December 23, 2012

Arrowhead: Descent of Angels

Operation Arrowhead on War Headin hanke, jonka ideana on etsiä ja palkita upeita miniatyyriarmeijoita Suomen figuskenessä. Operaattorimme soluttautuvat parhaillaan kansallisiin turnaustapahtumiin, seuraavat foorumi- ja blogiverkostoja ja pitävät vahtia eri harrastemyymälöissä tarkoituksenaan löytää Suomen kipeimpiä armeijakokonaisuuksia! Lue lisää Arrowheadista täältä!

Arrowhead-operaation keskiössä ovat ehdottomasti persoonalliset teema-armeijat ja armeijalistat, joita kaikki fluffittelijat ja fiilistelijät haluaisivat tehdä, mutta projektin pelitehottomuus tai hintalappu tulee toteutuksen tielle. Kukapa ei olisi suunnitellut silmät kiiluen Dreadnought-hordea tai Typhuksen kahdensadan Zombin armeijaa, mutta yhdeksän töpön hommaaminen tai pelkkien kultistien pelaaminen ei aina lopuksi säväytä. Muun muassa näistä syistä jonkin coolin teeman ympärille rakentuvat taisteluosastot ovatkin usein niitä, jotka kääntävät päitä ja joita pysähdyn itsekin turnaustapahtumissa tai pelikerhoilla ihailemaan. Ne ovat yksilöllisiä kokonaisuuksia ja luovaa hulluutta parhaimmillaan!

War Head tapasi sesonginpunaisen teema-armeijan ja Blood Angels -pelaaja Timo Oravalan kaiken jouluhässäkän keskellä ja vaihdoimme glögilasien ääressä ajatuksia verienkelien sankarillisista saavutuksista sekä figupelaamisen ja perhe-elämän sovittamisesta yhteen.


Otetaan aluksi henkilötiedot lyhyesti!

Timo Oravala, syntymävuosi 1975. Nimimerkkinä on esimerkiksi Sotavasara.netissä vuodesta 2007 lähtien toiminut Raaka-Arska. Nimen taustalla on perinteinen roolipelibarbaarihahmo ja ehkä hiukan bändiä "Raaka-Arska ja Rengasraudat". Työskentelen Espoossa Rovio Entertainmentilla Senior Submission Specialistina. Käytännössä olen siis se kaveri, joka lähettää vihaiset linnut maailmalle, kun asiakas tilaa Angry Birds -pelin esimerkiksi App storesta. Kulunut vuosi tehtiin töitä Angry Birds Star Warsin kanssa, melkoista kiirettä ja hulinaa. Oli mielenkiintoista, kun pelistä ei saanut paljastaa mitään ennakkoon ja kehitystyö kesti näinkin isossa projektissa vuoden päivät. Piti vain olla hiljaa, eikä voinut oikein kertoa kenellekään tekemisistään

Mahtuuko elämääsi muita harrastuksia miniatyyrien lisäksi? Miten ajankäytön suunnittelu onnistuu?

No, niitä perinteisiä rentoutumiskeinoja, elokuvia, tietokonepelejä, sekä liikuntaa. Harrastan myös astangajoogaa ja kahvakuulaa fyysisen kunnon ylläpitämiseksi. Harrastelut kyllä jää miniatyyrit mukaan lukien vähemmälle. Ajankäyttöä suunnitellessa pitää priorisoida perhettä ja työelämää.
 
Mikä antoi alunperin kipinän harrastuksen aloitukseen?

Tuttuni Timo Kurvi veti kymmenisen vuotta sitten roolipelikerhoa, jossa pelasimme Warhammer Quest -kampanjan. Peleissä oli mukana Timon hyvin maalattuja figuja tämän nostalgisesta örkkiarmeijasta. Joskus pelien päätteeksi Timo esitteli figujaan tarkemmin ja kysyi, kiinnostaisiko peli. Lautapelit, roolipelit, tietokonestrategia ja fantasiamaailmat ovat lähellä sydäntäni, joten Warhammerin taktisen ja taiteellisen puolen yhdistelmä ja pelin mielikuvituksellisuus olivat just sopiva juttu mulle. Miksei kukaan kertonut tästä mulle aikaisemmin?!

Luonnehtisitko itseäsi enemmän "gameriksi" vai "hobbyistiksi"? Onko figujen mallaaminen vai värikkäät pelikokemukset lähempänä sydäntä?

Olen varmaan aika rajalla, ehkä pikkuisen enemmän pelaajana kuin harrastajana. Molemmat on kyllä tärkeitä. Valmiin armeijan tuominen pelikentälle vie irti arjesta.

Omistatko Blood Angelien lisäksi muita WH40k-armeijoita? Mitä muita figupelejä harrastukseesi kuuluu?

