November 18, 2012

Arrowhead: Krasnov Traitor Guard

Operation Arrowhead on War Headin hanke, jonka ideana on etsiä ja palkita upeita miniatyyriarmeijoita Suomen figuskenessä. Operaattorimme soluttautuvat parhaillaan kansallisiin turnaustapahtumiin, seuraavat foorumi- ja blogiverkostoja ja pitävät vahtia eri harrastemyymälöissä tarkoituksenaan löytää Suomen kipeimpiä armeijakokonaisuuksia! Lue lisää Arrowheadista täältä!

Arrowhead-operaatiota suunniteltaessa keskeisenä ajatuksena oli sekä tutustua hyviin tyyppeihin, että motivoida harrastajia erityisesti pelaajakunnassa panostamaan näyttäviin ja yhtenäisiin armeijakokonaisuuksiin. Yksilölliset teema-armeijat konversioineen ovat aina vaikuttavia ja valitessamme ensimmäistä kunniamaininnan saajaa tuli yhtenä ehdokkaana mieleen Ilmar Metsalon huikea petturikaartiarmeija. Ilmar on ollut pitkäaikainen Pelikauppa-ketjun asiakas ja armeija on näyttäytynyt turnaus- ja maalauspöydissä useammassakin liikkeessä ja sen persoonallinen tunnelma ja ilme ovat jääneet mieleen. Upean armeijan lisäksi hyvähenkinen ja reipas harrastaja on ilo palkita!

War Head matkasi Helsingin Kruununhakaan keskustelemaan 23-vuotiaan herrasmiehen harrastuskuvioista ja tapaamaan Krasnovin petturikaartin sotilaat! 

Otetaan aluksi henkilötiedot lyhyesti!

Ilmar Metsalo, figuharrastus alkoi vuonna 2000. Opiskelen poliittista historiaa Helsingin yliopistossa, ja olen ollut kiinnostunut turvallisuuspolitiikasta ja sen sellaisesta. Monet konfliktit ja sotahistoria kiinnostavat harrastusmielessä ja niistä saa paljon inspiraatiota ja meininkiä figuprojekteihin. Pelillisesti opinnoista ei ole juuri apua sillä oon hirveän huono pelaamaan (naurua). Mut fiilistely auttaa selvittämään minkälaisen armeijan haluaa ja esimerkiksi juuri IG:n kanssa oon halunnut tehdä aika realistisen projektin.

Mahtuuko elämääsi muita harrastuksia miniatyyrien lisäksi? Miten ajankäytön suunnittelu onnistuu?

Soitan klarinettia ja saksofonia, myös opiskelijatoiminta vie aika paljon aikaa. Figuja kyllä teen aina kun siltä tuntuu, esimerkiksi tällä viikolla olis pitänyt lukea tenttiin; oon lukenut 32 sivua ja sitten konffannut monta tuntia! Traitor Guard -armeijan kanssa oon toisaalta oppinut, että kannattaa keskittyä yhteen projektiin kerrallaan. 
 
Mikä antoi alunperin kipinän harrastuksen aloitukseen? Entä mikä oli ensimmäinen armeijasi?

Se perinteinen, eli kaverin isoveljen figut. Siitä se lähti. Ala-asteella lähes kaikki luokkakaverit aloittivat figuharrastuksen samaan aikaan, taidan olla itse ainoa joka jatkaa edelleen! Ensimmäinen armeija oli Nuln-teemainen Empire, jota kasasin aika ison joukon ala- ja yläasteen taitteessa. Se oli hauskaa. En ole vieläkään raaskinut maalata kaikkia figuja uusiksi, kun ne on kuitenkin sellaisia mitä on maalannut ihan skidinä.

Luonnehtisitko itseäsi enemmän "gameriksi" vai "hobbyistiksi"? Onko figujen mallaaminen vai värikkäät pelikokemukset lähempänä sydäntä?

Maalaan ehdottomasti enemmän enkä ole pelannut ihan hirveästi. Silloin tällöin tulee käytyä turnauksissa ja pelattua kampanjoita, mutta on ennen kaikkea siistiä näpertää, suunnitella jokin makea teema ja sen pohjalta armeijalista, jonka ei tarvi olla mikään älyttömän tehokas. Tyyli ennen tehokkuutta!

Omistatko Traitor guardin lisäksi muita WH40k-armeijoita?

Näiden lisäksi löytyy aika nopeasti tehty, Nurglehtava Chaos Space Marines-armeija. Työn alla on myös ikuisuusprojektina true-scale Chaos Space Marine-armeija, josta on noin kymmenen ukkoa puoliksi koottuna.

Pelaatko muita pelejä kuin WH40k:ta? Millä armeijoilla?

Mordheimia ja Fantasy Battlea, mutten juurikaan muita figupelejä. Mortikka-warbandina toimii Middenheim, mikäli oli aika kohtalokas projekti johtaessaan täysimittaiseen FB-armeijaan! Rakenteilla on myös Mortal Circus-porukka ja kaapista löytyy Nurglen Kaaoswarruja.

 Mikä on ikimuistoisin pelikokemuksesi?

