Magic the Gathering -korttipelin irtokortit, joita halusimme täydentää varastoon Euroopan diilerien apajilta. Tätä silmälläpitäen raahasimme kapsäkissä mestoille vaihtovaluutaksi kuusitoista boosterboksia uusimman Theros-setin kortteja. Mun tarvitsi lopulta kuskata ympäriinsä vain omia kamojani ja läppäriä, mut Edun kädet taisivat vähän venyä matkalaukun kanssa...

Pari vilkasta messupäivää meni hujahtaen ohitse ja kokoonnuimme aina päivän päätteeksi illastamaan johonkin yhteisymmärryksessä valittuun paikkaan. Iltaisin testailimme myös messuilta hankittuja, uusia lautapelituttavuuksia ja vertailimme kokemuksia siitä, mitä oli tullut päivän aikana nähtyä messujen tarjonnan ja ihmispaljouden keskellä. Vaikka mun ja Ericin piti palata jo viikonlopuksi töihin ja Turku Fanaticiin, jatkoivat Aarne ja Juho vielä Antwerpeniin seuraamaan Grand Prix'ta ja tekemään lisää vaihtokauppoja. Pari ahkeraa trooperia! Ja nyt, hyvät lukijat, seuraa miljoona kuvaa Essenin Messenistä.

Seikkailu alkoi välilaskun jälkeen Frankfurtin lentoasemalta. Menimme Ericin kanssa jo yötä vasten lentoasemalle Helsinki-Vantaalle, koska lento lähti niin aikaisin. Me oltiin molemmat ihan kuitti ja matkat ensin Arlandaan ja sitten Saksaan olisivat voineet ihan hyvin kestää minuutin. Univelat karisivat siis matkan varrelle Helsingin ja Essenin välille ja perille päästiin täydessä toimintavalmiudessa. Leppoisa autovuokraamon herrashenkilö puki mut kentällä random turbaanipipoon, saksalaista huumoria?

Syksy oli Essenissä kauneimmillaan, joskin lämpötilat oli vielä päivisin aika t-paitaystävälliset.

Essenin messukeskus ja Spiel 2013 -tukikohta.

Sisältä löytyi kolme valtavaa messuhallia, jotka oli rakennettu eri pelikauppiaiden ja -valmistajien toimesta suunnattomiksi pelikeitaiksi. Kaikki tunnetut ja vähän tuntemattomammatkin valmistajat olivat edustettuina ja kävijöille tarjottiin mahdollisuus kokeilla pelejä henkilökunnan opastuksessa ja sitten halutessaan poistaa peli heti hyllystä. Koulutetut demottajat kaikilla pisteillä palvelivat myös englanniksi, vaikka osa pelimateriaalista olikin vain saksankielellä.

Lautapelit tuntuivat olevan euroopassa paljon isompi juttu kuin Suomessa ja jotenkin häilyvätkin stereotypiat murtuivat, kun näki, miten saksalaisperheet lapsineen ja isovanhempineen tulivat pelipöytien ääreen nauttimaan yhteisestä harrastuksestaan. Messuilla oli sponsoroitujen pelialueiden lisäksi myös erillisiä tiloja, johon kaverukset saattoivat kokoontua pöytien ympärille pelaamaan omia tai juuri hankittuja pelejään.

Isoilla, pelikohtaisilla alueilla väki vaihtui pöydissä tiuhaan kompaktien demojen väleissä. Osa pisteistä esitteli tulevia julkaisuja, jotka olivat vielä prototyyppivaiheessa tai menossa joukkorahoituskampanjaan. Paikalla esittäytyivät myös erityisesti lauta- ja videopelien "kickstarttaamiseen" erikoistuneet yritykset.

Nykyaika ja teknologia näkyivät myös lautapeliteollisuudessa. Myös korttipelituntumaan perustuvat pelimekaniikat ovat siirtyneet verkon yli ja ruudulta pelattavaksi. Esimerkiksi Blizzardin HearthStone-korttipeli toimii tietokonepelinä, eikä firma myy ollenkaan fyysisiä korttituotteita.

