July 22, 2011

BATTLE GROUND ZERO

Vanhat imageshackiin lataillut kuvat on valitettavasti räjähtäneet rikki näistä vanhemmista artikkeleista. Katsotaan, jos kuvat löytyisi vielä jostain kovalevyjen kätköistä ja saataisiin ne fiksattua...

Kaiken viidakkohulluuden keskellä ehdin pyörähtää myös scifi-taistelukentillä. Todettuamme Juhanin kanssa, että Stadin myymälän intropelipöydät olivat olleet aika pitkään melko ghetossa kunnossa, näytti myymäläpäällikkö vihreää valoa uudistuksille. Koska karsimme hiukan esiteltäviä pelijärjestelmiä, saatiin jäljelle jääneisiin panostettua kunnolla esillepanon ja näyttävyyden näkökulmasta.

Fantasy battleen päätimme tehdä kaiken kaaoksen, synkkyyden ja pääkallojen keskelle vähän säyseämmän pöydän ikään kuin hatunnostona wanhan ajan faballe, kun ruoho oli vielä vihreää ja aurinkokin silloin tällöin näkyvissä. Kahden Realm of battle-levyn kokoinen Fantasy Battle-pöytä oli yhden yön projekti, johon käytin lähinnä Games Workshopin valmisrakennuksia, muutamia Battlefield in the Boxin puita ja paria muuta elementtiä jotka olivat lojuneet kaupan nurkissa jo pidempään. Tämä pöytä vesirajoineen ja hiekkarantoineen on melko vaatimaton, mutta siihen juuri tähdättiin; tavallinen, idyllinen Keisarikunnan rannikkokylä. En ole hoksannut ottaa tästä vielä kuvaa, mutta pöytä on ollut kuukauden päivät nähtävillä Stadin Pelikaupassa.

40k:n kanssa ladattiin vähän isommat paukut piippuun ja lähdin miettimään vähän vaikuttavampaa presentaatiota. Ehdotin jo taannoin Puolenkuun Pelien aikaan tehtäväksi intropöytää, johon saisi luotua käsikirjoitetun, dramaattisen intropelin, jota maastoelementit tukisivat. Silloinen myymäläpäällikkö koki kai mun suunnitelmat vähän liian mittaviksi ja pöytä jäi suunnitteluasteelle. Peruslähtökohta oli siis monitasoinen, hengenmukainen, epägeneneerinen ja näyttävä 40k-pöytä.

Koska meidän kaikki IKEA-pöydät ovat kahden Realm of Battle-levyn kokoisia, en voinut tehdä 40k-pöydästä ainakaan sitä isompaa. Tilankäyttöä tarvitsi miettiä oikeastaan vain hetki, sillä mulla oli muhinut pääkopassa jo hetken aika hyvä ennakkoidea. Se, että taistelukenttä tulisi olemaan monessa korkeustasossa toisi kentälle "lisää" tilaa ja myös liikkumiseen kentän halki menisi kauemmin. Mun piti aiemmin tehdä pöydän perusta kokonaan itse, mutta päädyin lopulta käyttämään Realm of Battle-levyjä siten, että suurin osa sen yksityiskohdista ja maastonmuodoista konvertoitaisiin ja peitettäisiin piiloon. Kaiken kaikkiaan projekti oli hauska ja palkitseva jo alusta alkaen. Setin rakentamiseen meni kaksi päivää ja maalaamiseen kolmisen iltaa.

Suurin inspiraation lähde uudelle intropöydälle oli keväällä elokuvateattereissa piipahtanut World Invasion: Battle LA-leffa, jossa Yhdysvaltain Merijalkaväki pistää pari tuntia ulkoavaruuden olentoja turpaan patrioottimusan pauhatessa taustalla. Oorah! Leffan vaikuttavat kohtaukset ja ympäristöt poikivat muun muassa perusidean maastolle. Tämän örkki-invaasion kohteeksi joutuneen, keisarillisen kaupungin nimi olkoon siis Los Angels of Death!

Kiitokset pikku apulaisille eli Sinille ja Edulle, sekä muille työskentelyä seuranneille ja ehdotuksia antaneille.

Perustarvikkeista liikkeille. Kaupalla oli jäljellä niin vähän finnfoamia, etten voinut tehdä pöydän perustaa itse vaan päädyin hyödyntämään pari "ylimääräistä" Realm of battle-levyä. Muihin materiaaleihin lukeutuivat erilaiset pahviputket, muovilevyt, rautalanka ja korkkilevy.

Pöytään meni myös jonkin verran GW-muovia, tynnyreitä, tank trapeja, esteitä ja sen sellaista. Osien kehyksistä väänsimme Ericin kanssa sprue rubblea eli geneeristä "rauniomössöä".


