February 27, 2019

Winter Flame



"From Chicago's Adepticon to Talvisota in Helsinki, wargaming keeps on inspiring, uniting and entertaining. What a magnificent hobby we have. Big ups to all players and organizers and thanks for Nopat ja Taktiikka Talvisota 2019!" (via War Head Facebook)

War Head osallistui viime viikonloppuna Nopat & Taktiikka Ry:n ja yhteistyökumppaneiden vuosittaiseen Talvisota-turnaustapahtumaan, joka muutti tänä vuonna Espoon Niittykummusta Helsingin keskustan liepeille Kellohallille. Avara ja tunnelmallinen venue sai kattonsa alle monta kiehtovaa turnausta Bolt Actionista Lord of the Ringsiin ja se toteutti myös pääsylipun hintaan kuuluneen lounastarjoilun todella mallikkaasti. Roudasimme Johanneksen ja Ericin kanssa sisäänkäynnin lavalle kompaktin War Head -figukioskin, minkä lisäksi tuimme perinteen mukaan 40K-turnausta lainamaastoin ja palkinnoin. Turnausviikonloppu oli jälleen eheä kokonaisuus ja teki juuri sen mitä lupasikin; sijainti ja puitteet olivat todella tarkoituksenmukaiset.

Warhammer 40K vaikuttaa kilpailullisen skenen laitamilta tarkasteltuna olevan tällä hetkellä aika hyvässä jamassa ja reilun vuoden sisään implementoidut uudistukset on tuntuneet musta tosi mielekkäiltä. Olen fanittanut paljon sääntöjä ja pelisuunnittelua, joka on ohjannut armeijanrakennusta pois yksiköiden monistamisesta ja mahdollistanut myös tyylikkäillä single codex -buildeilla pärjäämisen. Ei ole mikään salaisuus, että fiilistelen "armeijan näköisiä armeijoita" ja mahdollisuus kasata kompetitiivinen teema-armeija ampumatta itseään molempiin jalkoihin inspiroi. Oli hienoa seurata Adeptus Mechanicus -kenraali Marko Haation voittokulkua (called it) Talvisota-viikonlopun mittaan, sillä sekä pelaajassa että persoonallisessa listassa oli vanhan ajan asennetta sekä sopivasti röyhkeää itseluottamusta - Maken paluu pelin pariin on ollut kerta kaikkiaan vakuuttava.

Vaikka kasiedikassa on muutama vanhan ajan nelkkariin mieltynyttä pelaajaa ikävästi kaihertava ominaisuus, on pieni turnaushiitti kieltämättä alkanut muodostua allekirjoittaneen pääkopassa. Nykytanssin askeleiden opetteluun kaikkine stratagem-temppuineen ja progressiivisine skenaarioineen tuntuu tarvitsevan loputtoman määrän trial and erroria, mutta olisi hauska osallistua taas hyvähenkisiin pelireissuihin ja hienoon jamaan kehitetyn skenen laatutapahtumiin. Ehkä jossain lähikuukausien yksipäiväisessä turnauksessa nähdäänkin pieni comeback, kunhan lista nyt ensin maalautuu sotakuosiin... Modernit armeijalistat on figumääriltään kyllä ihan suunnattomia!

Sunnuntaina War Headin kasuaali Chainsword Fever. Nähdään Fight Clubilla!

February 17, 2019

Blood Bowl Bash Results and Coverage




Welcome to Blood Bowl, the most exhilarating combat sport in the Old World! Today we have the privilege to host a total of twenty-six able coaches and their tough-as-nails teams in a competitive, NAF-sanctioned three-rounder. We won't be able to promise fair play, but will happily bestow a guarantee on miniature violence and dice-related tragicomedy! Skinks, ghouls and greenskins assemble - it's time to blitz.

First Round Pairings and Results
3 Vesa Huttu vs Jarkko Hantunen 0
1 Simo Hiltunen vs Xavier Olland 1
3 Jukka Teräs vs Niko Lönnberg 0
0 Leevi Rasila vs Aku Sonninen 3
1 Jussi Blomqvist vs Lauri Koistinen 1
3 Rasmus Bergström vs Miika Kasnio 0
1 Juha-Matti Marjamaa vs Joel Hulkkonen 1
3 Petrus Artimo vs Saku Partanen 0
0 Aku Kolu vs Tuure Karjalainen 3
0 Lasse Nevala vs Topi Kilpiäinen 3
1 Tuukka Pöppönen vs Julius Tuomisto 1
0 Sebastian Janatuinen vs Aleksi Meuronen 3
3 Petri Tynninen vs Henri Immonen 0

