March 30, 2017

AdeptiCon 2017: The Experience



Tämän vuoden AdeptiCon oli mulle henkilökohtaisesti jo toinen, joten tiesin osin mitä odottaa. Viimeksi vieraillessamme tässä täysiverisessä figupelitapahtumassa Akun kanssa 2014, järjestettiin AdeptiCon kuitenkin vielä Lombardin Westin-hotellissa ja venue oli nyttemmin muuttunut. Samalla kävijämäärät ja ohjelman laajuus olivat kasvaneet entisestään ja tapahtuma jatkoi pitkiä perinteitään Chicagossa - tänä vuonna AdeptiCon järjestettiin viidettätoista kertaa.

Ennakkoilmoittautuminen alkoi jo marraskuussa ja monet ohjelmanumeroista myivät heti loppuun; monien pitikin kirjautua työpajojen ja suosituimpien turnausten jonotuslistoille ja pitää peukkuja peruutusten varalta. Lähdin reissuun serkkuni kanssa ja jakauduimme ohjelman suhteen kahtia - itse pelaisin Warhammer 40K Championshipeissa ja Tomppa juoksisi maalaus- ja mallauskursseilla koko viikonlopun.

AdeptiCon kesti torstaista sunnuntaihin, mutta jo keskiviikkoiltana oli mahdollisuus käydä noutamassa lippuna toimiva nimikoitu Badge ja legendaarinen swag bag, joka on tapahtuman sponsorien ja näytteilleasettajien täyttämä puuhapussi täynnä ilmaisia figuja, beissinäytteitä, alennuskuponkeja ja muuta krääsää. Tapahtumaan oli myyty 3000 ennakkolippua, joten jonottamisen pilkkominen useille päiville oli tarpeen. Ilmoittautuminen oli järjestelty useisiin jonoihin kävijöiden sukunimien perusteella ja prosessi sujui jotakuinkin jouhevasti ja jonottaessa saattoi tutustua muihin pelaajiin. Yhteisöllinen tunnelma näkyi jo ennen tapahtuman varsinaista starttia, kun ympäri Yhdysvaltoja ja maailmaa paikalle saapuneet, samanmieliset harrastajat löivät kättä päälle ja vertailivat viikonlopun agendojaan.

Tämän vuoden swag bag löi kaikki ällikällä, sillä runsaan repullisen (joka sisälsi muun muassa useita promofiguja, maaleja, siveltimiä, AdeptiCon-pinssin ja -lasinalusen, Warmachine ja Flames of War -sääntökirjat ja Bolt Action spruen) lisäksi Fantasy Flight Games oli lahjoittanut kaikille osallistujille uuden Runewars -miniatyyripelin! Tämä aiheutti meille huvittavan "ongelman", sillä tulisi olemaan vaikeaa sovittaa kahta kookasta lautapeliä matkatavaroihin, vaikkei edes löydettäisi muita tuliaisia laukkuihin pakattavaksi! No kyllä siitä silti lopulta selvittiin...



AdeptiConin lukuisat ohjelma-alueet oli jaettu Renaissance-hotellin ja sen messukeskuksen erillisiin halleihin ja ballroomeihin, joissa kukin aktiviteetti sai tarkoituksenmukaisen tilan. Workshopeille ja esitelmille oli pyhitetty hiljaiset kokoustamot, kun taas satoja pelaajia isännöivät turnaukset järjestettiin ilmavissa ja tilavissa messuhalleissa. Demoalueet löytyivät loogisesti kulkureittien ja sisäänkäyntien läheltä ja yli 80 alan yritystä yhteen koonnut myyntialue palveli conivieraita aamusta pitkälle iltapäivään koko AdeptiConin sydämessä. Ohjelmat oli myös jaoteltu näppärästi teemojen mukaan ja esimerkiksi kaikki Warhammer 40K-turnaukset löytyivät samasta siivestä - ohjelmassa oli pelkästään tusinan verran eri 40K-turnauksia, megabattleja ja osallistumispelejä Horus Heresy -jutuista puhumattakaan!

Pelien lisäksi osallistuimme myös muutamille maalausta ja modelointia käsitteleville kursseille. Tomppa keräsi ideoita ja taitoja koko viikonlopun esimerkiksi "Painting with Crystal Brush Winners", "Weathering and Microdetails" ja "Building Fantastic Landscapes" -kursseilta. Vetäjinä oli kansainvälisellä kentällä tunnettuja vaikuttajia ja kuuluisia palkkamaalaajia, jotka olivat vetäneet vastaavia kursseja jo vuosia. Useimmilla kursseilla osallistujille jaettiin kaikki tarvittava materiaali ja työstetyt figut sai pitää session jälkeen - esimerkiksi airbrush-luennolla vetäjän ohjeiden mukaan maalatun Rackhamin bustin sai viedä kotiin viimeisteltäväksi. Saimme ohjelmasta hyviä ideoita myös pitkään suunniteltuihin War Head -maalauskouluihin, joita voi odottaa kevään mittaan!

