February 16, 2013

Cetorinos Alpha
Biitti ja blogii, boom. Tulin juuri kotiin käytyämme stadissa King Kong -burgereilla; ehdimme viimein juhlistamaan tammikuista G&G videokilpailun voittoamme! Juttelimme myös hiukan matkajärjestelyistä ensi kuuta silmälläpitäen, kun lähdemme IWA-messuille palkintoseremoniaan. Sain samalla otettua pari valokuvaa viime viikon Astartes-miitin tuotoksista! Kiitti Ericille vinkeistä ja kameran lainasta.

Maalasin War Headin Astartes-miitissä Carcharodon-projektin ensimmäiset power armor -figut. Tähän projektiin päätin viimein kokeilla Marineiden suurentamista, jotta niistä tulisi paremmin GW:n tarinoita ja kirjojen kuvitusta vastaavia, massiivisia tuhokoneita. Tavallista figua isommista Marineista käytetään myös nimitystä "true-scale", joita monet harrastajat on alkaneet vuosien varrella rakennella, kun tavallinen Tactical squad ei enää riitä projektipohjaksi tai omat odotukset Marineista ovat korkeammalla. Esimerkiksi mälis ja migsula tekivät makeita fluffimarineita, joita kuolattiin Sotavasaran foorumeilla jo aikoinaan.

Itse halusin kuitenkin tehdä armeijallisen pelifiguja ja siksi rakenteluun sai luvan kuulua pari kompromissia. Tein figuihin niin sanotusti "helpon suurennoksen", eli käytin figuilla terminatorien jalkoja ja olkapanssareita. Vaikuttavuus olisi lisääntynyt hurjasti jos myös keskivartalon olisi muokannut kookkaammaksi, mutta se olisi vaatinut sculptausta ja halusin, että projekti olisi valmis tällä vuosikymmenellä!

Spontaanit tuuletukset ryhmän valmistuttua
Marineita oli hauska rakennella ja olin aika fiiliksissä kaikista pienistä yksityiskohdista, joita niihin saattoi lisäillä. Ajattelin, että puurunkoiset bolterit olisivat aika makea detail, puutahan on käytetty kiväärien rungoissa ja tukkeina kauan ja vielä nykyaikanakin. 40k:hon myös sopii kaikenlainen hi- ja low-tech kaman yhdistely synkän goottisessa hengessä. Kirjoitin aiemmin siitä, miten hauskaa uudessa projektissa on testailla kaikenlaista, mikä aiemmin ei ole tullut mieleen, tai mitä kokemuksen puuttuessa ei ole uskaltanut kokeilla. Näitä figuja varten kävin esimerkiksi ostamassa pari pienikärkistä, vedenkestävää tussikynää, joilla voi tehdä tarkkoja tribaalikuvioita ja freehand-ääriviivoja.

Vaikka inspiraatio velloi haita maalatessa voimallisena, törmäsin muutamaan haasteeseen projektin kanssa. Space Marine -haarniskoita on musta jotenkin tosi hankala korostaa, kun en oikein osaa hahmottaa, mihin highlightien esimerkiksi olkasuojuksissa tulisi tulla ja mihin niiden pitäisi päättyä. Tietty voisi vain korostaa kaikki terävät kulmat, kuten GW taitaa tehdä, mut se ei tunnu ihan oikealta. Kun korostustekniikka on vähän epävarmaa ja panssareissa on lisäksi niin paljon muuta "meneillään" (battle damage -chippingia, freehand-tribaaleita, veriroiskeita jne) tulee yleisvaikutelmasta vähän sekainen ja "kiireinen". Pitää ehkä seuraavassa satsissa ottaa iisimmin tehosteiden kanssa ja keskittyä tekniikkaan. Myös näiltä Marineilta haluan tehdä parin kaverin silmät uusiksi, sillä en ole niihin oikein tyytyväinen.

Ilokseni voin kertoa, että saimme Johanneksen kanssa funtsittua hauskan listarungon munkin projektille! Se ei ole ihan niin varmatoiminen ja kilpailullinen kuin DA-pohjainen Mortifactors -draftimme, mutta fluffikas, aggressiivinen ja varmaan aika mielenkiintoinen pelata. Eka lista on kuitenkin lähinnä maalausprojektien suunnannäyttäjä, sillä kokoelma varmasti kasvaa armeijalistan ulkopuolelle ja sallii eri kokoonpanovaihtoehtoja. Tarinoin tarkemmin listasta vähän myöhemmin!

Hauskoja apuvälineitä, jotka tuo kivasti vaihtelua ja kokeilumielistä jännitystä maalausprosessin lomaan. Joululomalla Rovaniemellä käydessäni löysin mun vanhasta kalligrafiasetistä jääneen purkin punaista kirjoitusmustetta. Ajattelin kokeilla sitä veren tekemiseen ja sekoittelin mustetta Vallejon weathering powderiin, jotta siitä tulisi vähän paksumpaa. Setti toimi ihan hyvin! Tamiyan sääistyspuuteripaletti oli käytössä lähinnä mustien kangasosien pölyttämisessä. Projektipäivän aamuna ostin vielä Stockan Akateemisesta pari pienikärkistä tussia freehandien tekemiseen. Tosi hauskoja työkaluja, vaikka tuntuukin vähän huijaamiselta!

Puoliryhmä Cetorinos-ryhmästä johtajanaan veteraanikersantti Marleau. Ainakin ekassa listaversiossa nämä kaverit tulevat sotimaan Sternguardin säännöillä. Tilasin figuja varten Ebaysta Space Marine Terminatorien tyhjiä ja koruttomia olkasuojuksia ja keräsin lähipiiristä läjän Black Reach Termiksiä paloiteltavaksi, jotta sain niistä jalat käyttöön. Tosi hauska tehdä tavallisia bolter-Marineita, sillä niissä on kyllä tyyliä!

Kersantti Marleau teloittaa kerettiläiseksi näkemänsä verienkelin jossain Badabin järjestelmän syrjäseudulla. Tykkään figuissa kaikista pienistä sotilaallisista yksityiskohdista, kuten aseiden tähtäimistä ja lisävarusteista, kantohihnoista ja esimerkiksi laukuista ja taskuista, jossa tulevaisuuden avaruussoturienkin on kannettava patruunat ja tarvikkeet. Lipastaskut tuo vielä vähän lisää massaa nappeihin, monille lisäsin myös pistoolikotelon wysiwyg- ja monipuolisuussyistä. Bolterin kantohihnan tein paperista.

Aavikko palaa, jengii kuolee ja rokki soi. Carcharodon style. Kaikkien figujen reput on pinnattu kiinni ja jätän ne irrallisiksi, koska jokaiselle figulle on myös varattu vanhemmilta Chaos Raptoreilta tuttu makea evämäisillä tuplasuuttimilla varustettu jump pack. Siten näitä voi pelata silloin tällöin myös Assault Mariinien tai muiden jump infantry -yksiköiden säännöillä.

Tän figun tein jo vuosi sitten prototyypiksi. Figussa on musta aika hauska tarinan tuntu, kun se tuntuu olevan kuin keskellä jotain leffakohtausta. Soturi on saanut kypäräänsä sen panssaripinnan pirstoneen osuman ja on joutunut heittämään savuavan kypärän sivuun. Mariini on sitten pyyhkäissyt vuotavaa haavaa kämmenselällään, jottei valuva veri pääse hämärtämään näkökenttää ja alkanut tulittaa puurunkoisella boltgunillaan kohti lähestyvää vihollista. Idea on tietty napattu kolmosedikan Codex: Space Wolves -supplementista.

Alustat on rakenneltu korkista, hiekasta, Army Painterin ruohotupoista ja Woodland Scenicsin heinästä. Alustat on jotain muovikiekkoja, jotka ei täsmälleen vastaa mitään virallista alustakokoa, vaan sijoittuvat tavallisten mariinibeissien ja termisalustojen väliin. Pikkualustalle Terminator-jalat eivät oikein mahtuisi seisomaan. Ehkä vastapelaajat eivät pane pahakseen.

Purity sealein palkittu Mariini on vaihtanut bolteriinsa tähtäimen ja etukahvan. Veistelin myös jalat vähän dynaamisempaan asentoon vaihtelun perässä. Klassisilla Space Sharks -figuilla on punainen raita kypärässä, joten otin sen mukaan tähän figuun! Väriteema on muutenkin kompromissi nykyisten, tummasävyisten Carcharodonien ja klassisten vaaleanharmaiden avaruushaiden välillä. Johtajilla, kuten aliupseereilla ja HQ-valinnoilla ajattelin lisäksi käyttää mustia panssariosia.

