May 1, 2012

All units Irene

Pääsimme taas pitkästä aikaa pelaamaan Force on Forcea ja iloksemme myös tutustumaan uuteen lisäosaan Day of the Rangersiin. Jälleen laadukkaasti ja hyvällä maulla tuotettu kirja vie pelaajat 90-luvun alkupuolen Somalian levottomuuksien keskelle ja Black Hawk Down-elokuvan miljööseen. Sama hyväksi todettu Modern Combat-meininki jatkui siis vähän erilaisessa ympäristössä ja uusin skenaarioin...

Pelasimme hyvällä porukalla parikin jännittävää matsia, mutta tällä kertaa kumpikaan matseista ei ollut ihan niin kreisejä spektaakkeleita kuin aiemmilla kerroilla. Tarkemmat tarinat jäävät siis tällä kertaa kirjoittelematta, mutta fiilikset välittyvät hyvin myös kuvista. Force on Force on kyllä tosi hyvä peli. Kun kesällä on aikaa, pitää varmaan itsekin paneutua sääntöihin ja ehkä tehdä vähän joukkoja skirmish-matseihin.

Day of the Rangers, HOOAH
Ensimmäisessä matsissa jenkkijalkaväki oli lähetetty levottomaan kaupunginosaan tuhoamaan somalisotureiden asevarastoa, joka voisi olla vaaraksi tuleville operaatioille lähialueilla. Slummissa oli suuri määrä vihollistaistelijoita, mutta myös valtavasti siviileitä, minkä vuoksi kohdetta ei voitu tuhota ilmaiskulla. Paikalle lähetettiin siis kolme Merijalkaväen ryhmää hoitamaan homma kotiin, tai niin luultiin...

Nopat & Taktiikka-kerhon Juha ja Mika toimivat taas pelinvetäjinä. Nämä olivat maalanneet joukon uusia figuja käytettäväksi nimenomaan Day of the Rangers-taisteluissa. Tietty tämäntyyliset napit toimivat useissa eri ympäristöissä. Adidas-tuulipukuun sonnustautunut kovanaama on tietty pomo.

Isku Mogadishuun-leffasta kuuluisa RPG-sinko.

Juuri valmistuneita teknikaaliajoneuvoja.

Valiojoukkoja. Tällä kertaa autot eivät olleet kuitenkaan pelissä mukana muuten kuin rekvisiittana.

The few, the proud, the Marines. Osa Juhan makeista joukoista on lookiltaan vähän liian moderneja peliajankohtaan nähden, mutta se ei tunnelmaa latistanut.

Recon Marine-figut taisivat olla Eurekan valmistamat. Eri gearit ja aseet on sculptattu hienosti.

Ryhmä partioi torin laitamilla. Keep your eyes peeled...

Aurinkoinen päivä Mogadishussa kääntyi illaksi.

Pari kalashnikovein aseistautunutta "ruotoa" vartioi asevarastoa.

Rangerit ja Merijalkaväki lähestyvät kohdetta.

Joukkueenjohtaja (Juha) päätti edetä päätietä pitkin ja lähetti mun ryhmän kärkeen oikeaa laitaa pitkin. Ericin ryhmä pysyi aluksi taka-alalla overwatchissa tarjoamassa tulitukea jos sille tulisi tarvetta.

Viholliskontakti tulikin melkein heti ja ovelat somalit pääsivät yllättämään joukkomme kulmasta, johon Ericin tulitukiryhmällä ei ollut line of sightia. Juhan Devil Dogit eivät kuitenkaan kaivanneet apua, vaan pistivät kylmäksi koko joukon vihollistaistelijoita. OORAH!

Tässäkin pelissä OPFORilla oli loppumattomat reservit, joita tunki jatkuvasti lisää joka kolosta. Day of the Rangers-miljöössä somalien lisäjoukot heitetään taulukosta ja niihin saattaa kuulua johtaja, erilaisia tukiaseita, RPG-raketteja ja jopa siviileitä, joiden tappamisesta nousee tietysti haloo jenkkien voittopisteiden kannalta. Lisäksi joukot saattavat olla myös aineissa, millä on omat vaikutuksensa käyttäytymiseen ja moraaliin.

Ruodot luikkivat suojasta suojaan, pyrkien amerikkalaisten sivustoihin.

Tulitusta tulee nyt kahdesta suunnasta ja Juhan miehet ovat jäädä loukkuun keskellä. Mun ryhmä rynnii vasemmalle laidalle, pyrkien talojen väliin ja näkösuojaan.

Juhan ryhmä ja siihen liittynyt joukkueenjohtaja pitävät pintansa ja niittaavat vihollispoppoon toisensa jälkeen.

Yksinäinen RPG-mies jäätyy kun muu ryhmä putoaa ympäriltä. Talon reservipisteestä (maanalainen tunneli) säntää kuitenkin paikallisia sotaveteraaneja, jotka sattuivat olemaan vielä selvin päin.

Men down! Juhan ryhmä ottaa pari osumaa. Jenkkien lääkintätaidot ovat kuitenkin sen verran hyvät, että yleensä vammat saadaan paikattua, mutta tässä tilanteessa tappiot tulivat pahaan aikaan koska ryhmää jouduttaisiin lääkitsemään keskellä tietä eivätkä Marinet pääsisi suojaan.

Samassa paha tuliylläkkö ja meidän epäonnistuneet reaktiotestit yllättävät Ericin sivustaa suojaamaan saapuneen ryhmän ja nämä kaatuvat kaikki niille sijoilleen! FUBAR.