Perinteiset, nopin ja nappuloin läpivietävät lautapelit ovat kuitenkin säilyttäneet asemansa.

Samoissa tiloissa järjestettiin Spielin ohessa myös pienet sarjakuvafestarit. Edu tsekkasi apajat jo keskiviikkkona piipahtaessamme messukeskuksessa pikaisesti ennen tapahtuman alkua samalla kun toimitimme boosterboksit hollantilaisdiilerin haltuun.

Kymmenet korttikansiot odottivat plärääjiä ja paikalta sai varmasti hommattua irtokortin kuin irtokortin.

Pop-kulttuuria vaateprintteinä. Harkitsin vähän parin aika siistin Boba Fett -printtipaidan hankkimista, mut ne oli painettu niin tylsänharmaille kankaille, että jätin tällä kertaa väliin.

Myös lelut ja keräilyfiguurit sekä Hot Toys -tyyliset artikuloitavat patsaat olivat esillä otollisen kohderyhmän nähtävinä.

Sarjismessuilla muun muassa Marvelin lipun alla vaikuttavat taiteilijat jakoivat nimmareita ja hymyjä messuvieraille.

Artistit myös myivät julisteprinttejään nimmareilla tai ilman.

Saksassa kun oltiin, sai messupaikalta napattua mukaansa kurkunkostuketta aika monenvärisestä pullosta.

Makeita kostyymeja ja panssareita LARP-osastolla. Keskiaikaisille ja Steampunk-henkisille propeille ja näytelmissä ja liveroolipeleissä käytettäville vaatteille oli oma pieni messuosastonsa.

Suurhaltiakypärä ja hauskoja ritaripipoja.

Chop chop!

Aloitetaan Spiel 2013 -figukierros Warlord Gamesin pisteeltä. Historialliset pelit olivat aika yllättäen vähemmistössä messuilla, mutta Warlord hoiti homman kotiin tosi siistillä demopisteellä ja hyvinvarustetulla myymälällä.

Näyttävässä kaupunkimaastossa käytiin 28mm-skaalan kamppailua 40-luvun tunnelmissa.

Jenkkien jalkaväki ylittää katua tuliylläkössä. Vaunulle käy kalpaten.

Saksalaiset vaihtavat asemia pensaikon suojassa.


Hawk Wargamesin 15-millinen scfistinen Dropzone Commander oli mulle uusi tuttavuus, mutta näiden esillepano oli tosi vakuuttava ja sai kiinnostumaan.

Demopöydällä sotajoukot laskivat joukkoja maihin post-apokalyptisissa kaupunkimaisemissa.

Epäilemättä jonkinlaisen muukalaisrodun sotakalustoa.

Messufigut oli kaiken kaikkiaan tosi siististi maalattuja ja melkein joka vitriinin kohdalle tuli pysähdyttyä zoomailemaan nappeja lasien läpi. Näytteillesettajilla ei ollut mitään ongelmaa kuvaamisen kanssa, vaan jotkut tarjoutuivat jopa ottamaan figut pois lasien takaa kuvattavaksi.
Avatar-henkisiä ilma-aluksia samasta pelistä.

Mietimme jo pitkään, miten Games Workshopilla ei ole messustandia, kunnes törmäsimme viimein Forge Worldin osastolle! Erityisesti 40k-linjastonsa figuja ja Horus Heresy -sarjaa markkinoineet Forgen kundit olivat pystyttäneet hyvinvarustetun ja tehokkaan myymälän. Spiel 2013 oli muutenkin aika täysiverinen shoppailutapahtuma, sillä lähes kaikkea pystyi ostamaan heti mukaansa ja myymälät olivat täynnä tavaraa. Toinen meininki oli keväällä IWA-messuilla, jossa kaikki oli tiukasti display only, tietty tuoteryhmistä johtuen.