Grey Knighteja, Örkkejä sekä World Eater Chaos Space Marineita. Ensimmäinen armeijani oli kuitenkin pieni porukka Fantasy Battlen High Elffeja. Ne kuitenkin kuittaa nykyään mielellään osaksi oppimisprosessia ja pääarmeijani ovat Von Carstein -teemaisina aloitetut Vampire Countit. Pelaisin myös mielelläni Lord of the Ringsia ja kaikkea muuta kivaa, kuten Flames Of Waria kunhan vain olisi aikaa. FoW:iinkin olisi joukko italialaisia hankittuna, jonain päivänä vielä tutustutaan sääntöihin ja laitetaan armeija kuntoon. Se olis hauska ja erilainen peli.


Mikä on ikimuistoisin pelikokemuksesi?

Tämä on aika helppo, tapaus on tuoreessa muistissa ja helppo mainita! Commander Dante vastaan Ork Stompa. Nopat & Taktiikka -kerhon Apocalypse-pelissä Dante ja Honour Guardit iskeytyivät vihollisen sivustaan, pojat hyppäsivät meltoineen örkkien superraskaan tankin viereen ja räjäyttivät sen. Sitten porukka tietenkin ammuttiin tohjoksi Dantea lukuunottamatta. Läheisellä Stompalla ei ollut parempaakaan tuhottavaa, joten se rynnäköi kostoksi Blood Angelien komentajan kimppuun. Ei siinä muuta, kuin että Stompa löi kaikki paitsi yhden iskun ohi, haavoitti kyllä, mutta komentajan invusave pelasti. Dante ei tietenkään voinut muuta kuin yrittää heittää kranaattia jostain luukusta sisään ja onnistuikin riistämään Hull pointin! Seuraavalla kierroksella Dante vaihtoi Hit and Runilla maisemaa ja tuhosi lähistöllä olleen Loota-ryhmän Stompan kiroillessa savuten taustalla!

Osallistutko turnauksiin? Miltä kutosedikka on mielestäsi tuntunut?

Joo, kohtuullisesti ehtii. Tänä vuonna on takana kolmisen turnausta. Kun pelasin enemmän Fantasy Battlea, tuli käytyä myös turnauksissa reippaasti enemmän ja olin kaikin puolin parempi pelaaja siinä. Seuraan turnaustuloksia sijoituksien ja raporttien osalta. Listoja tulee myös silmäiltyä silloin tällöin, joten tulee oltua kohtuudella perillä eri tapahtumista. Uudesta edikasta oon pitänyt kovasti, se on tosi hyvä ja oikeastaan kaikki asiat, jotka piti korjata, on korjattu. Liittolaissysteemistä tykkään myös ja vaikka se aiheuttaa eniten eriäviä mielipiteitä, niin ei häiritse mua. Kaikkinensa se rikastuttaa peliä ja mahdollistaa enemmän erilaisia armeijayhdistelmiä ja vaihtoehtoja.

Pelaatko ja maalaatko useimmiten kotona vai esimerkiksi peliliikkeissä?
Kotonani on maalauspöytä, liikkeissä ei ole tullut maalattua ikinä. Kohta voi kyllä sanoa, ettei tule paljon maalattua kotonakaan ajanpuutteesta johtuen! Jotta saa jotain valmiiksi, on maalaushommia pitänyt ulkoistaa. Pelaamassa tuli itseasiassa joskus käytyä enemmänkin liikkeissä, mutta nyt kun on Noppakerho, joka on niin hyvä paikka, tulee käytyä siellä enemmän. Syinä ovat kiva porukka ja maastot sekä dedikoitu rauhallinen pelitila, jossa ei kulje porukkaa edestakaisin. En ole vielä jäsen, kun pystyy käymään niin vähän, mutta monet ystävät kutsuvat usein mukaan.
 


Mistä sait inspiraation Blood Angels -armeijaan? Onko Chapterilla sinulle jokin syvempi merkitys?

Uusi Codex antoi inspiraation armeijaan. Kun GW julkaisee jotain uutta ja siistiä, innostun helposti! BA-julkaisu toi paljon uusia figuja ja avasi mahdollisuuden erilaisiin teema-armeijoihin, jotka voisivat olla hyvinkin toimivia ja omaperäisiä. Hyppyreppuarmeija saattoi toimia Descent of Angels -erikoissäännön avulla ja vähälukuinen armeija olisi helposti kuljetettavissa. Armeijassa voisi panostaa yksittäisten figujen maalaamiseen eikä tarvitsisi tehdä "bulkkia": näistä syistä juttu lähti. Yleensä rakennan armeijan jonkin teeman tai sankarin oman fluffin päälle, enkä niinkään keksi omia taustoja. Blood Angels -fluffi on aika siistiä.
 
Opitko tai kokeilitko armeijaa työstäessäsi jotain uutta? Mikä oli haastavinta kokonaisuuden luomisessa?

