September 11, 2011

Knights of the Round

Grey Knights-kirjan tullessa ulos sain käsiini lukukappaleen varmaankin ensimmäisten joukossa sen tultua näytemateriaalien ohessa liikkeeseemme. Kirja olikin mukana matkalukemisena jonkin aikaa ja sain tutustuttua codexiin pitkästä aikaa kunnolla, selaillen läpi niin fluffit, kuvitukset kuin säännötkin kaikessa rauhassa. Ensivaikutelma ja fiilis kirjasta oli tosi hyvä, sillä se toi peliin monipuolisen armeijalistan, paljon vaihtoehtoja, nostalgiaa ja Grey Knightit sellaisena kuin ne ovat; loistavasti varustettuna, kalliina eliittinä, joka potkii demoneita ja muita warppisikiöitä huolella takamukselle. Erityisesti runsas wargear-section (lukuisat kranaatit ja eri nemesis-asetyypit), Jokaerojen tyyliset nyökkäykset oldschool-meininkiin ja mahdollisuus rakentaa todella erilaisia armeijalistoja character unlockien ja useiden yksikkötyyppien avulla lämmittivät mieltä. Kaiken kaikkiaan hieno kirja jostain pikku lapsuksista huolimatta.


"Teh Shit"

Turnausskenen ja internet-yhteisöjen "crackattua" codexin siitä tuli kuitenkin ainakin omalla kohdallani melkoinen pettymys ja otsanrypistäjä. Mulla ärsytti erityisesti se, miten hengenmukaisesti jalkaisin operoivasta lähitaisteluarmeijasta sai parhaat tehot irti tekemällä siitä ampuva kokoonpano joka hoitaisi lähikset yhdellä psychic powerilla. Codexin fluffilinjaveto "Unlike much of the Imperium, the Grey Knights do not make extensive use of armoured vehicles" jäi melkoiseksi utopiaksi GK-kirjan ollessa se suosituin tie tuoda kentälle Razorback-parkkipaikka. Vähän hatusta vedetyn oloinen Purifier-konsepti marssi turnauslistojen etulinjaan vähän ajattelemattomasti kirjoitetulla psyykkisellä voimallaan, lisäksi no brainer-hyvin erityisesti mekanisoidun edikan metassa kombottavat autocannonit ja psybolt ammunition-upgrade tekivät Dreadnoughteista automaattivalintoja. Muulla listalla ei sitten kai ollutkaan paljoa merkitystä, kunhan loput yksiköt kantoivat jotain rendaavaa ampumista.





Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Grey Knightit nousivat kärkisijoille kotimaisissa turnauksissa ja esimerkiksi Ropeconin finaalipeli oli mirror match kahden ylläkuvatun listan välillä. Tehokkaan listan valitsemisessa ei mun mielestä sinänsä ole mitään väärää, kun kerta halutaan pelata kilpailumielessä ja järjestää turnaustapahtumia, mutta kaipa Gloryhunter-meininki jossa valitaan aina sen hetken tehokkain kirja oman armeijan pohjaksi ottaa vähän pannuun. Erityisesti henkilökohtaisesti tuskastuttaa, kun jotkut eivät edes jaksa nähdä vaivaa "sen parhaan jutun" kasaamiseen, vaan käytetään entisiä figuja mahdollisesti uusittuina tai kasataan sinnepäin-figut nollabudjetilla. Siisti scratchbuilding on toki asia erikseen, mutta pelkästään säästömielessä tehdyt pahviproxyt saavat ainakin mut henkilökohtaisesti pudistamaan päätäni. En kanna näille turnauskonkareille mitään kaunaa, kaikki harrastavat tyylillään, mutta kyseinen menettely on ehkä saanut harkitsemaan turnausosallistumisia ylimääräisen kerran... Ehkä mä en enää ole ihan samalla aaltopituudella nykyisen skenen kanssa.