Forgella on myös muutamia event only -figuja, jotka saa ostettua mukaansa vain messutapahtumista. Olli tilasi tuliaisiksi Death Korps Quartermasterin.

Toinen messuerikoisuus olivat isot Horus Heresy -legioonajulisteet. Lojalisteille ja pettureille oli omat posterinsa. Forgekaman lisäksi pisteeltä saattoi ostaa myös Black Libraryn kirjallisuutta viimeisimmät julkaisut mukaanlukien.

Eri yritysten myymälöistä löytyi myös vanhempien tai valmistusprosessinsa jo lopettaneiden lafkojen tuotteia poistomyynnistä. Nämä voi olla melkoisia aarreaittoja keräilijöille. Edulle lähti mukaan taas yksi AT-43 -gorillasoturi.

Vähän isomman skaalan figuilla pelattavan Batman-miniatyyripelin hahmoja.

Valkometallia venailemassa poistajaansa.

Myös figujen säilytys- ja kuljetusratkaisuita tarjoavilla yrityksillä oli muutama standi.

Kaikista vaarallisimpia ovat isot pahvilaatikot, jotka on ladattu täyteen vanhojen aikojen metallia ja blistereitä, joita ei enää saa mistään. Näihin menee kaikki rahat aina, vaikka messuilla onkin yleensä mahdollista vähän neuvotella hinnasta.

Hiekansävyinen Mechabotti.

Ns. "vaihtoehtopelit" olivat näyttävästi esillä ja pienemmilläkin peleillä oli kivat standit figuvitriineineen ja demopöytineen.

Eden-skirmishpelin demo meneillään joutomaan aroilla.

Edenin vitriinien kieltämättä vähän erikoiset figut oli maalaukseltaan aikamoista silmäkarkkia.

Borderlands-viboja?

Tässä figussa voisi olla Dark Mechanicus -henkistä Techpriest-ainesta.

Pääkallot ovat ujuttautuneet mukaan myös Edenin aseteollisuuteen.

Nyrkkeilevä protagonisti.

Kipeä samurai-mecha.

Toinen toistaan makeammin sculptattuja ja maalattuja scifinappeja.

Skirmish-peleissä viehättää juuri yksittäisten figujen rooli ja luonne. Maalattavaa ei ole niin paljon ja omaan "armeijaan" saa helposti yhtenäisen ja persoonallisen fiiliksen.

Non-metallic metal -aseita ja -varusteita.

Symppis koila ja kaulahuivi.

Post-apokalyptisen maailman selviytyjistä tulisi hyviä hahmoja myös joihinkin omiin zombiskirmisheihin.

Toinen panssarisamppa iskuvalmiina.

Megalith Gamesin Godslayer-universumissa historia yhdistyy fantasiamyytteihin.

Semirealististen, historiallisten aiheiden sekaan on heitetty fantasiavivahteita ja taruolentoja.

Figut on just sellaista skirmishpeleille ominaista dynaamista ja yksilöllistä sorttia.

Nämäkin figut kävisivät moneen käyttötarkoitukseen eri peleissä.

Oliskohan 2010-luvulla skulptatussa Nagashissa tämäntyylisiä vaikutteita?

Seitsemän eken hobgolblineita.

Titan Forge on musta yksi mielenkiintoisimpia vaihtoehtovalmistajia ja näiden resiinifigut sopii tarkoituksellisen erinomaisesti Warhammer-pelipöydille. Edu oli harkinnut hommaavansa firman merirosvo-ogreja Dogs of War -armeijansa Maneatereiksi ja kävimmekin esittäytymässä Titan Forgen standilla. Mukaan saimme hyvän ogre-diilin lisäksi myös muutaman figulahjoituksen, jotka Edu saa maalata armeijaansa pientä review-artikkelia vastaan. Kiitti!

