May 16, 2016

GT Painting Awards: Single MiniaturesOsana War Headin viime viikonlopun Helsinki Grand Tournament -tapahtumaa järjestettiin myös yleisölle avoin maalauskilpailu, johon halukkaat pensselitaiturit saivat ottaa osaa noin 28mm-skaalan miniatyyreillään. Skaba oli aika kevytmielinen eikä mitenkään kovin tiukasti säädelty; ajatus oli että kaikentasoiset maalaajat voisivat tuoda figujaan esiteltäväksi ja halutessaan pyytää niistä palautetta. GT-maalauskilpailua myös markkinoitiin hyvänä deadlinena saada valmiiksi jokin uusi sankari tai yksikkö, joillekin kun siveltimeen tarttuminen on aina pienen tsemppauksen takana!

Kilpailu oli jaettu yksittäisten miniatyyrien ja ryhmien kategorioihin ja teosten alustojen kokoa oli rajattu noin 40-millisiin, mikä linjaisi isommat hirviöt ja ajoneuvot pois. Tämän taustalla oli vertailukelpoisuus; valtavia Imperial Knighteja ja jalkaväkeä on vaikeampaa pistää rinnakkain keskenäiseen arvosteluun kuin kahta suunnilleen samankokoista miniatyyriä. Helpolla ei kuitenkaan päästy kilpailutöiden arvioinnissa, sillä skabaan ilmoitettiin huikeita figuja, joiden määrä yllätti meidät täysin. Palkintojenjaon loppubriiffissä tunnustimmekin, että olimme ottaneet mukaan joitain omia figujamme kilpailuvitriinien täytteeksi siltä varalta, että kukaan ei ilmoittautuisi mukaan. Tästä ei onneksi ollut lopulta pelkoa!

Kenttäolosuhteisiin pystyttämämme valokuvausstudio ei valitettavasti onnistunut ihan optimaalisesti ja pahoittelemme tätä osallistujille. Koetimme saada erityisesti ryhmäkuviin mahdollisimman hyvän syväterävyyden yksityiskohtien esittelemiseksi, mutta emme joistain syystä saaneet ständiltäkään kohdistettua kuvia riittävän skarpeiksi. Luultavasti käyttämämme optiikka ei ollut riittävän laadukas niin pitkään valotusaikaan, mikä johti vähän blurrimpiin kuviin kuin toivoimme. Ehkä olisi aika päivittää lasit tulevalla Hong Kongin reissulla! Nyt kuitenkin kilpailutöiden pariin, aloittaen tietysti skaban kuninkaallisista!


Kategoriavoittaja
Authorised Bounty Hunter
Aatu Riuttamäki

Maalauskilpailumme kategorioiden ainoa vaivaton arvostelu tehtiin Aatun palkkasoturin kohdalla. Corvus Bellin Infinity-pelin kauniin sculptin maalaustyö oli tekniikassa ylivoimainen lähes kaikkiin muihin entryihin nähden ja vaikka emme tunne pelin miljöötä kovin hyvin, Bounty Hunter oli silti tunnelmallinen ja värivalinnoiltaan tyylikäs kokonaisuus.

Huolellisesti layeroitu figu teki vaikutuksen kaikkiin raadin jäseniin. Mikäli skabassa oltaisiin jaettu kokonaiskilpailun palkinto, olisi se mennyt tämän palkkiksen reppuun! Aatu onkin tunnetusti jo vanha tekijä blendailun pitkäjänteisessä maailmassa, mistä on todisteena muun muassa High Elf -armeija viimeisen päälle.


Toinen sija
Colour Sergeant Jarran Kell
Jussi-Pekka Kumpulainen

Kilpailun hopeasijalle sijoittunut hahmo olikin jo meille vähän tutumpi lipunkantaja Kell, joka toimii tavallisesti Lord Castellan Ursarkar E. Creedin aisaparina cadialaisarmeijoiden komennossa. Figuun oli tehty pari tunnelmallista servo skull -lisäystä, mikä sopi raadin mielestä hyvin työn aiheeseen ja toi näyttävään nappiin hiukan lisää dynamiikkaa. Arvostimme erityisesti sitä, miten figun eri pintoihin oli saatu maalaamalla hyvä materiaalintuntu; haarniska esimerkiksi näytti kylmältä ja sileältä, kun taas maassa ja kangasosissa oli selvästi karkeampi tekstuuri. Myös itse miniatyyri oli hyvä valinta kilpailuteokseksi.
Kolmas sija
State Cavalry Guijia
Tommi Malkki