Kaiken kaikkiaan Grey Knighteista kasvoi omalla kohdallani äkkiä pieni inhokkiarmeija, vaikka kohtaamiset näiden kanssa ovat jääneet yhteen Ropecon-peliin. Tässä ottelussa vastassa oli kuitenkin muottilistaan nähden erilainen Grey Knight-porukka, joka oli Paladin-vetoinen, Lord Kaldor Draigon johtama armeija. Tästä ja parista muusta Sotavasarassa esitellystä armeijalistasta syttyi kuitenkin pieni kipinä, etenkin kun Ericillä ja minulla oli jo taannoisesta Black Boxista saadut figut tallella. Pitkän FB-kesän jälkeen mulla oli rehellisesti sanoen ollut jo ikävä 40k:n pariin ja halusin saada jonkin pienen projektin tulille. Päätin kasata harvalukuisen Grey Knight-armeijan liikkeen vitriiniin, pienen tyylilistan, jolla voisi pelata kevytmielisiä otteluita frendejä ja Pelikaupan muksuja vastaan. Nälkä kuitenkin kasvaa syödessä ja listakoko kasvoi suunnitellessa turnauskokoiseksi jatkosuunnitelmineen...

Halusin ehdottomasti lähteä uuteen projektiin teema-armeijanäkökulmasta. Tarkoitus olisi tehdä yhtenäisen näköinen kokoonpano ja kokeilla mahdollisuuksien mukaan kaikkea uutta projektin edetessä. Puhun nyt siis materiaaleista, tekniikoista, eri vaihtoehdoista listabuildissa ja myös työstötavasta. Haalin materiaaleja lähipiiristä ja tein luentojen ohessa pientä moodboardia tulevan armeijan lookista. Tässä projektissa fluffi on kehitelty puhtaasti figujen pohjalta ja toki linkittämään teemaltaan erilaisen armeijan codexinsa sääntöihin.

Avainsanoja armeijan teemalle ja miljöölle tulisivat olemaan Steampunk, Western, Silent Hill, Post-apokalyptinen tunnelma, ruoste ja aavikko. Nämä siis eivät välttämättä ole mitään konkreettisia referenssejä, vaan mietteitä joita mulla on pyörinyt päässä figuja ja esimerkiksi väriteemaa suunnitellessa. Tekeillä on siis ulkonäöltään ja taustatarinaltaan vähän erilaisia "Grey Knighteja", joskin halusin käyttää aitoja figuja pohjana. Vannoin myös, et mun armeijassa ei nähdä yhtään Purifier-yksikköä tai "Psyfleman"-Dreadnoughtia...

Listakriteereinä olisivat harvalukuisuus, näyttävät figut, konversiomahdollisuudet ja Nemesis Dreadknightit. En välttämättä kaivannut monipuolisuutta tai värikkyyttä yksikkövalinnoissa, sillä halusin vain tehdä makeita figuja ja pelit saisivat olla haastavia tai suorasukaisia. Reilun 1500 pisteen rungoksi muodostui seuraava:

Desperado Colonel (Lord Kaldor Draigo)

8 Rust Enforcers (Paladins)
10 Mine Gang Militia (Henchmen)
3 Rust Hulk Warsuits (Nemesis Dreadknights)

Aika vähän figuja, vaikka toki upgradeilla saisi vieläkin pienemmäksi! Joku esitteli taannoin kuuden figun 1,5k-armeijaansa... Se oli kuitenkin mulle liian vähän. :) Uuteen projektiin tartuttiin tällä viikolla.

Sain haalittua vaihtokaupoilla ja diilailemalla aika hyvät alkuasemat uuden armeijaprojektin aloittamiseen ja ostettavaksi jäi loppujen lopuksi melko vähän tavaraa. Kuten monet muutkin hankkeet, tämäkin setti alkoi koluamalla bitsboksit läpi ja erottelemalla talteen erilliseen projektiboksiin kaiken, mitä voisi tarvita ruosteisten, rogue-Grey Knightien rakentamiseen.

Bitsejä etsiessä koetin pitää listaamani armeijan avainsanat mielessä ja kiinnitin huomiota osiin, jotka voisin nähdä likaisina, ruosteisina, korroosion valtaamina tai muuten osana rähjäistä Power armor-lookkia. Pakoputket ja savupiiput olivat yksi ensimmäisiä ideoita armeijaan. Ajattelin että olisi siistiä, jos Paladin-Terminatorien panssareissa olisi Steampunk-tyyliin pakoputket eivätkä ne olisi niin "hienomekaanisia" kuin tavanomaiset Marinehaarniskat.

