February 1, 2016

Skyblight Down...



...no ei viikonloppu ihan niin synkkä ollut, vaikka vähän opetteluksi menikin!

Puhe on tietenkin viikonloppuna Espoon Niittykummussa pelatusta Nopat & Taktiikka -peliklubin järjestämästä Talvisota 2016 -tapahtumasta, joka keräsi saman katon alle 130 pelaajaa kilpailemaan viidessä eri figupeliturnauksessa. Ajat sitten ennakkolipunmyyntinsä aloittanut 40K-turnaus meni pikapikaa täyteen, eikä mun ollut tarkoitus osallistua koko tapahtumaan ennen viime viikonloppua, jolloin huomasin, että peruutusten johdosta turnauksessa oli yksi vapaa paikka. Alliances-fluffisodista inspiroituneena ilmoittauduin mukaan kaksipäiväiseen scifisotahaasteeseen!

Mukaan lähtivät tällä kertaa vanhat kunnon Tyranidit, joiden riveihin olimme Johanneksen kanssa maalanneet runsaasti täytettä loppuvuoden 2015 aikana. Itse asiassa 90% armeijalistaan valitun sotajoukon figuista on tehty viimeisen kolmen kuukauden aikana, joten oikeastaan voidaan puhua jo ihan uudesta armeijasta! Kyseessä oli tietenkin nidikokoonpanon päivittäminen nykyaikaan, eli Skyblight Swarm -osien ja Mucolid Spore -troopien lisääminen muonavahvuuteen. Gargoylet ovat olleet pitkään meidän to do -listalla ja nyt niitä viimein päästiin lennättämään isoveljiensä kanssa.

Diggailin aika lailla siitä, että armeija on hyvinkin kilpailukykyinen, mutta siinä on sekä fluffikasta nidimaisuutta että ihan omanlaistaan tematiikkaa lähes kokonaan lentävänä invaasioarmeijana tukijoukkoineen. Armeijalista alkoi turnaukseen valmistauduttaessa näyttää seuraavalta.

Tyranids Combined Arms Detachment

HQ1: Hive Warlord, 2x Brainleech Devourers, Wings, Electroshock Grubs 240
HQ2: Hive Tyrant, 2x Brainleech Devourers, Wings, Electroshock Grubs 240

ELITE1: Venomthrope 45
ELITE2: Lictor 50

TROOP1: Mucolid Spore 15
TROOP2: Mucolid Spore 15

HEAVY1: Mawloc 140
HEAVY2: Mawloc 140

Tyranids Skyblight Swarm

HQ1: Hive Tyrant, 2x Brainleech Devourers, Wings, Electroshock Grubs 240

FAST1: 10 Gargoyles 60
FAST2: 10 Gargoyles 60
FAST3: 10 Gargoyles 60

FAST4: Harpy, Heavy Venom Cannon, Stinger Salvo 150
FAST5: Harpy, Heavy Venom Cannon, Stinger Salvo 150
FAST6: Hive Crone 155

Tyranids Sporefield Formation

TROOP1: Mucolid Spore 15
TROOP2: Mucolid Spore 15
TROOP3: Mucolid Spore 15

FAST1: Spore Mine Cluster 15
FAST2: Spore Mine Cluster 15
FAST3: Spore Mine Cluster 15



Turnauksen ensimmäisessä pelissä Tyranidit asettautuivat hyökkäysasemiin Kim Hyttisen Grey Knighteja vastaan. Sain hyvän startin matsiin, mutta ennen pitkää Nemesis Dreadknightit 2+ panssareineen osoittautuivat yllättävän kivisiksi tapettaviksi. En grounding testeja peläten uskaltanut heittää Psychic Powereita kovin suurilla noppamäärillä ja Aegis-pukuihin sonnustautuneiden Grey Knightien ei ollut vaikeaa kumota Tyranidien psi-iskuja. Olin vuotanut Gargoyleista, Lictorista ja Venomthropesta Kill Pointeja niin, että jouduin pian takaa-ajoasemaan Dreadknightien ja isojen obsec Terminator-ryhmien seistessä objektiiveilla. Tarvittu haku oli siis viedä tasoittavalla vuorolla riskillä Harpy tonttiin objektiiville, tuoda Hive Tyrant antamaan Shadow in the Warp -moraalimiinusta Librarianin johtamille Terminatoreille ja ajaa ne sitten parin Devourer-kuurin aiheuttaman moraalitestin tuloksena tiehensä. Tällä kertaa juoni onnistui, mikä keikautti matsin Tyranidien 14-6 voitoksi.