Kokeilin armeijassa ensi kertaa Micro Arts Studiosin tuotteita, eli valmisbeissejä ja resiinisiipiä. Ne on pelissä hankalia, sillä figut meinavat kaatuilla, mutta tuotteet on muuten älyttömän makeita. Kokonaisen armeijan tekeminen valmiiksi on aina haaste. Vaikkei armeija sinänsä valmistu ikinä, nytkin miettii jatkuvasti uusia yksiköitä joita lisätä.


Oliko projektissa jokin kantava tekniikka tai työstötapa?

Työstin figuja hyvin satunnaisesti ja "fiilispohjalta" squad kerrallaan. Joskus olen yrittänyt tehdä isompaa projektia työvaihe kerrallaan, pitkällä tähtäimellä se nopeuttaa. Armeija on maalattu blendaamalla ja perinteisin korostuksin, kuivaharjausta on käytetty lähinnä alustoissa ja siivissä. Washeja on tietty käytetty, tuskin kukaan koskisi enää figuihin ilman GW:n washeja. Parhautta.
 
Käytätkö Citadelin maalisarjaa? Entä minkä merkkisiä siveltimiä suosit?

Käytän Citadelin maaleja, uusi maalisarja on ihan hyvä. Pensselit on myös GW:n, oikeastaan käytän osin omasta laiskuudesta johtuen ihan sitä mitä saa kaupasta helpoiten! Mulla on tosin Vallejolta pigmenttejä yksityiskohtia varten.
 
Miten kauan projektin työstäminen kesti? 

Kaikkinensa varmaan toista vuotta ja "lisätään pala kerrallaan" -tekniikalla. Lopuksi juttu oli mennä siihen, että pari viimeistä squadia oli tekemättä ja tuli fiilis ettei jaksa! Vielä tekisi mieli päivittää armeija kutosedikkaan ja ehkä keksiä jokin liittolaissysteemi, joka toimisi Blood Angeleilla uskottavasti.

Mikä on suosikkiyksikkösi armeijassa ja miksi?

Mephiston, Lord of Death. Se oli hauska maalata ja on sellainen yhden miehen armeija. Pelottaa pelillisesti vastustajaa ja aiheuttaa pelkällä läsnäolollaan tälle päänvaivaa. Mephiston on moniulotteinen ja voi haastaa vaikka mitä. Toinen suosikki ovat tietysti ihan perus Sanguinary Guardit, ne on kohtuullisen kovia, uskottavia ja näyttää siisteiltä.
 
Kerro jokin hauska fakta tai triviatieto armeijasta, sen suorituksista tai taustasta?

Armeijan arkkivihollinen on kohtuullisen nolo. Taannoisessa Apocalypse-pelissä Death Company ja näitä johtanut Lemartes hyökkäsivät Juha Niemisen Neukku-Gretchinien kimppuun ja pari Marinea kuoli heti. Gretchinit eivät edes breakanneet taistelun tuloksena, ja sitten tulivat prätkänobit ja pyyhkivät kenttää Death Companylla. Samassa matsissa oli vielä kolikon toinen puoli, eli Danten sankaroinnit Stompaa vastaan, joten ottelu oli armeijalleni aika ikoninen. Jonain päivänä Groteille kostetaan!
 
Mikä on seuraava projektisi?

Jotain projektia pitäisi saada valmiiksi eka, työstän juuri Chaos Maulerfiendia ja kolmea Obliteratoria kuntoon. Palkkamaalauksessa on kuitenkin Grey Knight-säännöillä toimivat Custodianit. Selailin Ebayta ja totesin, että näillehän on figuja, luultavasti jossain piraattipajasta osin GW:n osista väännettyjä. Nämähän ois about siisteimpiä ja 30k ja 40k-universumin kovimmat jätkät. Custodian-armeijoita ei ole maailmalla kovin montaa, kokonaisuudet ovat kohtuullisen harvinaisia. GK-säännöillä armeija toimii hyvin ja siinä on taas aika vähän modeleita joten se on kivasti kuljetettavissa. Odottelen paljon pelikokemuksia! Armeijan pitäisi olla viimeistään kesällä Ropeconissa.

Toivotamme Timolle perheineen tunnelmallista joulunaikaa ja miehelle itselleen erityisen riemukkaita peli-iltoja toivon mukaan heti alkuvuodesta! Saimme myös kunnian yhdessä partnerimme Puolenkuun Pelit Tampereen kanssa luovuttaa miehelle aikaisen joululahjan, eli Operation Arrowhead -kunniakirjan ja lahjakortin PKP verkkokauppaan. Get some!
 
War Head intoilee jo nyt Timon seuraavan armeijan, eli Adeptus Custodes -joukon valmistumisesta ja tulee varmasti seuraamaan Keisarin vartioston edesottamuksia taistelukentillä!

1 comment:

  1. Hyvä juttu ja ehdottoman hienosti teemoitettu armeija! Ovat muuten jo pariin kertaan ottaneet yhteen Grottieni kanssa nuo verienkelit, viimeksi kävi nolosti ;), mutta saivatpahan kohdata kunnon Komsomol Grotteja :)

    ReplyDelete