Löysin myös pahvimukillisen Bretonnialaisia Men-at-armseja, joita keksin käyttäväni Henchmen-figujen pohjana. Pitkissä takeissa on siisti fiilis, yksityiskohdat menevät aika hyvin yksiin Grey Knight-figujen heraldiikan kanssa ja esimerkiksi aseistus olisi vapaasti muokattavissa. Funtsin aika paljon eri elokuvia armeijan teemaa hahmotellessani ja yhdistin nämä jotenkin positiivisessa mielessä Alien 3:sen vankeihin, Mad Maxeihin ja Sucker Punch-leffan alter-maailmoiden hahmoihin.

Koska armeijaan tulisi niin vähän miniatyyrejä, ajattelin että nyt olisi hyvä tilaisuus panostaa baseihin vähän enemmän. Harkitsin hetken tilaavani alustat joltain valmistajalta, kuten Micro Arts Studiosilta, mutta halusin lopulta säästää aikaa ja käydä heti toimeen omine materiaaleineni. Korkkilevystä, satunnaisista ajoneuvo-osista ja "reikäliimapaperista" tuli aika kivoja kuivaa wastelandia kuvaavia alustoja. Löysin tuota verkkoa keväällä pieninä riekaleina ympäri Helsingin rautatientoria ilmeisesti jonkin rakennustyömaan tai tapahtuman jäljiltä, mutten valitettavasti tiedä tarkemmin mitä se on.

Bitzbokseista löytyi myös muuta käyttökelpoista, kuten kokonaisia figuja. Jos nämä eivät huuda henchmania tai aseenkantajaa, niin ei sitten mikään! Teknonaperot ovat jotain ammoisten aikojen tuotantoa, ehkä Chronopia tai Warzone-sarjoista, en osaa sanoa varmasti... Käyttöön silti!

Figuja on kolme erilaista, kahden ollessa jonkinlaisia mekaanikkoja ja viimeisen kannatellessa itseään suurempaa miekkaa. Kuvassa on myös loistavaksi sculpting tooliksi osoittautunut, kumikärkinen maalaustyökalu, jonka nappasin Ericiltä lainaksi green stuff-hommiin.


Pari nappia. Kaasunaamarit tai rebreatherit kuuluvat asiaan ja laitoin useille henchmeneille Warzone-figuista ylijääneitä päitä. Aika makeita hattuja! Radiorepulla ja epäilemättä vajaakuntoisilla kiikareilla varustautunut paksukainen tullee olemaan Mystic ja keppisankari ehkä Banisher. Kuvat on nyt vähän hätäisiä ja tummia, mut lupaan ottaa paremmat valmiista, maalatuista figuista.

"Pakollisia" Meltaguneja. Armeijan figuihin tulee aika paljon johtoja, kaapelinippuja, letkua ja putkea, jonka konvertoimiseen hankin kaikennäköisiä materiaaleja. Näihin lukeutuvat kuparilangat, sähköjohdot, rautalanka, muoviputki ja kitarankielet. Koska aavikolla tuulee, tein joillekin figuille hiekkamyrskyssä liehuvat kaulaliinat. Aika simppeliin konversioon on käytetty isomman mallisia Space Marine-purity sealeja.

Pari West Wind-firman metallitarkka-ampujaa, jotka sain Raunion veljeksiltä joululahjaksi. Päät kannibalisoin aiemmin IG-armeijaani, mut näille olisi muutenkin tullut noi custom-päät. Nämähän vois olla vaikka Hot Shot-lasguneja ellei niitä erratoida ihan ylivoimaisina pois codexista... Huivikaulainen kaverihan voisi periaatteessa olla myös mercenary assassin Vindicaren säännöillä.


Raskaampia äijiä. Testasin tässä rebreather-konversiota, vähän rajumman näköistä asetta, dynaamisempaa asentoa ja myös selän pakoputki-ideaa. Storm Bolterista on lisäksi tietty porattu piiput auki.