Immosen Petri löysi mulle kaipaamani pikkuautot Tarjoustalosta. Nämä käyvät ihan hyvin 40k-skaalaan ja ovat sen verran edullisia, ettei itketä hakata autoja vasaralla hajalle. Maalasin myös yhden Rhinon pelipöytää varten tuttuun Solar Rogues-teemaan.

Pahviputkia pystyyn tukirangoiksi. Pelipöydän ideana on siis taistelukenttä suurkaupungin keskustassa, jota halkovat highwayt monessa eri tasossa. Kasaamamme kaupungin ilmaherruus kuuluu örkeille, ja vihernahkojen ilmavoimat ovat pommittaneet kaikki huoltoreitit kulkukelvottomiksi.


Halusin kaupunkiin myös ällöttävän viemärijoen, jonka reunat tein styroxista. Virhe, olisi vain pitänyt käyttää finnfoamia eikä turhia pihtailla materiaaleissa, styrox kun on vähän turhan heppoista sekä maalattavaksi, että käytettäväksi rakennusperustana. Mallasin pöydän kulmaan myös vanhoja Macragge-lentsikanraatoja, mutta ne jäivät lopulta pois työstä. Siistejä, mutta vähän epäkäytännöllisiä maastonkappaleita.


Maasto alkaa ottaa muotoaan. Itse sillat tein finnfoamista, josta leikkasin teihin myös reunukset. Jotta ajoväylien asfaltin tekstuuri olisi erilainen kuin finnfoam-betoni, tein tiet hiekkapaperista.
Perusmuoto kasassa, ensimmäisen rakentelupäivän viimeiset hetket. Jotta pöytää voisi myöhemmin käyttää osana oikeaa pelipöytää, tein viemärijoen päättymään likakaivoihin sen sijaan, että se olisi jatkunut pöydän laitaan saakka. Myös molemmat sillat ovat murskana örkkien tulivalmisteluiden tuloksena. Realm of Battle-levyn nurkassa olevan kukkulan peitin kokonaan pahvista tehdyillä aaltopelleillä, sprue-rubblella, rautalangalla ja Imperial Sector-seinillä. Hain vaikutelmaa, että maastonmuoto olisi kukkulallinen murskaantunutta rakennusainesta sen sijaan, että se olisi kukkula jonka päällä on tavaraa.


Todistusaineistoa, että allekirjoittanutkin oli rakennuspaikalla ainakin kerran. Paitavalinta oli sattumanvarainen mutta jälkeenpäin ajatellen aika osuva. The Few, The Proud...