Mun fire team koettaa vielä rynnäköidä sivustasta kohderakennuksen seinustalle, jonka takaoven kautta voisin vyöryttää rakennuksen. Lisää somaleita ja siviileitä saapuu kuitenkin paikalle...

...enkä onnistu livahtamaan näiden ohitse. Tällä kertaa kohde jäi saavuttamatta ja lopetimme tähän, sillä aikaa oli vielä toiseen matsiin.


Toisessa ottelussa pelasimme BHD-leffassakin kerrotun, klassisen tositapahtuman, jossa kaksi Delta Force-sotilasta laskeutui satojen somalitaistelijoiden keskelle pelastamaan pudonneen Black Hawk-helikopterin pilottia Mike Durantia. Master Sergeant Gary Gordon ja Sergeant First Class Randy Shughart lähtivät mahdottomalle tehtävälle omasta aloitteestaan, esimiestensä vastustelusta huolimatta, sillä eivät halunneet jättää toveriaan pulaan. Tarinaan voi tutustua myös wikipediassa. Molemmat Delta-tarkka-ampujat saivat jälkikäteen kongressin kunniamitalit.

Epäselväksi ei jää, mistä kirja hakee inspiksensä...


Black Hawk Down, we've got a Black Hawk Down. Super Six Four is down.

SFOD-D Deployed. No man is left behind.

Vaarallinen korttelilabyrintti. Tehtävässä jenkit saivat pisteitä jokaisesta vuorosta, jonka Deltat ja pilotti olivat hengissä, ja mikäli yksikään selviäisi kutosvuorolle, amerikkalaiset voittaisivat automaattisesti. Haavoittunut pilotti Durant ei kuitenkaan voinut liikkua, joten Deltojen oli pakko pyrkiä tämän luo suojaamaan putoamissaluetta.

Somalien tuli kerätä rohkeutta kolmannelle vuorolle, ennen kuin nämä saivat lähestyä savuavaa kopteria. Reservejä ja ihmismassaa tunki tietty pöydälle lisää joka vuoro. Ryhmät olivat satunnaisen kokoisia, eri tavoin aseistettuja ja joissakin oli johtajat, joissakin taas ei. Osaan oli lisäksi sekoittunut siviileitä, kuten ekassakin pelissä.

Hameväkikin oli vihoissaan tarttunut aseisiin.

Ihmismassat lähestyvät pudonnutta Blackhawkia.

Ilmakuvaa. Deltojen tuli kiirehtiä.

Ryntäsimme Edun kanssa ensimmäiseen rakennukseen. Deltat ovat FoF:ssa eliitin eliittiä, eli heittävät D12/D12 nopilla, kun taas somalisoturit heittelevät vastaavasti D6/D8:ja. Koska kyseessä oli tarkka-ampujataistelijapari, meidän oli myös mahdollista toimia yhdessä muodostaen weapons teamin, jolloin saimme ampumiseen ylimääräisen nopan ja pari erikoissääntöä. Tällöin emme kuitenkaan voineet hajaantua.

Hang on there man...

Somalien tuli spotata Deltat, sillä nämä olivat hidden. Tulitus ei siis alkanut välittömästi jos somalit saivat näköyhteyden jenkkeihin, mikä toi jännittävän riskielementin peliin. Näiden oli kuitenkin mahdollista metapelata ja liikuttaa joukkojaan siten, että nämä olivat sijoittuneet hyvin Deltoihin nähden ja esimerkiksi blokkasivat meidän suojaisat reitit helikopterille.

Liikuimme vaivihkaa sivuovesta kujalle, otimme riskin ja päätimme avata tulen. Toimimme ensiksi initiativemme turvin ja heitimme huikean hyvin kuten vain Deltalle kuuluu, niitimme koko joukon ruotoja eikä kukaan huomannut tapahtunutta!

Movie moment jatkui, kun ryntäsimme eteenpäin ohi rakennuksen, jossa oli myös ryhmällinen vihollistaistelijoita. Näitä oli kämpän suojissa kai viisi, eikä meillä ollut sen enempää noppiakaan, mutta erikoisjoukot ampuivat nämä silti ikkunan läpi kuoliaiksi ohi juostessaan! HOOAH!

Nyt tulituksen kuitenkin kuuli juuri oikealta kentänlaidalta mukaan saapunut somaliryhmä, joka yllätti meidät etuvasemmalta...

Ehdimme reagoida ensiksi, mutta pari kuolonuhria saanut somaliryhmä onnistui moraaliheittonsa ja sai vastata tuleen.

Otin osumaa ja Eric jäi yksin... Pilotti olisi voinut vielä pelastaa meidät antamalla hyvää suojatulta ja Ericille mahdollisuuden paikata mut kuntoon...

...mutta vaikka MP5 oli optimikantamalla, nopat pyörivät huonosti eikä pahasti haavoittunut lentäjä osunut maaliinsa.

Niin lähellä, mutta kuitenkin liian kaukana. Deltat pääsivät melkein helikopterille asti, jossa olisi ollut suojaa ja mahdollisuus todelliseen last standiin. Tehtävä on kyllä todella haastava ja jos pelaisimme sen uudelleen, saattaisimme tehdä pari eri valintaa taktiikassa. Juha ja muut olivat kuitenkin hitsanneet matsia parikin kertaa myöhemmin ja olivat onnistuneet tehtävässä, jäljentäen dramaattiset Black Hawk Down-tapahtumat pelipöydälle! Seuraavaan kertaan!1 comment: