March 29, 2011

ASH WASTE MADNESS

Vanhat imageshackiin lataillut kuvat on valitettavasti räjähtäneet rikki näistä vanhemmista artikkeleista. Katsotaan, jos kuvat löytyisi vielä jostain kovalevyjen kätköistä ja saataisiin ne fiksattua...

Aikataulut ja päivärytmit ovat olleet sen verran kreisit, ettei hetkeen ole ehtinyt päivittelemään. Olen kuitenkin saanut haalittua harrastuspäivistä kuvamateriaalia, sillä kamera on pysynyt tiiviisti mukana reissussa ja Pelikaupalla. Intensiiviviikolla kasattiin työkaverini Dean Claytonin kanssa Model Expo-pöytää keskiviikon, torstain ja perjantain aikana ja saatiin kuin saatiinkin paketti kasaan. Uudet maastot saivat tulikasteensa henkilökunnan 8000 pisteen 40k megabattlessa sunnuntaina ja setti toimi hienosti. Kokonaisuus lähetetään Model Expon jälkeen Porvoon myymälämme pelitiloihin, joista niitä kierrätetään ketjun eri promootio- ja pelitapahtumiin. Hyvään käyttöön siis!

Kuumalankaleikkurin ja foamien kanssa väkertely iski jonkinlaista rakennuskipinää lämpenevään kevääseen. Uusi maastoprojekti on jo vireillä, spesiaalisettiä omaan ja harrastusporukan skenaario- ja kampanjakäyttöön... Alla kuitenkin kuvia edellisestä projektista. Teemana oli siis Kaaoskääpiöiden helvetillinen valtakunta johon epäkuolleet hyökkäävät maanalaisista kryptista... Synkkää menoa!
Päärakennusaineena toimi mulle jo entuudestaan tuttu finnfoam. Riittoisaa tavaraa ja saatavilla levyinä rautakaupoista.
Työkaluja ja välttämättömyyksiä, joista tärkeimpänä kuumalankaleikkuri ja pieni askartelusaha.
Alustana käytettiin Games Workshopin Realm of Battle-settejä niiden käytännöllisyyden vuoksi. Valmiit ja helposti muokattavat levyt nopeuttavat rakennusprosessia, kestävät vaikka ydinsodan ja ne on helppo kuljettaa tapahtumapaikoille.
Sitten ei muuta kuin leikkelemään! Oheistuotteena syntyy paljon irtohöttöä, jota ei kuitenkaan kannata heittää heti roskiin; pienet palat toimivat hyvin pieninä lohkareina tai muina maastoelementteinä. Kuumalankaleikkuri söi projektin aikana neljä paristoa ja rapiat päälle.
Ylijäämämatskuista väsäsin geneerisiä kalliorykelmiä turnausmaastoiksi. Koko projektin ajan kiinnittelyyn käytettiin kuumaliimapistoolia, mikä oli mulle uusi tuttavuus ja aivan ylivertainen kapine nopeatempoisessa projektityöskentelyssä. Beissasin kivilohkareet pahvin sijaan Plasticardille, sillä muovilevy ei taivu ja aaltoile ärsyttävästi liiman vaikutuksesta useiden pahvimateriaalien tapaan.
Mun pääasiallinen projekti ja pöydän centerpiece-elementti oli tulivuorilinnoitus. Yhdistin neljän Realm of Battle-levyn nurkkakukkulat yhdeksi suureksi kukkulaksi ja hahmottelin tulivuoren jalanjäljen syntyneen maastonmuodon perusteella. Näin syntyy vaikutelma, että vuori alkaa vielä alempaa levyistä kun maastonkappale sopii kukkulan laelle nätisti. Vuoren laella on pieni tasanne, johon voi pelissä sijoittaa vaikkapa kiväärimiehiä, tykkejä tai muita sotakoneita. Kaiversin vuoren etuosaan kolon resiiniportille, jonka sain taannoin työkaverilta. Pöytälevyissä oleva tieosuus johtaa suoraan portille.

Ainoa takaisku tuli itse tulivuoren kidan laavaa tehdessä. Mun alkuperäinen suunnitelma oli käyttää laavaksi Water Effect-ainetta, joka on hyvää tavaraa tehtäessä jokia tai esimerkiksi lammikoita figujen alustoihin. Käytin kuitenkin ainetta vähän liian reilulla kädellä ja tajusin vasta myöhemmin, että water effectin 24 tunnin kuivumisaika ei sovellu ollenkaan tämäntyyliseen, rytmitettyyn ja intensiiviseen työskentelyyn. Ongin siis talouspaperilla enimmät mähmät pois ja korvasin tavaran Eri-keeperillä. Sen tuntuma ja kiinteys olivat paremmat ja esimerkiksi laitojen yli valuvat laavanorot syntyivät käytännössä itsestään pursotusta hiukan ohjaten.
Muita maastonkappaleita odottelemassa maalausta. Kivipaasit ovat mun mielestä hauskoja ja tosi klassista  Fantasy-maastoa, enkä voinut olla tekemättä niitä tähänkin projektiin. Kellertävä finnfoam on pohjamaalattu suurpiirteisesti GW:n foundation-väreillä, sillä foam sulaa styroxin tapaan sprayattaessa ilman jonkinlaista pintakäsittelyä.

Alunperin meidän oli tarkoitus tehdä yhden levyn kokoinen hautausmaa, josta epäkuolleet nousisivat tappeluun kääpiöitä vastaan. Saimme kuitenkin tiedon, että pöytätilamme messuilla leikkautui noin puoleen ja jouduimme muuttamaan alkuperäisplaneja. Kehittelin tilan säästämiseksi idean maanalaisista kryptista ja hautaholveista ja rakensin niihin johtavan luolaportin. Sen pohja on kolmion muotoinen, eli kun maastonkappale asetetaan pöydän nurkkaan syntyy vaikutelma, kuin vuori jatkuisi johonkin pöydän ulkopuolelle. Teetätin Ollilla pari greenstuffista sculptattua soihtua, jotka maalasimme luolan oviaukon molemmille puolin hohtamaan "luurankosotureita houkuttelevaa, kelmeänvihreää necromantista valoa." Problem solved!

Alkuperäiskonsepteihin kuului myös demonien summoning circle tai jonkinlainen uhrausmonttu. Aiemmasta linnaprojektista jäi siisti circle-bitsi yli ja halusin käyttää sen tähän. Pyrin yhdistämään laavaelementin myös muihin maastonkappaleihin ja päätin leikata kehän keskustaan laavakuopan. Leikatessani hiki päässä paksua muovia mattoveitsellä puhisin ääneen "Man this thing is tough, and it's not like you can just hit it with a hammer." Työkaverini Dean heitti "Why don't you do just that..!" ja päädyin lopulta tekemään juuri niin, pari kunnon vasaranpaukautusta ja keskusta irtosi nätisti. Pari halkeamaa kuuluu vain asiaan...
Maastonkappaleen matka palikasta kallioksi. Tottakai FaBa-maastoon kuuluu myös peruskukkuloita, joita päätimme höystää raunionpalasilla ja muureilla jotta ne olisivat vähän mielenkiintoisemman näköisiä ja toimisivat myös 40k-peleissä. Raunioiden muodot ovat hiukan kaarevat ja ideamme oli, että jos kappaleet asettaa rinkiin, näyttää kuin paikalla olisi joskus ollut esimerkiksi vartiotorni joka on sittemmin romahtanut tai räjähtänyt palasiksi. Kuvassa veistetty pala, hiekoitettu ja raunioitettu sekä foundation-maalilla käsitelty esivaihe, sprayattu kukkula ja lopullinen, maalattu versio.
Kallioita ja raunioita odottelemassa kuivaharjausta ja static grass-beissausta.


Viimein valmista maastoa pöytälevyillä! Taustalla näkyy myös pari pienempää laavakraateria. Teimme sinne tänne kuolleita ruoholaikkuja yksityiskohdiksi ja myös lisäämään kitkaa mäkiin. Sileäpohjaisilla miniatyyrirykmenteillä on usein vaikeuksia pysyä aloillaan sileissä rinteissä.
Demonirinki odottelee uhrilahjoja. Yleisvaikutelma ja fiilis laavahehkuineen on just se mitä halusimmekin. Alustan kivet ovat finnfoamista.
Dean kaiversi ja kasasi keskiviikkona Finnfoamista tajuttoman Chaos Dwarf-patsaan. Tällainen luovuus tulee vain kokemuksesta, vahvasta visiosta ja kokeilunhalusta; mulla ei olisi tullut mieleenkään lähteä yrittämään mitään tämännäköistä. Valtava patsas on vaikuttava näky taistelukentällä ja hieno huomionherättäjä. Takkuinen parta, torahampaat ja mauttoman kokoinen hattu ovat olennaisia kaaoskääpiöelementtejä. Hatunnosto!
Mun tulivuorilinnakin sai maalia päälleen. Käytin vähän ekstrahuomiota laavavirtoihin, sillä niihin katse kiinnittyy ensimmäisenä maastoa tarkastellessa. Myös kivipilarit sopivat hyvin linnan reunoille. Kuvassa ei ole mitään jalkaväkifigua skaalannäyttäjänä, mutta linnan etupuolella olevalle portille sopisi parisen kääpiötä kolkuttelemaan.
Itse laavapittiin tein pieniä pyörteitä ja kuplia tavoitellen fantasiamaista ja ehkä hiukan sarjakuvamaista tyyliä. Kuva on hiukan ylivalottunut ja laava näyttää vähän turhan keltaiselta, olen kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen. Oikeasti laava olisi varmaan oranssimpaa ja maastoon voisi lisätä hiukan punaista hehkua. Virtaus näyttää ehkä vähän sulalta juustolta!
Linnan portti ja pahaenteisesti tuijottavat kykloopinkallot. Hartsista tehty porttifeature on irrotettava pala.
Ajan käydessä vähiin saimme vähän apuvoimia alustojen halkeamien ja laavaefektien maalaukseen. Illan aikana hyvä kaverini Eric multitaskaili menemään maalaten samalla pelikenttää, puhuen puhelimessa ja vetäen kanapurilaista.
Viimeiset viimeistelyt ja projekti päätökseen! Itse heittelin ruohoja rinteisiin kun Eric ja Olli (Ogre_Dude) parantelivat laafaefektejä ja hehkuja.
Myös Stadin Pelikaupan uusi myymäläpäällikkö Juhani tuli piipahtamaan ja seuraamaan työskentelyä.Kolmen päivän antoisa ja opettava projekti finaalissa! Kaikki mukaan Model Expon fantasy battle-peliin katsomaan, saavatko luurangot kääpiölinnoituksen haltuunsa!

9 comments:

 1. Nyt täytyy sanoa, että on kyllä Komea pöytä. Iso käsi kaikille tekijöille.

  ReplyDelete
 2. Huh, hieno Blogi & todella vakuuttava lopputulos ! T Vader

  ReplyDelete
 3. Huh huh. Pökerryttävän ihailtavaa ja tehokasta toimintaa.

  ReplyDelete
 4. Tosi hyvän näkösii. Juhani on työnjohtotehtävis :D.

  ReplyDelete
 5. Aivan uskomattoman näköinen setti.

  ReplyDelete
 6. Kiitti jätkät! Mun puolesta myös terveiset ja kiitokset Deanille hyvästä yhteistyöstä ja Edulle ja Ollille yksityiskohdista ja viimeistelyavusta.

  @Furinji, propsit taas kommentista! Jos jaksat, voisit lisätä blokin sotavasaran seurantalistaan. Ehkä sitä kautta saisi WAR HEADille pari lukijaa lisää.

  @ Kari, thanks. Setti nähdään varmasti myös jossain vaiheessa turnauskenttänä viimeistään Porvoon päässä, eiks jea? ;)

  ReplyDelete
 7. Kyllä mä ainakin toivon että se tänne pääsisi viimeistään tohon tulevaan turnaukseen ;)

  ReplyDelete
 8. Frenzy: Juu tottahan toki. Pitänyt tässä muutenkin käydä lisäilemässä sinne nippu.

  ReplyDelete
 9. I dont speak a word finnish but the pictures says it all.really nice table!

  ReplyDelete