Toisessa pelissä pääsin hakemaan Fanatic-revanssia Jaakko Järvenkylän White Scar Battle Companysta. Päätin lähteä yrittämään isoja pisteitä infiltroimalla aggressiivisesti, jolloin olisin päässyt hajottamaan koko joukon autoja heti ekalla vuorolla. Jaakko kuitenkin seizasi ja ampui Hunter's Eye Lascannonilla Venomthropen kuoliaaksi ja Shroudien pudottua yhden Hive Tyrantin yhteen woundiin. Pahemminkin olisi kuitenkin voinut käydä. Sitten Nidit pääsivätkin riehumaan joka puolella ja Sporefieldin miinat veivät hyvin huomiota vihollisen sekasortoisissa Shooting Phaseissa. Lopulta Multi-Melta Attack Bikejen onnistui tappaa mun lähitaisteluun laskeutunut Warlord, mikä takasi hävityksestä Space Marineille yhden pisteen. Vaunuin liikkuva Battle Company on kyllä Tyranideille varsin hyvä matsi, kun tavaraa saa hajotettua tehokkaasti niin Movement-, Psychic-, Shooting kuin Assault Phaseissakin.

Kolmas peli olikin Nidimirror Esa Ristisuon samantyylistä lentoarmeijaa vastaan. Mulla oli kuitenkin mielestäni listavertailussa ihan hyvät asemat ja sain myös toivomani Psychic Screamin, joka on iso etu matsissa etenkin powerin potentiaalia tuntematonta vihollista vastaan. Esa sai kuitenkin matsissa vielä isompaa roolia näyttelevän tasoittavan vuoron. Alkupeli meni molempien lentäessä omaa pöydänreunaansa pitkin ja vältellen kontaktia, mutta sain aloittavan vuoron ja kenttäkontrollin johdosta tavoittamattoman Maelstrom-johdon aikaisessa vaiheessa. Nelosvuoron korvilla virittelin Psychic Scream -ansaa, mutten suojannut sitä kantanutta Hive Tyrantia tarpeeksi hyvin; luulin että Esa olisi ampunut mieluummin Warlordia tai edempänä olleita heikkoja FA-FMC:itä. Esa ei kuitenkaan ollut hogannut ansaa ja toi kolme Flyrantia ja Cronen huudettavaksi, mutta otti sattumalta juuri Psychic Scream Tyrantin kohteeksi tuhoten sen. Tämän jälkeen paljoa ei ollut tehtävissä muuten solidisti pelanneen Esan tasoittavaa vuoroa ja uusiutuvia obsec Gargoyleita vastaan ja peli meni vihulaiselle 14-6.

Neljäs peli oli Aapo Tommilan Culexus Assassinin vahvistamaa Battle Companya vastaan. Tässä matsissa Space Marinet podasivat raivolla Tyranidien asemiin ja kentän joka kolkkaan saatiin jännittäviä taistelupesäkkeitä. Yksi makeimpia matseja aikoihin MSU-jengien ottaessa toisistaan mittaa ja pelaten kaikista objektiiveista 40K:n peittoamattomassa hengessä! Molempien tappiot olivat mittavat, mutta mun onnistui nousta Kill Point -johtoon Aapon hallitessa suvereenisti Maelstrom-osa-aluetta. Kiihkeäksi jäi taistelu Eternal War -objektiivista, joka huipentui lopulta Tyranidien riisto-operaatioon yhdellä kohdemerkillä. Laskeutunut Hive Tyrant ja Mucolid Spore onnistuivat juuri niittaamaan viimeiset Objective Secured Devastatorit objektiivilta pelin jatkuttua kutosvuorolle, mutta haastajaksi jäi aiemmin kahdesta instadeath 4+ savesta selvinnyt Culexus Assassin. Sen hyökättyä Hive Tyrantin kimppuun heitettiin raivoisasti noppaa ja lopuksi jäljellä oli enää yksi Culexuksen 6+ Woundausheitto, joka ratkaisi Eternal Warin kohtalon. Tällä kertaa keisarillisen salamurhaajan isku tiesi paikkansa ja Tyranidien voitto muuttuikin instaantuneen Hive Tyrantin myötä 10-10 tasapeliksi. Silti erinomaisen hieno matsi ja myös osoitus reippaista pelaajista; Battle Company ja Skyblight Swarm pelasivat kuitenkin täydet kuusi vuoroa!