Yksi Titan Forgen isommista tuoteryhmistä ovat undead orcit, jotka on sculptattu siten, että ne sopivat tosi hyvin käytettäväksi sekä Vampire Countien, että Orcs & Goblinsien säännöillä. Osa yksiköistä on tosi hauskoja ja mielikuvituksellisia, kannattaa käydä kuikuilemassa!

Merkkariogrejen ratsuväessä on oma hullu meininkinsä. Kaiken kaikkiaan siistiä duunia ja leppoisan messuhenkilökunnan kanssa oli kiva jubailla.


Kev Adamsin Goblin Aidin Napoleonic Goblin. Tällaiset pienet erikoisuudet ovat messufiilistelyn suola. Harmi, ettei kaikkea voi viedä mukanaan.

Vaikuttava diorama-tyylinen lohikäärme muistaakseni Pathfinder-roolipelin figutiskillä.

HiTech Miniaturesin osasto oli myös vaikuttava. Johannes on suunnitellut käyttävänsä firman tuotteita demoniarmeijansa rakentamiseen, joten osa napeista oli entuudestaan tuttuja.

HiTech on tunnettu hartsisista, osittain primarch-tematiikalla toteutetuista science fiction -enkelisotureistaan.


Sankarilliset hahmot on omiaan komentajakäyttöön tai esimerkiksi Grey Knight -jalkaväeksi.

Firma tekee vaihtoehtofiguja myös muihin tuttuihin aiheisiin.

Mechanicus-teemaiset miniatyyrit on herättäneet aika tavalla fiilistelyä War Headin päämajassa viime aikoina.

HiTech tekee myös sympaattisia kilvenkantajia.

Ruttojumalan valittu supersoturi on nimetty leikkisästi Mortimeriksi.

Värikkäin sävyin maalattuja Terrorizereita, eli näppäriä Obliterator-sijaisia.

Megatherion-sotakone olisi mechamaisempi vastike esimerkiksi Mechanicus-teemalla pelaavan Grey Knight -armeijan Dreadknightille.

Mechanicus-henkinen teema näkyy myös firman muissa sankarifiguissa. Vaikka aihepiirit on aika nelkkarimaisia, on HiTechilla kehittymässä myös oma figupelinsä, Warhell the Game.

Myös HiTechin figut oli tosi siististi maalattu.

Spartalaisteema toimii aina.

Pakanahenkinen soturikuningas.

Saksalaisella Freebooters Miniaturesilla oli tosi hauska standi. Nämä olivat tuoneet osastolle kaikenlaista merirosvopelinsä teemaan sopivaa rekvisiittaa, kuten tynnyreitä, laivaköysiä, kokonaisen laivan nokkakoristeen ja roppakaupalla mainioita figuja vitriinilasien läpi pällisteltäviksi. Osa henkilökunnasta oli myös pukeutunut rooliasuihin, tarina ei tosin kerro vetikö tämä kaveri lyhyen vai pitkän tikun.

Freebooter's Faten miljöönä toimi synkkä ja myrskyinen Tortugan merirosvosaari kurkunleikkaajineen ja kapteeneineen.

Merirosvoseikkailujen näyttämö oli huikean yksityiskohtainen.

Turkoosi kanaali erottaa satamakaupungin korttelit toisistaan.

Pöydällä saattoi myös käydä taistelua telakoituneesta laivasta.

Juttelimme jonkin aikaa Freebooterin nokkamiehen ja figupiireissä mestarillisena skulptaajana ja maalaajana tunnetun Werner Klocken kanssa. Werner selvitti vähän upeiden figujen taustoja ja kertoi, että on itse vastannut skulptaamisjäljestä, mutta pieni firma toteuttaa studiofigujensa maalauksen komissiotyönä eri maalaajilla oman maalaustiimin palkkaamisen sijaan. Osan figuista olivatkin sutineet kansainväliset kuuluisuudet, kuten Jennifer Haley.

Freebooterin figujen merirosvoteemassa on hyödynnetty kaikki aihepiirin tunnusmerkit ja kliseet, fiilis tuntuu sarjakuvamaisella tavalla aidolta.