Toista kuvakulmaa. Viilasin enimmät Keisarilliset symbolit, inkvisitiologot, purity sealit ja muut pikkuhilkkeet pois ja rikoin myös sivuleikkureilla vähän eri panssaripaloja. Halusin että ruostesoturien haarniskat olisivat aika kurjassa kunnossa olevia, narisevia ja ilmaa myrkyttäviä sotisopia.


Detail-otos kypärän rebreatherista. Nämä tulee olemaan kaikilla figuilla yksilöllisiä, näin ei tarvitse kangistua samanlaisten konversioiden hakemiseen ja voin testata erityylisiä designeja.

























Toinen kaveri. Aseet vaan kasvaa, mutta överit lähistelyvehkeet oli ideanakin! Käänsin osoittavan sormikäden ylösalaisin "Come on closer..."-ilmaisuksi.

























Ja lisäkuvaa. Tämä kypärädesign oli aika kokeellinen mut toimii ihan hyvin joten en nähnyt syytä olla käyttämättä sitä. Aseen piiput menivät ehkä vähän vinoon, täytyy korjata.

























Letkuja, reppuja ja pakoputkia.

























Tämänhetkinen jalkaväkiporukka. Kokoero Henchmanien ja Paladinien välillä menee aika nappiin, terminatorien isot alustat vielä lisää vaikutelmaa. Kohta muakin voi syyttää ja mollata Grey Knight-pelaajaksi, muttei auta itku markkinoilla... Seuraavalla kerralla fluffia, puhtaaksi kirjoitettua armeijalistaa ja ehkä muutama maalattu figu!

12 comments:

  1. Ensinnäkin "amen" tuolle alkupuolen rantillesi ja vaikkapa samalla teemalla jatkaen, niin "halleluja" steampunk-idealle ja figuille :D

    Hirveästi jäi kyllä nyt kuitenkin jyrsimään, kun et inkivisiittorista mainitse sanaakaan ja henchmenejä kun ei kuitenkaan voi ilman sitä ulkoiluttaa. Itse kun sitten taas olen pyörittelemässä Grey Knight kirjasta ihan pelkkää inkvisiittoriporukkaa irti.

    Ja vielä lopuksi: Tuo uusi banneri on samperin komea.

    ReplyDelete
  2. Komppaan tuota alkupuolen GK-kritiikkiä 100%. Koko GK-lista on ihan silkkaa aivopierua. Jos muka harvalukuinen lähitaisteleva jalkaväkieliitti toimii parhaiten shootynä mecha-parkkiksena niin jossain mättää pahasti. Toki se, että pidän GK:iden backstoryä about yhtä paskana ei auta mun suhtautumista GK:ihin yhtään.

    Gloryhunterit ovat asia erikseen. Pelottaa jo etukäteen tilanne, jossa jossain muuten ihan siistin tuntuisessa turnauksessa tuleekin vastaan Tapiolan juustopäiden violetit ja pinkit pahvipanssarivaunut "vasta kääntyneinä kaaosmarineina". Jossa vaiheessa varmaankin ilmoittaisin jo ennen deployta, että "Voitit. Onneksi olkoon. Hyvin tehty. Meitsi lähtee kaljalle."

    ReplyDelete
  3. Joo banneri on jees. Puolustellaan nyt kuitenkin, ettei meiän peliporukan kanta (pahviproksyttäjät viittaa todellakin mun peliporukkaan) edusta koko turnausskeneä. Vaikuttaisi muutenkin että skene hakeutuu pois noista pahviajoneuvoista ym., enemmän sun toivomaan suuntaan.

    Itse projektista. Ihan törkeen mageeta. Tykkään teemasta ja toteutuksesta. Noi pikkujätkät ei ollu ihan mun makuun, mutta noi paladinit ja muut hechmenit on kyl loistavia. Viel ku lisäät taas ältsinmageen paintjobin ni tulee hienon näkönen armeija.

    ReplyDelete
  4. Aleksi, en nyt kuitenkaan tarkoittanut pelkästään pahvitankki-ilmiötä, vaan laajemminkin tendenssiä pelata aina sitä codexia, josta saa puristettua eniten tehoja vähimmällä vaivalla, ja sitten copy-paste -spämmätä listat täyteen niitä ko. codexin tehovalintoja.