Viimeisessä pelissä Hive Fleet Nostromon muukalaisolennot kohtasivat Jere Kortemaan parin Wraithknightin Eldarit. Infiltroin taas Gargoyleita ja Hive Tyranteja Alpha Strike -asemiin, mutta Jere pelasi hyvin reservien kautta ja päädyinkin antamaan aloitusvuoron pois. Wraithknightit loikkasivat reliikille ja ketjustomppaamaan vaarallisesti vähän liian likelle infiltroineita Gargoyleita. Alkupelissä ammuin kiukulla toista Wraithknighteista ja sainkin sen lopulta yhteen woundiin. Vuorot etenivät aika tasaisesti Jeren johtaessa kuitenkin kaikkia skenaarioita niukasti kaiken aikaa; Reliikki pysyi WK:n hallussa ja Eldarit napsivat Kill Pointeja Tyranideista yksi kerrallaan. Vaikka Wraithcannonien kunnarilaukaukset Monstrous Creatureen toisensa jälkeen alkoivatkin vähän mennä tunteisiin, tiesin että Objective Secured Gargoyleiden oli mahdollista ryöstää Reliikkivoitto tasoittavalla vuorolla. Jere sai kuitenkin juuri poistettua kolme viimeistä kärkkyjää viimeisessä shooting phasessaan, enkä saanut yhtään Gargoyle Broodia takaisin Skyblightin avulla. Hyvä vääntö meni 14-6 Eldareille, mutta oli hauskaa nähdä Nidien kykenevän haastamaan Wraithknightit, Scatterbiket ja Warp Spiderit turnauskentällä.

Hauskaa saatiin kyllä koko rahan edestä, vaikka oma sijoitus jäikin ynnämuut-kategoriaan. Sikäli tulos oli kuitenkin hyvä, että matsispekulaatioihin jäi tappioidenkin osalta jossiteltavaa ja pistehukasta voi syyttää ihan oman pelaamisen puutteita. Kaiken kaikkiaan kaikki pelit oli oikeasti hauskoja ja jännittäviä, vaikka oman armeijan tuntemus alkoikin rakentua vasta turnauksen kuluessa. Olin erityisen mielissäni, kun pääsin pelaamaan kaikilla kierroksilla mielekkäät sodat armeijan näköisiä armeijoita vastaan, eikä tarvinnut jaksaa kuluttavia Nyky-Deathstar-matseja, jotka on aina aikamoista tervanjuontia lopputuloksesta riippumatta. Tuhoutumattomien yksiköiden väisteleminen ei vaan ole kauhean siistiä ja niissä on paljon vähemmän pelattavaa, kuin MSU-armeijoiden tasaisissa kädenväännöissä ja lukuisia muuttujia sisältävissä taistelutilanteissa. Oi niitä aikoja, kun puhuttiin Johanneksen kanssa Swarmlordista, kahdesta Tyrant Guardista ja Tyranid Primesta samassa yksikössä kuolontähtenä...

Talvisota 2016 oli kasattu tyylikkäästi talkoohengessä ja puitteet, organisaatio ja palkinnot olivat mainiot. Parin pöydän maastoja olisi mun mielestä voinut vähän tasoitella, sillä osa kentistä sisälsi ihan tarpeettoman määrän losblokkeja area-maastojen kustannuksella, kun joillain ei oikeastaan ollut yhtään ehjää seinää. Maastojen tasossa siis ei ollut vikaa, vaan niiden sijoittelua olisi voinut fiksata vaikka rundien välissä. Yksikään mun pelielämyksistä ei kuitenkaan kärsinyt matkan varrella maastojen vuoksi, enkä kyllä kuullut kenenkään muunkaan valittaneen asiasta viikonlopun aikana. Maalauskilpailun kokonaispalkinnon yleisöäänestykseen ehdottaisin ensi kerralle kuulutuksia ja ohjeistusta, sillä uskoisin äänestyksen olemassaolon sekä ajankohdan jääneen monille epäselväksi.

Nopat & Taktiikka Ry:n ja Turun Ordo Aboensiksen yhteispelillä luotu tapahtumakokonaisuus oli kuitenkin laadukas paketti, joka näyttää rakentuvan vuosi vuodelta ehommaksi! Kiitokset kaikille järjestäjille ja osallistujille hauskasta viikonlopusta!

Gladius Strike Forcen ja Skyblight Swarmin välinen hävitys täydessä käynnissä. Kuvan otti Mika Vuorio, jonka blogista löytyy runsaasti kuvitettua coveragea Talvisodan kaikista turnauksista.


No comments:

Post a Comment