Wernerin veistelemissä figuissa on mieletön fysiikka ja dynamiikka.

Eric hankki taannoin Turun Fantsusta Legends of the High Seas -kirjasen ja olemme siitä pitäen punoneet juonia jonkinlaisen merkkariprojektin toteuttamiseksi. Sit kun pilliin puhalletaan, pitää varmaan tehdä pari hankintaa Freebooterilta.

Eric kyllä fiilisteli, et tästä figusta saisi huikean sankarin Lustriaa valloittaviin Pirazzon Dogs of War -konkistadoreihinkin.

Kuvankauniita tarkka-ampujia. Siroimmat figut eivät kuitenkaan oikein istu kaikkien GW-nappien viereen.

Aseet ja vaatetus ovat täynnä pieniä yksityiskohtia.

Freebooter's Fateen kuuluu myös figut mereneläville.

Tyylikäs sepiamaisella väripaletilla toteutettu tykkisankaritar.

Nartzista tulisi tosi makea Nasty Skulker -sankari O&G-jengiin tai Mordheim-warbandiin.

Freebooter oli inspiroiva uusi tuttavuus!

Erilaiset valmisbeissit ja sirotteet olivat myös oma laaja kokonaisuutensa Spielin tarjonnassa. Tietä johti parin viime vuoden aikana jo aika isoksi kasvanut Micro Arts Studios, jonka huippudetailoidut, erilaisiin ikonisiin ympäristöihin sijoittuvat beissausmaailmat ovat jo sellaisenaan omiaan tekemään pelipöytäarmeijasta showcasea.

Neliskanttiset ja pyöreät hartsibeissit on suunniteltu ja mitoitettu siten, että ne sopivat aiheiltaan ja kooltaan yleisimpiin (Warhammer) peleihin.

Pelkkä huikeasti maalattujen alustojen tsiigailu saa mielikuvituksen laukkaamaan ja uudet teema-armeijaideat vireille.

Myös beissiesimerkkien maalaamiseen on käytetty aikaa ja vaivaa.

Kipeä alusta alueitaan puolustavalla Riptidelle.

Osa Fantasy-aiheisista alustoista oli myös suunniteltu siten, että niille beissatut figut asettuvat rykmenttimuodostelmaansa ladottuna yhtenevälle lattiapinnalle. Tästä voivat muun muassa maalauskilpailufigut saada aika kovaa nostetta erityisesti rykmentti- ja dioraamakategorioissa.

Kreisihienot Xeno-armeijoiden käyttöön suunnitellut Aegis Defence Linet pistivät myös kutsuvina silmään... Vaihtoehtokamaa viimeisen päälle toteutettuna!

Necroneille, Taulle ja Eldareille oli kaikille omat linnoitteensa.

Tapahtumassa oli myös muuta suomalaisedustusta sekä vieraina, että näytteilleasettajina ja toivomme, että muutkin saivat Spiel 2013:sta yhtä paljon iloa ja inspistä irti kuin me! Meidän reissu oli mieleenpainuva ja ensi vuonna Essenin lautapelifestareiden päivämääriä tulee varmasti pidettyä silmällä.

Kotimatka taittui vikkelästi uusia armeijalistoja ja ostoksia fiilistellessä... Palataan hankintoihin ja tuliaisiin vähän myöhemmin. Messukuvia tuli myös otettua satoja lisää ja koostamme niistä myöhemmin albumin War Head Facebookiin. Sieltä sit lisää matka- ja messufiiliksiä!


3 comments:

  1. Kiitos raportista, loistava tunnelma!

    ReplyDelete
  2. Kiitos huipusta raportista. Eikö Malifauxia näkynyt lainkaan? Luulisi että hypettäisivät kakkosedikkaa isolla liekillä?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä mulla on fiilis, että Malifauxkin oli edustettuna... Ehkä se ei sitten jostain syystä osunut valokuviin. Pitää vielä kaivella muistikortteja.

      Ja kiitti!

      Delete