Second Round Pairings and Results
3 Tuure Karjalainen vs Topi Kilpiäinen 0
0 Aku Sonninen vs Rasmus Bergström 3
0 Vesa Huttu vs Petrus Artimo 3
1 Jukka Teräs vs Aleksi Meuronen 1
0 Simo Hiltunen vs Tuukka Pöppönen 3
0 Xavier Olland vs Aku Kolu 3
1 Jussi Blomqvist vs Joel Hulkkonen 1
1 Lauri Koistinen vs Petri Tynninen 1
1 Juha-Matti Marjamaa vs Julius Tuomisto 1
1 Leevi Rasila vs Saku Partanen 1
0 Miika Kasnio vs Henri Immonen 3
1 Jarkko Hantunen vs Sebastian Janatuinen 1
3 Niko Lönnberg vs Lasse Nevala 0

Third Round Pairings and Results
0 Rasmus Bergström vs Petri Tynninen 0
3 Petrus Artimo vs Tuure Karjalainen 3
3 Jukka Teräs vs Vesa Huttu 0
0 Aku Kolu vs Henri Immonen 3
3 Topi Kilpiäinen vs Aleksi Meuronen 0
1 Aku Sonninen vs Niko Lönnberg 1
3 Simo Hiltunen vs Juha-Matti Marjamaa 0
1 Joel Hulkkonen vs Julius Tuomisto 1
1 Jussi Blomqvist vs Sebastian Janatuinen 1
3 Lauri Koistinen vs Tuukka Pöppönen 0
1 Xavier Olland vs Saku Partanen 1
3 Leevi Rasila vs Jarkko Hantunen 0
0 Miika Kasnio vs Lasse Nevala 3

Final Standings (points, TD's, casualties)
1. Tuure Karjalainen, Wood Elf 9, 9, 6
2. Petrus Artimo, Lizardmen 9, 3, 12
3. Jukka Teräs, Dark Elf 7, 4, 9
4. Henri Immonen, Pro Elf 6, 7, 7
5. Topi Kilpiäinen, Goblin 6, 6, 5
6. Rasmus Bergström, Chaos Dwarves 6, 4, 7
7. Simo Hiltunen, Nurgle 4, 4, 10
 8. Lauri Koistinen, Necromantic 5, 7, 13
9. Niko Lönnberg, Nurgle 4, 2, 5
10. Petri Tynninen, Skaven 4, 5, 2
11. Aku Sonninen, Human 4, 4, 3
12. Aleksi Meuronen, Pro Elf 4, 5, 6
13. Leevi Rasila, Khemri 4, 4, 7
14. Tuukka Pöppönen, Skaven 4, 2, 3
15. Joel Hulkkonen, Necromantic 3, 4, 5
16. Aku Kolu, Goblin 3, 4, 7
17. Lasse Nevala, Necromantic 3, 2, 4
18. Jussi Blomqvist, Pro Elf 3, 6, 2
19. Vesa Huttu, Underworld 3, 2, 11
20. Xavier Olland, Skaven 2, 4, 6
21. Saku Partanen, Shambling Undead 2, 4, 7
22. Julius Tuomisto, Chaos Dwarves 3, 3, 4
23. Juha-Matti Marjamaa, Skaven 2, 3, 10
24. Sebastian Janatuinen, Dark Elf 2, 3, 4
25. Jarkko Hantunen, Lizardmen 1, 2, 5
26. Miika Kasnio, Skaven 0, 4, 3

Best Painted: Hiltunen, The Maggot Road Bloaters


Kiitti koutsit!

February 12, 2019

Snope's World: Enter the Karney's Valley

+++
Imperial Citizen, welcome to Snope's World. This planet is an Astartes recruitment zone, and both its surface and the lunar arm are monitored by the Sons of Snope. You have safely landed to Karney's Valley, an adamantium mining sector. Please respect the ongoing operations and the surrounding terrain. We wish you a pleasant stay.
+++




Tervetuloa Snope's Worldiin ja Karneyn laaksoon, johon on rakentunut alueen ahkeran ihmispopulaation ansiosta ajan myötä teollistunut maatila adamantium-kaivoksineen! Alueen rakennustöissä on hyödynnetty myös luonnonmateriaaleja ja esimerkiksi sen puolisotilaalliset vartiotornit on rakennettu osittain kallion sisään. Taustalla näkyvät myös ilma-aluksien laskeutumista ja raskaampia kuljetuksia varten rakennetut betonikorotukset. Pöydän pohjahiekka on sprayattu saumauslaastiteksturoinnin päälle hiekankeltaiseksi, kuivaharjattu luonnonvalkoisella ja sävytetty sitten parilla eri weathering powderilla. Pöytäprojektin alkuvaiheisiin voi tutustua work in progress -artikkelissa.

