August 18, 2014

Scout Sights
Iso-Britannia on figupelaajien luvattu maa. Skene on selkeästi elinvoimainen, ja Games Workshopin liikkeisiin törmää ihan pikkukaupungeissakin. Lontoossa vuoden päivät opiskellut agenttimme Ilmar Metsalo kokosi matkavinkeiksi pari silmäätekevää figukauppaa, jotka eivät kuulu GW:n ketjuun.

DARK SPHERE

Dark Sphere on Lontoon figukauppojen ykkönen. Kaupan löytäminen on hieman haasteellista, sillä ei nimittäin ole varsinaista osoitetta – liike sijaitsee rautatiesillan alla kaaressa numero 186. Tähän kannattaa varautua henkisesti jo etukäteen ja katsoa tarkkaan kartasta liikkeen sijainti.

Kaupassa yksi seinä on täynnä hyllyjä, joista löytyy figuja joka lähtöön. Shoppailua hankaloittaa se, ettei tuotteisiin ole merkitty hintoja. Tämä tosin johtuu suuresta valikoimasta – hinnat päivitetään vain nettiin. Liikkeen muu tila on varattu pelipöydille, joissa pyörii viikko-ohjelman mukaisesti pelejä joka päivä. Fantasy Battlen ja 40K:n lisäksi kaupassa pelataan muun muassa Warmachinea, Malifauxia, Infinityä ja Necromundaa. Paikallisten pelaajien iloksi liikkeen ovet ovat auki usein klo23 asti. Pelaajia riittää usein melko paljon, ja tunnelma kaupassa on hyvä.

Dark Spherella on nettikauppa, joka tarjoaa asiakkailleen figupelejä joka lähtöön. Hienoa on se, että lähes koko nettikaupan valikoima löytyy myös konkreettisesti hyllystä, joten Suomessa usein vain netin kautta saatavilla olevat tuotteet ovat mukavasti asiakkaiden hiplattavana.

Dark Spheren lähellä sijaitsee viihtyisä The Pineapple, josta saa kelvollista pubiruokaa muutaman punnan normaalitasoa halvemmalla.

4D MODELSHOP

Liike on erikoistunut ennen kaikkea pienoismallirautateiden rakentamiseen, joihin tarvikkeita löytyy mittakaavojen 1:20 ja 1:300 välistä. Figupelaajan kannalta liikkeestä on eniten hyötyä maaston ja alustojen rakentamista varten. Usean mittakaavan ansiosta voi vaikkapa napata mukaan tiiliseinätarvikkeet sekä 40k-maastoa että Flames of Waria varten. Erityismainintana 4D:n laaja valikoima puita, mikroskooppisen pienistä aina parikymmentä senttiä korkeisiin.

Dark Spheren tavoin myös 4D Modelshop on piilotettu sillan alle, tosin kenties helpommin löydettävässä paikassa ja parempien kulkuyhteyksien päässä. Liike sijaitsee Tower of Londonin ja Shoreditchin kaupunginosan välissä, joten kannattaa poiketa varsinkin jos sille suunnalle sattuu. Läheltä löytyy myös kuuluisa katu Brick Lane lukuisine ravitsemusliikkeineen.

Kauppana 4D on pienempi kuin Helsingin Hobby Point, myös valikoimansa suhteen. Erikoisuutena liikkeellä löytyy mahdollisuus lukuisiin tilaustyönä tehtäviin hommiin, kuten metallilevyn etsaamiseen, laser-leikkaukseen ja metalli- ja resiiniesineiden valamiseen. Etsattuja metallilevyjä löytyy valikoimasta jonkin verran, suurin osa Warhammer-mittakaavan ukkeleihin soveltuvia. Erilaisia foam- ja styrox-levyjä on hyllyn täydeltä, tosin niiden kuljettaminen Suomeen saattaa tuottaa teknisiä hankaluuksia. Myyjät tarjoavat mielellään apua ja monista tuotteista on helposti saatavilla kustomoituja versioita.

ORCS NEST

Orcs Nest on klassikkoliike kultaiselta 1980-luvulta. Erityisesti kauppa on kunnostautunut lautapelien ja roolipelien saralla, mutta figupelaajakin löytää valikoimasta kiinnostavia tuotteita. Kauppaan kannattaa poiketa jo ihailemaan varsin pätevää lautapelivalikoimaa.

Keskeisellä paikalla Covent Gardenissa sijaitseva liike kannattaa käydä katsastamassa ennen kaikkea kattavan lautapelivalikoiman takia. Myyjät ovat asiantuntevia ja kertovat mielellään lisää eri peleistä. Orcs Nest on melko pieni liike, mutta se soveltuu hyvin yllättävien löytöjen tekemiseen. Valikoima elää jatkuvasti jonkin verran ja hyllystä löytyy uutuuksien lisäksi myös vanhempia harvinaisuuksia.

Figuja myynnissä on melko vähän, ennen kaikkea historiallisiin peleihin. Hyllystä löytyy jonkin verran Warlord Gamesin tuotteita sekä Perry Miniaturesin metallifiguja. Games Workshopin figuja ei valikoimasta löydy, mutta sen sijaan myynnissä on melko laaja valikoima Warhammer 40,000 –roolipelikirjallisuutta. Harvinaisempia ja vanhempia figupelejäkin löytyy, muun muassa Venäjän vallankumouksen jälkimaininkeihin sijoittuvan seikkailupelin ukkeleita. Alennuslaatikosta kaupan perällä saattaa löytyä aarteita jo parilla punnalla.

Veteraanimyyjä tiesi kertoa, että Orcs Nestillä on asiakkaita jo kolmannessa sukupolvessa: aiemmin isiensä mukana liikkeessä käyneet pojat tulevat paikalle nykyään omien lastensa kanssa. Moni ostaa pelinsä nykyään verkosta, mutta perinteisen pelikaupan hyllyjen penkomisessa on edelleen oma tunnelmansa ja asialle omistautuneiden myyjien tietämystä kannattaa hyödyntää.

ÄLÄ MISSAA NÄITÄ

Lontoossa on monia paikkoja, joista löytää halvalla inspiraatiota figuharrastukseen. Tärkeimmät museot ovat ilmaisia. Sadepäivän (niitä saattaa Lontoossa olla aina silloin tällöin) saa helposti kulumaan museoita kierrellen. British Museum, Imperial War Museum, National Gallery ja Churchill War Rooms tarjoavat tekemistä, vaikka loman aikana iskisi monsuunikausi.

Tekstin ja kuvat toimitti Ilmar Metsalo, kiitokset!
No comments:

Post a Comment