Toinen rakentelupäivä. Lisää yksityiskohtia esimerkiksi korkkilevystä. Tein sillan tukipilareista lähtevät korotukset, joista toinen on murskaantunut kranaatti-iskun seurauksena. Levittelin myös hiekkaa sinne tänne ja lisäsin Finnfoamista veistelemiäni lohkareita yksityiskohdiksi.
Laitoin myös päätielle hiekkaa ja läheisistä pilvenpiirtäjistä pudonneita betonielementtejä. Edes Solar Rogueiden Rhino-miehistönkuljetusvaunu ei säästynyt pommituksilta. Kyseinen vaunu näyttelee tärkeää roolia pöytää varten kirjoitetussa intropeliskenaariossa.
Päätien alta lähtevä yksisuuntainen tie on myös saanut osansa vihernahkojen ohjuksista. Upotin siltojen päähän rautalankaa ja erilaisia muoviputkia tukirangoiksi ja jonkinlaisiksi putkiverkostoiksi. Tein siltaan myös kaiteet rautalangasta ja puurimasta, jonka sahasin tasapituisiksi pätkiksi ja joihin porasin reiät. Koska maastossa on niin paljon jylhiä ja paksuja elementtejä, on tällainen yksityiskohtaisempi, kevyt detail hyvä kontrasti.
Tätäkään tietä eivät kulje enää kuin ehkä Speed Freekit. Halusin, että murtuneiden siltojen vastakappaleet olisivat myös näkyvillä, eivätkä sillat ja tiet lopu kuin tyhjään. Laiskottelin kuitenkin vähän enkä jaksanut kiinnittää huomiota siihen, jatkuvatko tukirangat ja putket samoista kohdista toisella puolella... Ehkä niiden kolot ovat murskautuneet umpeen. Vihatkoon ken tahtoo...
Silta on rojahtanut jonkinlaisen rakennuksen päälle. Pahvista sai aika hyvän näköistä aaltopeltiä. Kuorrutin kukkulan ensiksi kuumaliimalla, johon läiskin päälle pahvinpaloja ja eri-keeperiä. Tähän kaadoin sitten sprue rubblea, jonka kiinnityksen varmistin pursottamalla päälle aika lailla GWn muoviliimaa. Sekamelskan viimeistelevät rautalangasta väänneltyt "piikkilangat" ja Cities of Death-seinänpalat.
Viemärijokeen laitoin kellumaan pari tynnyriä ja satunnaisia roskia. Verkkoaidat ovat sipulien venyvästä verkkopussista. Helvetin styrox kuitenkin suli sprayattaessa suojamaalauksesta huolimatta ja tolpat kaatuivat kallelleen. Korjasin tämän kuumaliimalla jälkikäteen, mutta pitää seurata tilannetta.
Hiukan yleiskuvaa halki raunioiden. Näihin betonitolppiin piti alunperin tulla erivärisiä graffiteja, mutta päätin säästää ne muihin maastonkappaleisiin. Maaston muodosta johtuen näihin olisi ollut vaikea ulottua maalaamaan kovin yksityiskohtaisia tageja.
Maalit niskaan. Käytin pohjavärinä GW:n Chaos blackia ja muina sävyinä Army Painterin paria erisävyistä harmaata. Lopuksi sumutin (mist) vähän kauempaa eri maastonkohtiin Skull whitella efektiä vaaleasta betonipölystä. Tein saman havainnon kuin aikaisemmin ja tuntuu siltä, että vaihtoehtovalmistajien sprayt eivät sulata finnfoamia yhtä voimakkaasti kuin Games Workshopin sprayt. Välissä tuntuu, että sitä selviäisi täysin ilman esikäsittelyä liima- tai maalikerroksella. Pitää jatkaa kokeilemista...
Spraymaaleilla pohjamaalien teko oli nopeaa ja hauskaa, mutta jälki on niin pehmeää että myöhemmin pensselillä maalatut yksityiskohdat tai efektit näyttävät helposti tosi karkeilta. Mikäli käytössä on kynäruisku, tämä ei tietenkään ole ongelma kun pienempiäkin detaileja saa tehtyä ruiskutellen. Vedin jokeen kokeeksi myös vähän vihreää sävyä Flames of War British Armor-spraylla. Samalla maalausreissulla murjoimme myös autot edustuskuntoon ja pohjamaalasimme ne mustaksi.
Maaston yleisilme ja värimaailma alkaa olla jo selvillä. Monien työtä seuranneiden mielestä kentässä olisi saanut olla enemmän kontrastia värien ja sävyjen välillä, mutta halusin pitää pöydän lohduttoman harmaana kuin kaikki olisi peittynyt betonipölyyn, tuhkaan ja romahtaneista pilvenpiirtäjistä pöllynneeseen laastiin. Tämä nopeutti työskentelyä mutta vastasi myös sitä mielikuvaa, joka mulla projektin lopputuloksesta oli mielessä työn alkaessa.
Tukirakenteita, putkia ja joitain muita yksityiskohtia poimin myöhemmin esille Gryphonne Sepialla ja Devlan Mudilla. Tein myös siltojen betonikaiteisiin ja muihin rakenteisiin ruosteenomaisia, kellertäviä valumia samoja washeja käyttäen. Joitain maa- ja asfalttipintoja tummentelin likaisella maalausvedellä, jota maastoon levittämällä sai luotua pieniä sävyeroja sinne tänne.
Alright, yksityiskohtia kondikseen. Pöllin propaganda- ja varoitusjulisteet hävyttömästi googlesta, skaalasin paintissa pienemmäksi ja tulostelin A4-arkeille. 40k-aiheisia rekrytointijulisteita ja muita postereita löytyy fanitekeleinä melkoinen määrä. Kun nämä oli washailtu vähän paremmin maastoon istuviksi, laitoin joen läheisyyteen ja tukipilareiden juurelle vähän GW:n dead grassia rikkaruohoiksi. Tulostin myös pienennettyjä sanomalehtien sivuja kaupungin raunioissa lojuviksi roskiksi ja aviiseiksi. Nämä toimivat hienosti yksityiskohtina eivätkä vaikeuta pelaamista.
Juhani ehdotti, että maastoon saisi lisäväriä parilla betonipossulla. Tein finnfoamista pari ehjää ja yhden vaurioituneen porsun, jotka maalasin foundation-maaleilla asiaankuuluvin värein. Harmaat ja valkoiset kuivaharjaukset sitovat esteet pöydän pölyiseen teemaan. Eri varoitus- ja rekrytointijulisteita riitti leviteltäväksi ympäri kenttää.
Intropelilaudan örkit tutustumassa uuteen taistelutantereeseen. Tällainen melko yksityiskohtainen maasto sopii makeesti fiilistelypeleihin ja myös maalattujen figujen photoshooteihin. Toivottavasti pöytä pysyy esittelypelikäytössä ehjänä niin, että voimme myöhemmin käyttää sitä jossain megapelissä!
1st Company Terminaattorit etenevät tietä pitkin palaneiden autonraatojen lomitse. Asfaltin rajaviivat on tehty tuputtamalla valkoista väriä sienellä maalarinteipeillä rajatuille alueille. Taustalla myös kokistölkki-detail! :D
Drybrushasin joidenkin autojen perään jarrutusraidat kovia kokeneeseen asfalttiin. Autoissa on eri hilemaaleilla toteutettu ruoste-mix, jonka päälle on vedetty washi mattapinnan aikaansaamiseksi. Osaan autoista heitin myös vähän veriroiskeita.
Koska autot ovat palaneet örkkien napalmi-iskuissa, halusin että myös asfaltti niiden alla on tummunut. Lisäsin sillalle tank trapeja, jotka maalasin vihreiksi, samoin kuin alla virtaavan viemärijoen. Kun pohjaväri oli kuivunut, heitettiin sen päälle muutama kerros Water effectia.
Otin vielä tänään paremmilla kamera-asetuksilla muutaman fiilistelykuvan maastosta. Rauniomaasto korkeuseroineen ei paljon örkkien Deffkoptia hidasta. Näissä kuvissa maaston värisävyt ovat vähän totuudenmukaisemmat ja harmaus välittyy paremmin. Oon melko tyytyväinen laudan fiilikseen ja erityisesti juuri pölyiseen yleisilmeeseen.
WarBoss sai colat juotua ja uutiset luettua, it's killing time. Harkinnassa on duunata vielä introfiguille asfalttialustat jotta ne sopisivat paremmin uuteen pöytään. Ehkä tämänhetkisen maastoprojektin jälkeen.
PST-mies väijyy kohdetta. Korkeuserot ja monitasoiset maastot tuovat peliin paljon dramatiikkaa ja fiilistä myös Real line of sight-säännön käyttöön.
Tilannekuva Marine-tiedustelijasta asfalttiviidakon keskellä.
Örkkiryhmänjohtaja haistaa taistelun! Vai lieneekö löyhkä läheisestä viemäristä...
Tää on aika makee otos vaikka itse leuhkinkin. Sopisi tilannekuvaksi vaikka jostain jenkkisuurkaupungin lähiöstä. Mulla on Ollin kanssa yhteistyössä tehty IG-teema-armeijan sammakkomiesryhmä, joka odottaa tilaisuutta saapua kentälle viemäriputkien kautta Cities of Deathin Sewer rats-stratagemia käyttäen!
Örkkilauma saapuu mestoille pölyn ja mölyn saattelemana.
Blood Angeleilla on high ground-etu, mutta riittääkö näiden tulivoima pudottamaan Deffkopta-reservit?
Welcome to the Los Angeles of Death!