Luonnonkallioihin upotetut bunkkerit ovat selvä merkki Imperiumin vaikutusvallasta Snope's Worldissa - tässä on taloudellisesti rakenneltu kaksi Fortificationia yhdestä Bastion-boksista. Tynnyreistä, irtokivistä ja aidanpätkistä saa siistiä scatter terrainia värittämään kivetysten reunoja ja tarjoamaan yksityiskohtia taisteluvalokuviin.

Laakson rakennukset ovat jäämiä vanhanaikaisista puutaloista, joihin on rakennettu nykyaikaisempia lisäsiipiä ajan mittaan. Ennen asumuksina käytetyissä taloissa käsitellään nyt raakamateriaaleja ja ohjataan alueen kaivostoimintaa.

Pienille kaivostraktoreille on omat tallinsa.

Korkeamman ajoneuvovarikon päälle on tehty myös portaita ja tikkaita pitkin saavutettava laskeutumisalusta.

Snopelainen riimu kertoo, että alustaa saavat käyttää vain planeetan Astartes-joukkojen kuljetuskiiturit.

Rakennuksissa on yhdistelty erilaisia osia Citadelin rauniopaloista korkkiin, jätskitikkuihin ja aaltopahviin.

Alueen päärakennuksessa on myös osittain maanalainen sulattamo.

Sons of Snope -joukot nauttivat tervettä (ja osin pelonsekaista) kunnioitusta kaivostyöläisten keskuudessa. Siellä täällä on myös rekrytointijulisteita planeetan PDF-asevoimiin.

Maanalaisen sulattamon poistoputket johtavat maan pinnalle ja suodatusyksikköön.

Kerättyä raakaa adamantium-malmia säilytetään tornisäiliöissä kaivannon reunalla ennen kuormausta kontteihin ja lopulta pudotusalusten lastiruumiin.

Valmiita lähetyskontteja alueen päälaskeutumisalustalla. Myös itse alustat ovat siirreltäviä ja ajattelimme käyttää niitä metsien säännöillä - ne sopivat irrallisia metsäpohjia paremmin maastojemme saumattomaan meininkiin. Kontit ovat Citadelin virallisia muovimaastoja, joista on viilattu kotkanpäät ja pääkallokuviot pois; ovet on myös koottu väärinpäin simppelimmän lookin saavuttamiseksi.

Matalampi bunkkeri toimii alueen sotilaallisena komentohubina. Oven avauskoodit löytyvät vain Astartes-mandaatin omaavilta toimihenkilöiltä.

Pöydän centerpiece-elementti on yli metrin korkuinen nostokurki, joka on konvertoitu moottoroidusta lelusarjasta lisäämällä maisemoitu alusta, MDF-tasoja, irtobitsejä ja roppakaupalla ruostetta. Tornin avulla taistelut nousevat myös pöydän yläpuolelle ja olemme pohtineet myös erillisten siltojen tekemistä alueen maastonkappaleiden välille Kill Team -henkisiä pelejä varten.
Säänpieksemää työkonetta on käytetty laakson infrastruktuurin rakentamiseen, mutta se on alueen valmistuttua ollut jo tovin käyttämättä.

Nostokurki peittoaa korkeudessa jopa pöytään rakennetun backdropin.

Eri tasoille pääsee siirtymään nostokurjen sisällä verkkaisesti kulkevaa hissiä hyödyntämällä. 

Laaksoon on ylemmiltä tasoilta hyvät näkymät, mistä syystä ne ovat suosittuja tähypaikkoja kaivoksen turvajoukkojen aluepartiolle.

Adamantium-kontit odottelevat siirtoa ase- ja haarniskatehtaisiin Snope's Worldin lähimmässä kuussa.

Komentobunkkeri valmistautuu vastaanottamaan Space Marine -edustajistoa.

Kaivostoiminta tapahtuu laaksoa reunustavien kalliomuodostelmien varjossa. Kielekkeillä on lukuisia piilopaikkoja ja luolastoja, joihin voi laittaa pelien lomassa vaikka vuoronopan tai suoritetut Tactical Objective -kortit.

