September 30, 2015

Raiders of the East
War Headin iskujoukko vieraili vastikään parin viikon ajan zen-retriitissämme Hong Kongissa lataamassa akkuja ja keräämässä inspiraatiota lähitulevaisuuden hankkeisiin. Kyseessä oli pohjimmiltaan lomamatka, mutta haaviin tarttui myös uusia hienoja kontakteja. Mukana oli viime reissulta tuttuja juttuja, kuten pilvenpiirtäjien bongailua, patikointia ja shoppailua, mutta koetimme myös löytää paljon uusia paikkoja ja vierailimme mestoissa, joissa edes kahdeksatta kertaa Honkkareissa viihtyvä Eric ei ollut aiemmin käynyt. Kaiken kaikkiaan kokemukseksi kertyi kymmenen päivää huikeassa kaupungissa, jonka näkemiseen mikään aika ei tunnu riittävän.

Kävimme tälläkin kertaa parissa hobbykaupassa sekä tietysti moikkaamassa sympaattisen pikku kirjakaupan pitäjää Ho Fu Wa'ta Richmondin figuostarissa. Selvisen Mika oli käynyt vähän aiemmin tiedustelureissulla samoilla hoodeilla ja todennut sotahistoriaan keskittyvän kirjakauppojen pikkujättiläisen olevan edelleen voimissaan. Toimitimmekin tästä ilahtuneena puotia pyörittävälle, reissailun sekä sotahistorian fiilistelijälle pienen tuliaisen, mistä lisää myöhemmin.

Hong Kongin vuokrataso tekee harrastekauppojen jäljittämisestä usein aikamoisia seikkailuita. Esimerkiksi lähtiessämme google-vinkin perusteella etsimään Jolly Thinkers -nimistä lautapelipuotia, matkustimme ensiksi metrolla vilkkaaseen kaupunginosaan, jossa pyörimme hyvän tovin etsien betoniviidakosta oikeaa osoitetta. Lopulta kyltittömän porttikongin löydyttyä nousimme hissillä kuudenteen kerrokseen, josta pääsimme kodikkaaseen kauppaan. Myymälät on ehkä haastavia löytää, mutta niillä onkin sitten aika makeat ikkunamaisemat kaupungin ylle!

Members Only -kehotuksesta huolimatta uskaltauduimme sisään värikkäästi koristeltuun puotiin.

Sisältä löytyi lämminhenkinen lautapelipuoti, jonka hongkongilaistunut brittimyyjä jutteli kanssamme niitä näitä hyvän tovin. Myös Jolly Thinkersin henkilökunta oli lähdössä parin viikon päästä koittaville Spiel-pelimessuille Saksan Essenissä, joiden maine näyttää kantautuneen kaukoitään asti.

Paikalla oli heti aamupäivästä jo jengiä availemassa lautapelilaatikoiden kansia ja levittelemässä komponentteja pöydille. Jäsentoiminta on iso osa Jolly Thinkersin konseptia ja näille järjestettävät demotapahtumat kuuluvat olennaisesti myymälän palveluihin. Asiakaskunta ei myöskään ollut ihan stereotyyppisinta sorttia.

Nähdäksemme varsin kattavasta valikoimasta löytyi kaikki isot hitit ja se koostui pääasiassa tunnetuista länkkäripeleistä. Jolly Thinkersilla oli myös myynnissä monia itsetuotettuja, taskukokoisia seurapelejä. Hintataso oli samaa luokkaa kuin Suomessakin; pohdimme, että toimituskustannukset Hong Kongiin ehkä korvaavat sen puuttuvan ALV:n.

Myymälässä oli myös kassan takana pieni keittiö, jossa henkilökunta valmisti toasteja, piiraita ja muuta "finger foodia" jäsenten tilauksien mukaan. Seurueet viihtyy siis varmasti myymälässä pitkiäkin aikoja ja pelisessioihin voi paneutua asianmukaisella pieteetillä. Tauluihin oli ikuistettu myös perustajakaksikon potretit.