Tapahtuman myyntialue oli tänä vuonna laajempi kuin koskaan. Mukana oli noin 80 alan vähittäismyyjää, julkaisijaa, kustantamoa ja palkkamaalauspalvelua. Miniatyyripeleihin, harrastetarvikkeisiin ja esimerkiksi kantolaukkuihin vihkiytyneiden yritysten lisäksi paikalla oli myös figupelikenttää sivuavia toimijoita, kuten 3D-tulostukseen ja laserleikkaamiseen erikoistuneita firmoja. Cool Mini or Notin ja Forge Worldin standit näyttivät olevan vilkkaimmin liikennöidyt ja monilla näytteilleasettajilla oli myös jonkinlaisia tapahtumaeksklusiivisia tarjouksia tai tuotteita. "Ikkunashoppaillessa" meni helposti tunteja viikonlopun mittaan ja pääsimme myös kokeilemaan osastoilla skirmish-pelejä kuten Edeniä.



Eniten dollareita kannoin kuitenkin Toledo Gaming Roomin ständille, joka palveli 24 tuntia vuorokaudessa koko AdeptiConin ajan ilmoittautumistiskin läheisyydessä. Kyseessä on uskomaton keräilijän aarreaitta, joka vie vuosittain useisiin alan tapahtumiin mittavan irtofiguista, osista ja out of production -bokseista koostuvan myyntiosastonsa. Osat ja figut on jaoteltu minigrip-pusseissa eri aihepiirien laatikoihin, joista niitä voi selata kaikessa rauhassa, siis vähän kuin Ebayssa, paitsi että saat tarkastella kaikkia figuja fyysisesti ennen ostoa (ja lopuksi vähän tinkiä pakettihinnasta!). Etsin esimerkiksi Classic Bretonnia -laarista vanhoja, metallisia Men-at-armseja, Squireja ja ritareita konversioita varten, Witch Hunters -boksista yksittäisiä Henchmaneja ja Random Fantasy Battle -lootasta klassisen Skaven Screaming Bellin. Dollarihinnat oli merkitty selvästi pusseihin ja kaikkien vanhojen figujen näkeminen livenä oli jo itsessään elämys.

Yksi tapahtuman merkittävimpiä katseenkääntäjiä on tietysti Crystal Brush -maalauskilpailu, jonka tuhansien dollarien pääpalkinnot houkuttelevat mukaan maailman etevimpiä miniatyyrimaalareita. Kategorioita on monia ja kaikista löytyi tänäkin vuonna huikeaa silmäkarkkia. Cool Mini or Notin skabaorganisaatioon ja tuomaristoon kuuluu skenen kuuluisimpia vaikuttajia, kuten Jennifer Haley, joka päivysti aktiivisesti Crystal Brushin pisteellä kilpailutöitä kuvaillen. Maalauskilpailun tulokset ovat nyt selvillä ja kuvat menestyjistä löytyvät täältä. Mun ja Tompan suosikki oli (myös hyvin pärjännyt) Nagash-diorama, jossa vampyyriylimys vannoo uskollisuutta Warhammer-maailman kuoleman herralle.

Vaikka koko AdeptiCon, Krootien Best Appearance -voitto ja kaikki figuaiheinen ohjelma olivat jälleen huikeita kokemuksia, täytyy vielä erikseen mainita reissun kohokohtana Vancouver Canucks vs Chicago Blackhawks haukkojen kotiareenalla United Centerissä! Mun ensimmäinen NHL-livematsi oli suorastaan pakahduttavan vaikuttava kokemus. Hurmoksellinen tunnelma oli uskomaton, enkä ole ikinä kuullut sellaista meteliä kuin alkuseremonian kansallislaulun aikana. Kotijoukkue aloitti kolmannen erän 1-4 tappioasemasta, mutta teki kolme perättäistä maalia ja taisteli matsin jatkoajalle! Vaikka hävisimme matsin lopulta alivoimalla Sedinin maaliin, taisi musta tulla Blackhawks-fani siltä istumalta. Ilta United Centerissä oli unohtumaton ja odotan kuumeisesti seuraavaa tilaisuutta nähdä taas NHL-lätkää.

AdeptiCon julkisti jo seuraavan vuoden päivämäärät ja pohdimme, pitäisiköhän huoneet bookata tapahtumapaikalta ensi kerraksi jo nyt? Veikkaan, että reissulta ammennettu inspiraatio kestää helposti koko vuoden ja Chicagoon lähtisi jälleen mielellään kokemaan, oppimaan ja viihtymään miniatyyripelien parissa.

Koostamme vielä laajemman kuvagallerian Facebookiin, josta löytää esimerkiksi lisää Crystal Brush -kuvasatoa. AdeptiConin omakin coverage oli aika hyvää tänä vuonna ja kuvia, turnaustuloksia ja tunnelmia voi kerrata näiden oman Fabokanavan kautta.

No comments:

Post a Comment