Maantasossa on suuaukko mittaviin luolastoihin ja vastikään perustettuihin kaivantoihin.

Ilmakuvaa Karneyn laakson rakennetulle alueelle.

Ilman alustalevyjä maastot saa sulautumaan paremmin osaksi kokonaisuutta.

Pienetkin korkeuserot tekevät peleistä (ja kuvista!) näyttävämpiä ja tunnelmallisempia.

Snope's Worldin kuvernööri esittelee laakson kaivostoimintaa Carcharodon-suurlähettiläälle.

Aamun hiljaiset hetket ennen uuden työpäivän alkua.

Modulaarinen kokonaisuus valmiina peleihin.

Kalliobackdropin takana on vielä erillinen pelikentän levyinen whiteboard, johon voi tehdä pelien aikana vaikka Kill Point -taulukon tai kiinnittää magneeteilla armeijalistat pelaajien tarkasteltavaksi.

Tulkoon taistelut - Snope's World on valmis!

February 11, 2019

Snope's World: From the ground up

A little less than a year ago we moved the bulk of our hobby stuff from our store to a private studio location, where War Head's commission operations, scenery workshop and casual gaming would all get a dedicated and inspiring space. Although we were busy preparing for Ropecon and Armies on Parade, many of the Summer weeks were spent planning and prepping a gaming table project to host some of the most exciting battles to come.

Our thematic vision for the table was a low-scifi farm, later expanded into a paramilitary mining zone. We wanted the scenery to fit the 40K atmosphere but not go overboard with the gothic details - instead we aimed for the vibe of the classic Rogue Trader reference of Pedro Kantor hiding from greenskins on a remote farmstead. The 40K lore setting of today seems to lack all the mundane and everyday features, the things that actually make the supernatural heroes and their deeds epic.

As the build stages progressed, I had an idea of incorporating the table into the story of one particular War Head force; Ollie's brilliant "Sons of Snope" Primaris Marines have an interesting background and the terrain features we were about to craft resembled their basing style quite a bit. The studio table would therefore become their home planet Snope's World and its adamantium mining site of Karney's Valley, which gave us a lot of additional inspiration and detail ideas.

Kuten monet aiemmatkin maastoprojektit, myös Snope's Worldin rakennustyöt alkoivat rautakaupan lastauslaitureilla, kun matkasimme hankkimaan projektiin tarvittavat foamit. Halusimme tehdä pöydästä "semikiinteän", eli sisällyttää jo pöytälevyyn erilaisia elementtejä, joihin liitettäisiin irralliset rakennukset ja muut modulaariset maastonkappaleet. Ajatuksena oli pyrkiä saumattomuuteen alustan ja irto-osien välillä - rakennukset kasattaisiin siis ilman aluslevyjä, joista jää aina pöydän pintaan ylimääräinen "reuna" muistuttamaan maastonkappaleen irrallisuudesta. 
Ostimme about kaksi kertaa sen verran foamia kuin arvioimme varsinaiseen pohjaan menevän - näin meillä oli riittävästi materiaalia sekä pöytälevyyn että korokkeisiin. Liimasimme pöytälevyt ensin yhteen täysikokoisen kentän muodostamiseksi ja peitimme sitten saumakohdat erillisellä liimakerroksella. Mittailuiden ohessa saattoi myös mallata, montako rakennusta pöydän täyttämiseen suunnilleen tarvittaisiin.
Korotuksien reunoihin lisättiin pohjatöiden kuivuttua yksityiskohtia, kuten pikku rappusia, viemäröintiä, irtosälää ja kivetystä. Kohdistimme detskut korotusten juuriin, jotta ne olisivat mahdollisimman vähän pelaamisen tiellä eivätkä veisi tilaa modulaariselta maastokattaukselta myöhemmin.


Kun peruselementtejä oli mielestämme riittävästi, käsiteltiin koko pöytä kaakelisaumauslaastilla, josta saatiin pöytään karkea tekstuuri ja harmaa pohjamaali, joka sopi sellaisenaan hyvin kivetyksen perusväriksi. Laastiseoksia saa lukuisissa maanläheisissä sävyissä ja olemme käyttäneet niitä monia kertoja teksturointina sekä suojaamassa huokoisia foamipintoja spraykannujen syövyttävältä vaikutukselta.