Vaikka olimme päättäneet koettaa löytää mahdollisimman paljon uusia paikkoja, halusimme kuitenkin vierailla tälläkin kertaa Hong Kongin Warhammer-lippulaivassa Fun Atelierissa. Poikkeuksellisen laaja myymälä koostuu tuote- ja demo-osastosta sekä pelialueesta, johon saa kuutisen täysikokoista pelipöytää turnauksia varten. Harmiksemme seuraava Fun Atelierin Grand Tournament osui marraskuulle, muuten olisi ollut hauska ottaa osaa paikalliseen pelitapahtumaan reissun aikana.

Valikoima oli varsin kattava ja hyllyssä oli uutuuksien lisäksi myös paljon vanhaa Fantasy Battle -tavaraa. Henkilökunta tiesi kertoa, ettei Age of Sigmar ole juuri lähtenyt Hong Kongissakaan. Vaikuttaa vähän siltä, että GW tuli aliarvioineeksi harrastajakunnan sitoutumisen Old Worldiin ja sen klassiseen fantasiameininkiin.

Vitriiniarmeijat olivat vaihtuneet osittain viimekertaisesta ja niihin oli sijoitettu muun muassa näyttäviä Imperial Knighteja. Viime kerralla bongattu, hurja Skaven-jengi oli edelleen omalla hyllyllään!

Pelaajien käytössä olevaan maastovalikoimaan kuului niin vanhoja klassikoita...

...kuin uuttakin tuotantoa. Maastoa oli tehty parissa vuodessa aika paljon lisää ja alkamassa oli parhaillaan uunituoreen kaaoslinnoituksen pystyttäminen.

Teemanmukainen ja laaja White Scar -kokonaisuus herätti huomioita vitriinin alahyllyllä.

Ericin oli pakko saada kuva nostalgisista Ogreista.

Kiinan edullisten tuotantomahdollisuuden ollessa lähellä pystyvät Fun Atelierin kaltaiset erikoisliikkeet panostamaan myös omiin tuotemallistoihinsa. Näistä esimerkkinä olivat esimerkiksi konversiokitit Leman Russ -vaunuihin. Myös Chimeraan oli saatavilla telat korvaava rengassetti.

Merkittävä osa hyllytilasta oli siirtynyt Bolt Actionille, joka oli syrjäyttänyt Privateer Pressin tuotteet kokonaan Fun Atelierin valikoimassa. Intropöydällä panssarivahvisteinen jalkaväki yritti vallata maalaiskylän vihollisen kynsistä.

Bolt Actionin suosion huomatessaan Fun Atelier oli startannut myös täysin oman ajoneuvomallistonsa Rubicon Models -nimikkeen alla. Bolttiskaalaan sopivat vaunut tuotetaan lähellä Kiinassa.

Figut näytti meistä tosi näppäriltä ja niillä voi varmasti täydentää Warlord Gamesin valikoimaa ja ehkä kilpailla vähän hinnassakin. Hyvä innovaatio pieneltä erikoisliikkeeltä!

Harrastekauppojen ja popkulttuurimeiningin paljous on Honkkareissa ylitsevuotava ja välissä onkin vain parempi laittaa kamera laukkuun ja nauttia näkemästään! Viimekertaisesta matkaraportista voi yytsiä kuvia löytämistämme figuostareista ja näyttävistä lelukaupoista.

Fiilistellä pitää kuitenkin Harbor Citysta löytämäämme Muumikahvilaa, jonka kyljessä toimi pieni lahjatavarapuoti. Kahvilan slogan oli "Kaikki hauska on hyvää vatsalle", mikä oli meistä aika rohkea statement. Oli kuitenkin hauska lukea jostain kyltistä rivi suomea parin viikon irtiotolla kotimaasta!


1 comment:

  1. Very nice travel-report! I actually became a bit envious of you - especially considering the non-stereotypical customers (beautiful women!) in the store... Tackar, tackar! Regards from (failing) Big Brother Sweden ;D

    ReplyDelete