    Mut oikeasti mua ei ärsytä niinkään ne pelaajat kuin se, että huono pelisuunnittelu pakottaa skenen kahtiajakoon. Toisessa päässä maalatut armeijat, kenraalit jotka ovat lojaaleja armeijavalinnalleen ja kiinnostuneita sen fluffista, ja toisessa päässä GK-RB-spämmeillä pelaavat kenraalit, jotka pelaa samoja ukkoja, millä aiemmin pelasivat SW-codexilla RB-spämmiä. Tai Blood Angels -värisiksi maalattuja SW:eja, koska Long Fangs on vaan niin kova.

    ReplyDelete
  5. Jep, mutta toisaalta asialle ei juurikaan voi mitään tehdä. Jokainen omalla tyylillään. Ei liberatoritkaan oo space wolffeja tai enkeleitä, mutta yks hienoimmista armeijoista jonka ikinä oon nähny. Varmastikin myös se kenraali armeijan takana vaikuttaa asenteisiin jotka jokasella on sitä armeijaa kohtaan.

    Näin tasapainon kannalta, ennen grey knighteja oli kuitenkin melko suuri liuta codexeja joilla pärjätä. GK kuitenkin on selvästi noussut 5. edikan vikan vuoden kovimmaks armeijaks, joka vähän tappaa itelläkin intoa turnauksiin. Jos sul ei oo GK, ni voiton mahollisuudet on aika pienet.

    ReplyDelete
  6. Oho. Hyviä ajatuksia ja kiitti palautteesta!

    Mun pitää nostaa heti kädet pystyyn ja sanoa et itsehän en voi tolle proxykulttuurille yhtään mitään, (ellei nyt sitten itse jotain tapahtumia järjestä) enkä aio sen takia varsinaisesti yöunia menettää. Mulle figut vain on tärkeä osa figupelejä ja halusin ehkä lausua pari valittua mielipidettä GK-kirjan onnistumisesta.

    Lisäksi tämä blogientry ei suinkaan ollut sormellaosoittelua Eurocheesen suuntaan, vaan oon ihan oikeasti nähnyt kesän aikana vaikka minkälaisia "Grey Knight"-armeijoita, jotka on tulleet kentille ennen kaikkea voittoaikeissa. Musta kertoo aika paljon harrastajasta, jos tuo johonkin Patrol-turnaukseen alle 20 figun, netistä kopsatun armeijan, johon ei ole saanut maalattua yhtään valmista figua ja osa on kokoamatta. Come on...

    Noh, antaa kukkien kukkia, kohtahan tulee jo Necronit ja pistää Grey Knightit ruotuun... Aleksin kans nähdään 2012 Conifinaalis. ;)

    @Furinji, inkkari pitää tosiaan lisätä! Niin tyylillä ei mennä etteikö sääntöjä ehtisi noudattaa. ;D

    Kiitos keskustelusta, kehuista ja mietteistä!

    ReplyDelete
  7. Grey Knighteihin 'jumppaaminen' varmaan kääntää enemmän päitä kuin muut marine codexit, koska gk on niin erilaisia marineja. Normimarineväreihin maalatut tankitkin tuntuu oudoilta. Onhan se tylsää et jengi ei jaksa 20-hengen armeijaa maalata, mut tuskin se on uutta. Täytyy myöntää et iteäki on alkanu viime aikoina tympiä jatkuva proxy. Kokeilumielessä kestän hyvin, toki oon iteki sillei proxyttanu, mut sit ku niit näkee kerta toisensa jälkeen ni alkaa muaki kyrsiä.

    Matt Ward kuulemma kirjottaa croneja, ei voi olla muuta ku juustoo ;).