Quote of the day: "Surrender? SURRENDER? You think this letter on my head stands for France?!"
- Captain America

6 comments:

 1. Pitäisi kyllä ottaa opiksi, ettei blogiasi saisi tulla lukemaan ilman lisähappea. Sen verran huippaa taas.

  Uskomatonta jälkeä jälleen kerran ja tuo falloutmainen fiilis kyllä lämmittää mieltä. Tuon aikaisemman spoilerikuvan nähdessä jopa mieteinkin, että onkohan kyseessä jotain teiden tukipalkkeja. Himoinnut itsekin muutamia kertoja jo jotain pätkää moottoritiestä pelipöydälle. Tuo hiomapaperi oli loistava vinkki kiitos siitä!

  ReplyDelete
 2. Loistavaa jälkeä. Isteasiassa, oon tässä lukenu black library -kirjaa "Helsreach", jossa pää moottoritie kaupungin halki muodostaa yhden päätaistelukentistä. Tää projekti inspaski mut tekemään omille örkeille saman tyylisen display basen. Kiitos siitä.

  ReplyDelete
 3. Kiitti kundit! Pitää varmaan tehdä muutama levy lisää kaupunkia, että voi fiilistellä joskus 40k:ta tai vaikka jotain Kill team-pelejä täysikokoisella kentällä. Nyt huomio on taas fabassa hetken, stay tuned...

  -T

  ReplyDelete
 4. OMFG! Did you stay the whole night? A very nice piece of work indeed!

  Fu

  ReplyDelete
 5. Että jep jep. Kyllä on ihan uskomatonta settiä. Piti postailla sun blogia eteenpäin tuolla meitin foorumilla, kun tämä on tasokkain suomalainen figutusblogi mihin olen törmännyt. Ihan loistavaa!

  ReplyDelete
 6. No jopas! Kiitos kehuista ja mainostuksesta. :)

  ReplyDelete