Pronssisijalle yletti Nopat & Taktiikka -klubin Infinity-vetäjä Tommi Malkin Guijia-mecha, joka oli maalattu lämpimiin sävyihin hienoin non-metallic metal -efektein. Ruiskutyöskentelyllä saavutetut, smoothit panssaripinnat keräsivät kehuja vitriineitä ihailleilta vierailijoilta koko viikonlopun. Raati arvosti figun värivalintoja ja esimerkiksi scifipelin miljöössä toimivaa alustaa, mutta esimerkiksi freehandien tarkkuus ei valitettavasti yltänyt ihan muun maalaustyön tasolle. Lisäksi pohdimme, oliko figuun jäänyt joitakin valujälkiä. Näyttävä nappi joka tapauksessa!
Muita tuomariston shortlistille selviytyneitä

David Jacksonin Nurgle Chaos Lord putosi ihan loppusuoralla kolmen kärjestä, vaikka se olisi ihan hyvin voinut olla kolmos- tai jopa kakkossijalla. Se oli single-luokan töistä selkeästi persoonallisimmin mallattu, eli eri osavalinnat ja konversiot oli tehty hienosti ja ne myös sopivat hahmon tunnelmaan ja sen taustatarinaan. Hienoihin yksityiskohtiin lukeutuivat esimerkiksi hautakivestä tehty selkänoja sekä kokoelma eri kansojen kypäriä ja pääkalloja moottoripyörän tarakalla. Myös freehandit oli tehty vaivalla, mutta ruosteisia metalliosia vaivasi tylsähkö yksivärisyys; mahdollisesti puutereilla tehdyt weathering-efektit söivät pinnoista kaiken kontrastin ja jättivät ne vähän keskeneräisen oloisiksi. Pelikäytössä figu ansaitsisi kuitenkin varmasti täydet maalauspisteet missä tahansa War Headin turnauksessa!

Aleksi Meurosen Dark Angels -figu oli lennokas ja jotenkin erityisen maalauskisahenkinen teos; sen olisi helposti voinut kuvitella jonkin 90-luvun lopun tai 2000-luvun alun White Dwarfin Golden Daemon -galleriasivulle! Myös maalaus oli toteutettu klassiseen tapaan dramaattisin varjostuksin ja edge-highlightein. Figun näyttävin osa on huolellisesti layeroitu power swordin terä. Alusta toimii ihan hyvin, mutta dramaattisemmalla beissillä olisi voinut tuoda lisää tarinaa työhön ja saada myös katsojan mielikuvituksen luomaan maisemaa ja vastustajia taistelijan ympärille.

Mikael Laaksonen ilmoitti mukaan single-kategoriaan ihan loppumetreillä valmistuneen Wolf Priestin moottoripyörällä. Huolellisesti edge-korostettu figu oli scratchbuildattu hienosti moderneista muoviseteistä, kuten Space Wolves Upgrade Packista, Venerable Dreadnoughtista ja Deathwatch Overkill -lautapelin Marineista. Konversio toimi hyvin, mutta figun yleisilme oli kaikkine elementteineen hiukan sekava, eikä siinä ollut yhtä toimivaa kiintopistettä. Vaikka eri efektit, kuten riimufreehandit, ajovalokeila ja silmien hehku olivat varsin hyvin toteutetut, kävi mielessä että figussa oli ehkä "yritetty liikaa", kun taas keskittymällä pariin osa-alueeseen ja yleisilmeen yhtenäisyyteen olisi kokonaisuus voinut toimia paremmin. Susipappi tulee kuitenkin olemaan upea näky Fenrisin sotajoukkojen johdossa jo ensi sunnuntaina käytävässä War Headin First Contact -aloittelijaturnauksessa!
Kategorian muita upeita kilpailutöitä

Matias Grönqvistin Infinity-robotti oli liskomainen kiväärimies.

Joonas Nevan Battlesuit-komentaja viihtyi kirkassävyisessä haarniskassa.

JP Heikkisen Khorne Lord toi ripauksen Forge World -asennetta GT:n maalauskilpailuun.

Eetu Torikan Exodite Eldar oli skaban lennokkain konversio...

...kun taas Samuli Salovaaran ilmoittama Nurglen muinainen vessanpönttö edusti kummallisimpana figuvalintana.

Esko-Jaakko lehti toi kilpailuun camoviittaan sonnustautuneen Raptors Captainin.

Noa Kaistisen valinta skababatyöksi oli pölyisellä aavikolla tallustava Burna Boy.

Matti Alanen oli luonut hienon Harlequin Solitairen, jossa värisävyt toimivat keskenään hyvin.

Travis Finneranin "Colonel Connor" oli ehdottomasti kategorian näyttävin necroninmetsästäjä.

Sakari Voutilaisen Death Korps Commissar toi skabaan vähän upseeri- ja herrasmieshenkeä.


Aatu palkittiin Helsinki Grand Tournamentin loppuseremoniassa kunniakirjalla ja Poromagian sponsoroimilla, hobbyhenkisillä tuotepalkinnoilla. Onnittelut ja menestystä tuleviin koitoksiin!


Sotaisat GT-kunniakirjat olivat jälleen kerran War Headin in house -tuotantoa!

No comments:

Post a Comment