Vaikka meillä olisi ollut mielin määrin irto-osia Citadelin virallisiin raunioihin, halusimme tehdä talot oldschool-tyyliin How to Build Wargames Terrain -kirjojen oppien mukaisesti! Kaivoimme siis kliseisesti kaiken maailman laatikoita ja purkkeja maastoelementtien pohjiksi ja yhdistelimme niiden muodostamiin runkoihin valmiita muovikittejä - esimerkiksi Warlord Gamesin Ramshackle Barn -boksista ja Citadelin Laketown-taloista saatiin hyviä osia hiljalleen teollistuneeseen maatilaamme. Seiniä teksturoitiin muun muassa korkkilevyllä ja aaltopahvia käytettiin esimerkiksi kattopelteinä ja räystäinä.

Olemme monesti haaveilleet näyttävien backdropien tekemisestä, mutta ne ovat usein kokonsa puolesta turhan epäkäytännöllisiä jatkuvasti siirreltäviin pöytiin yhdistettäväksi. Nyt teimme kuitenkin kunnon kallioseinämän tunnelmallisten pelien kulissiksi - näin myös valokuvien taustalle saadaan usein rajattua siistiä maisemaa pelihuoneen seinien sijaan. Vanerilevy pätkittiin ensin pelipöydän päädyn levyiseksi ja kuorrutettiin sitten foamilla, uretaanivaahdolla ja luonnonkaarnalla jyrkäksi seinämäksi pienine kielekkeineen ja luolineen.

Kun maisemoitu pöytälevy, maatilan rakennukset, scatter terrain -hilppeet ja backdrop olivat kasassa, oli aika aloittaa kokonaisuuden maalaus. Erilaisia elementtejä oli lopulta niin paljon, että työstö tuntui kestävän ikuisuuden - muilta kiireiltä riitti aina vain joitakin tunteja maastoprojektin edistämiseen, eikä se tuntunut riittävän alkuunkaan edes yksittäisten rakennusten valmistumiseen. Haave valmiista pöydästä kipinöi kuitenkin takaraivossa ja pikku hiljaa viikkojen mittaan pelipöytäkokonaisuus alkoi ottaa muotoa... 

Palataan Snope's Worldiin seuraavassa episodissa!



February 3, 2019

Horus Heresy Alliances: Results




Two solid alliances were formed between loyal and traitor legions this Sunday, as sixteen players braved the snowstorm to participate in our narrative Horus Heresy event. The generals were greeted by eight thematic tables, each with a custom scenario of combined Eternal War and Maelstrom of War missions. Combat success on some of the tables created instant bonuses for the general's entire alliance, so the team commanders had to be sharp on their pairings on the first round. 

In the end the Loyalists stood victorious - combined efforts of the legions true to the Emperor had recorded a monstrous 278 points over the total of 202 mustered by the followers of the Warmaster. The battles were once again fought with gorgeous models, which is something we're used to in the Finnish Horus Heresy circles. Absolute class!

Round 1 Pairings and Results
3 Harri Hokkanen vs Hermanni Raatevaara 17
9 Turo Lyytinen vs Miika Kalliokari 11
6 Jarmo Airaksinen vs Mikko Ikonen 14
13 Joonas Oja vs Antti Halonen 7
2 Jupe Heikkinen vs Roni Landgrén 18
8 Iivari Holm vs Jussi Nurro 12
17 Klas Swanljung vs Mika Ketola 3
10 Saku Laine vs Tuomas Salmi 10

Round 2 Pairings and Results
4 Iivari Holm vs Mikko Ikonen 16
12 Harri Hokkanen vs Tuomas Salmi 8
20 Turo Lyytinen vs Hermanni Raatevaara 0
3 Jarmo Airaksinen vs Miika Kalliokari 17
5 Joonas Oja vs Jussi Nurro 15
6 Jupe Heikkinen vs Mika Ketola 14
10 Saku Laine vs Antti Halonen 10
8 Klas Swanljung vs Roni Landgrén 12

Round 3 Pairings and Results
5 Klas Swanljung vs Miika Kalliokari 15
3 Saku Laine vs Mika Ketola 17
9 Joonas Oja vs Roni Landgrén 11
3 Jupe Heikkinen vs Mikko Ikonen 17
17 Jarmo Airaksinen vs Tuomas Salmi 3
6 Turo Lyytinen vs Antti Halonen 14
0 Harri Hokkanen vs Jussi Nurro 20
14 Iivari Holm vs Hermanni Raatevaara 6

278 Loyalists - Traitors 202

Best Painted Loyalists: Mika Ketola, Imperial Fists
Best Painted Traitors: Turo Lyytinen, Sons of Horus