    ReplyDelete
  8. Sivupoluille tuli tässä eksyttyä kuitenkin. Teemun armeija näyttää jo tässä vaiheessa komealta ja fluffikkaalta. Tulee mieleen Falloutin upeat erämaamaisemat ja scavengatut haarniskat ja varusteet. Hieman tosin kehtaan epäillä tuollaisen armeijan toimivuuttaa pelikentällä.. ;)

    ReplyDelete
  9. Ihan loistava projekti, kaikki pisteet teikäläiselle! Itellä kanssa Grey knightit kasvaa kahdella dreadknightilla ja kahdella Stormravenilla varustettuna. Itellä on purifier-spämmiarmeija kanssa kasattuna ja joka ikinen ukko erikseen konffattuna vasaroidensa kanssa. Maalaus ei ole valmis joten en ole saanut vielä kuvia internetin ihmemaailmaan. Mä otin teemaksi jonkinlaisen ortodoksisen steampunk-ristiretken mitä ikinä se tarkoittaakaan. Todella siistiä matskua! Aloin konffaamaan paladineista thunderhammer/stormshield-naattoreita, jotta niitä voi käyttää myös eri kodexeilla.

    ReplyDelete
  10. Makeelta kuulostaa! Odottelen kuvia... Mitä mieltä itse olet Nemesis Dreadknightin kuljettajasta, jätitkö kaverin jalat "polkimille" vai teetkö jonkin hyttimodauksen? Näin Lepralegioonan blogissa siistin konversion, jossa pilotti oli suljettu päätä lukuunottamatta puvun sisään, näytti toimivan hienosti.

    Itse en ole oikein varma Grey Knightien käyttämisestä muilla codexeilla, kuten haizelhoff sanoi, ne on kuitenkin aika erilaisia Marineita niin ulkomuodoltaan kuin aseiltaankin. Mun mielestä jopa Chaos Marinet taipuvat paremmin SM/BA/SW/jne pelattavaksi kuin Grey Knightit... Mut toki se on konffailemalla toteutettavissa!

    Rock on!

    ReplyDelete
  11. Juu täytyy sanoa, että GK lista oli aikalailla mitä odotin sen olevan. Jäin myös kaipaamaan Inkvisitioon kohdistunutta mielipidettä. Kaikki jotka ovat lukeneet Dan Abnettin Eisenhorn ja Ravenor Trilogiat, ovat varmaan joskus miettineet tekevänsä oman listansa Inkvisition pohjalta.
    'Cronien listaa odotellessa voi vain jo kuvitella millaista listaa sieltä tulee. Toivottavasti pääsisivät pois siitä nykyisen tyylisestä, jossa Destro maxitus oli se ainoa "toimiva" lista.

    Proxy marine listoja en juurikaan ole koskaan tukenut varsinkaan, kun joku peluuttaa maalaamattomia vain sen takia, ettei jaksa maalata niitä ja tai sen takia, että on sitten helpompi peluutta niitä millä listalla tahansa...
    Toki Frenzyn marine listaa komppaan jo ihan sen takia, että hän sentään pelaa yhtä listaa sillä ja se on tehty sen SW listan mukaisesti.

    Todella makeen näkönen projekti taas sulta noi GK:t. Odotamme varmasti kaikki lisää päivityksiä ja kuvia =)

    ReplyDelete
  12. Inkvisition joukot oli mun mielestä edustettuna ihan OK, etenkin kun kirja kuitenkin on nimeltään Grey Knights. Ei nähdäkseni myöskään menty ihan siitä missä aita on matalin, vaan tehtiin eri Ordoille omat inkkarit uniikkeine varustevaihtoehtoineen. Henchman-yksikkö on kyllä tosi siisti ryhmä ja mahdollistaa vaikka mitä teema-armeijoita ja -pelejä. Toki puhdasta Inquisition-listaa saadaan vielä odotella...

    Kiitti paljon palautteesta kaikille. Liberator-armeijasta pitää vielä avautua ja tunnustaa, että siihen on lisäilty pikkuhiljaa erilaisia yksiköitä sitä mukaa kun inspis on tuonut uusia ideoita, riippumatta oikeastaan siitä mihin codexiin yksiköt kuuluvat. Kun Stormraven-säännöt tulivat ulos, halusin heti tehdä Marine Attack craftin, ja sen pelaamiseen toki piti käyttää Blood Angels-sääntöjä. Useimmiten joukot toimivat kuitenkin ihan rehellisesti wolfficodexilla kuten on nähty turnauksissa.

    Hooyah!

    ReplyDelete