Kaveri on kuristanut pulppuavan viholliskersantin hengiltä. Rapatessa roiskuu ja ruumiinnesteet pääsivät hiukan tahraamaan soturin henkilökohtaista heraldiikkaa. Veriefektejä on hauska tehdä, mutta välissä pitää vähän hillitä, ettei ukot ole ihan punaisen peitossa. Figujen pohjaväri on muuten maalattu mustan pohjamaalin ylle Army Painterin harmaalla spraylla ja Dawnstone-korjauksilla.

Monilla figuilla näkyy jalan ympärillä Purity seal, jonka kuitenkin maalasin punaiseksi. Ajattelin, että punaisesta liinasta saisi jonkin makean fluffielementin, mutten vielä ehtinyt miettiä mitä se voisi merkitä. Ehkä jotain suruliinan tyylistä tribuuttia. Tälle kaverille tuli vaihtelun vuoksi musta kypärä, joka on peräisin Grey Knight Strike Squad -boksista. Lopuissa figuissa aion viljellä reippaasti MKV Heresy-pattern kypäriä. Niissä on just haihin sopiva raivoisa ja väkivaltainen fiilis.

Vara-ase valmiina vedettäväksi. Panssarin naarmut on tuputeltu foaminpalalla ja yksittäisiä naarmuja on sitten maalattu kevyin pensselinvedoin. Vaikutelmasta tulee vähän kolmiulotteisempi, kun skraidun alle vetää toisen, vaaleamman viivan.

Lippaanvaihto meneillään. Tälle kaverille löysin yhden MKIV-kypärän bitsiboksista. Tein myös lippaaseen patruunan green stuffista.

Joissain baseissa on myös finnfoamista veisteltyjä kivenlohkareita. Scenic-alustat tuo kivasti tunnelmaa figuihin ja niitä on hauskaa sekä vaivatonta rakentaa, suosittelen! Heinänkorret asensin alustoihin poraamalla ensin basen läpi käsiporalla ja sitten nappaamalla käteen tukon heinää. Korret kannattaa kastella, jolloin ne tarttuvat toisiinsa vähän tiiviimmäksi nipuksi (tai sitten vain imaista suoraksi vähän samaan tapaan kuin monet "teroittavat" siveltimenkärjet) ja sitten ne voi työntää reiästä alustan läpi. Sitten vain pikku pisarat superliimaa molempiin ulostuloaukkoihin ja heinätuppo on valmis trimmattavaksi liiman kuivuttua.

Cetorinos making a planetfall. Secure and control!

I'm out! Cover my sector!

Rankkaa meininkiä. Kerettiläiset eivät ansaitse armoa.

Kersantti Marleau johtaa puoliryhmän vyöryttämään juoksuhautoja.

Sweeper Sharks.

Point blank bolter fire.

Figujen ja alustojen mitat verrattuna tavanomaisiin. Turnauksiin joutuu ehkä ottamaan tavan Mariineita varalta mukaan, jos joku vastapelaaja pahastuu vähän isommista alustoista? Mun avaruushait toisaalta myös näkyy (ja näkee!) vähän kauemmaksi.

Keisarin esitaistelijoiden katse tulevaisuuteen. Lisäjoukot ovat jo matkalla!

Tunnustus vielä kun joku ehkä tunnistaa maaston; kuvien taistelukenttä on alunperin Helsingin Games Workshopin kaverien työtä ja se on nyt kulkeutunut parin pelikaupan kautta meidän haltuun. Tarkoitus on kunnostaa vähän kärsinyt display-dioraama kuvausympäristöksi ja ehkä esittelypelejä varten!

4 comments:

 1. Upea aloitus, odotellaan jatkoa!

  ReplyDelete
 2. Super mageeta! Diggasin etenkin tuosta punavalkoisesta kypärästä, harvemmin näin innostunkaan mutta iski kyllä välitön tarve aloittaa oma hai -projekti!

  ReplyDelete
 3. Hienoa: kehitystä, edistystä ja uudistusta..

  ReplyDelete
 4. Kiitti kundit! Projekti jatkuu ja toivon mukaan hait pääsevät uiskentelemaan isompiin turnausvesiin kesän karkeloissa.

  ReplyDelete