Se että pääsee yllättämään vastustajan jollain erikoisella yksiköllä kuten Rough Ridereilla on aina siistiä... Joskus jengi on kai hämääntynyt noista koirafiguista eikä ole olettaneet niiden olevan niin kovia! Kaikista makeimmat pelit on ne, missä taistelu jatkuu tosi pitkään eikä tiedä kumpi pelin voittaa. Tasaväkisissä peleissä on paljon enemmän fiilistä. Tietenkin on itse hauskempi jyrätä kuin tulla jyrätyksi, mutta hauskimmat pelit on tasaisia loppuun saakka!

Osallistutko turnauksiin?

Pelaan itse asiassa enemmän turnauksissa, kuin kaveripelejä, jotka on vaikeempia organisoida niin että aikataulut menisivät kaverien kanssa yksiin. Turnauksiin on helpompi lähteä porukalla, kun päivämäärät on selvät etukäteen ja voi suunnitella reissun valmiiksi. Seuraan turnaustuloksia jonkin verran. Mua ei juurikaan kiinnosta miten yksittäiset ihmiset sijoittuvat, vaan enemmänkin minkälaisia listoja pelataan. Kutosedikkaa en ole ehtinyt vielä testaamaan.

Pelaatko ja maalaatko useimmiten kotona vai esimerkiksi peliliikkeissä?

Se riippuu! Useimmiten kun modellaan figuja teen sen kotona, mutta joskus tulee vierailtua liikkeessä esimerkiksi joidenkin erikoisempien maalauspöydän tarvikkeiden vuoksi. Varsinkin, jos liikkeissä on tilaa ja hiljaisuutta, ne ovat hienoja paikkoja pelata, maalata ja vaihtaa ajatuksia muiden harrastajien kanssa. Aika paljon tulee kuitenkin konffattua himassa, kun on kaikki bitsit ja tarvikkeet käden ulottuvilla, eikä tarvitse raahata mitään hirveää määrää kamaa mukanaan liikkeisiin. Maalasin tosin vastikään parikin panssaroitua fantasy battle-jättiläistä alusta loppuun pelikaupassa!

 
Mistä sait inspiraation Traitor guard-armeijaan? Kerro hiukan armeijan taustatarinasta!

Tykkään aika paljon näistä Cadian-figuista, ne ovat yksinkertaisuudessaan aika realistisia ja "järkeviä" ukkoja ja sikäli toimivia pohjia alkaa tekemään omaa juttua. Aloittaessani armeijan olin juuri astunut asepalvelukseen ja oppiessa jalkaväen toimintaa tuli fiilis tehdä realistisia ratkaisuita myös figuarmeijassa. Tuohon aikaan Kaartin Codex-kirjassa oli käytössä Doctrine-elementit, joiden kanssa saattoi kikkailla ja ajattelin että teen huvikseni pienen Imperial Guard-joukon.
 
Krasnov on mitätön ja vähäpätöinen kaivosteollisuusplaneetta jossain Imperiumin rajaseuduilla. Seutu koostuu karusta maastosta ja tuusan nuuskaksi pommitetuista kaupungeista, joita ympäröivissä vesissä seilaa ydinasein varusteltuja sukellusveneitä. Kaikki vähänkään edistyksellinen teknologia on pitkälti tuhoutunut, enkä esimerkiksi käytä joukoillani ollenkaan Plasma-aseita. Planeetalla on levinnyt paha ruttoepidemia ja Keisarillinen kaarti on aloittanut toimet tuhotakseen kaikki saastuneet ja infektoituneet kansalaiset. Aiemmin osana Keisarillista armeijaa toiminut Petturikaarti on kääntynyt kapinallisiksi löytääkseen epidemiaan hoidon, suojellakseen siviileitä ja auttaakseen kansalaisia ja läheisiään. Kaverit ovat ikään kuin pienen ihmisen asialla ja taistelevat pahaa Imperiumia vastaan! Asetelman ei Chaos-armeijankaan kohdalla aina tarvitse olla ihan stereotyyppisen mustavalkoinen hyvis-pahis-kuvio!
 
Opitko tai kokeilitko armeijaa työstäessäsi jotain uutta? Mikä oli haastavinta kokonaisuuden luomisessa?

Tehdessäni joka figulle Green stuffista kaasunaamareita, opin että sitä ei olisi ehkä kannattanut aloittaa!

Projektin parissa löysin paljon pieniä yksityiskohtia ja materiaaleja, kuten metalliketjun, jota on käytetty aika monipuolisesti koko armeijassa. Aloittaessani Traitor Guardien tekemisen, olin pitänyt parin vuoden tauon figuharrastuksesta ja armeijan parissa muistui mieleen paljon vanhoja tekniikoita joita sitten opetteli uudelleen. Green stuffista ja konffauksesta oppi armeijan kanssa paljon uutta ja eritoten figujen muokkaus muodostui tosi tärkeäksi, kun tottui siihen, että jokaiseen figuun menee vähän liikaakin aikaa!Oliko projektissa jokin kantava tekniikka tai työstötapa?

Mustan pohjamaalisprayn jälkeen käytin tiettyjä pohjamaalivärejä, mitkä oli projektissa tosi tärkeitä. Lähdin siitä, että sekoitin Graveyard Earthista ja Catachan Greenista 50/50 sekoituksen, mistä tuli pohjaväri maastopukuihin. Valitsin sitten lisäksi Terracottan lisäväriksi tuomaan vähän kontrastia. Isoja kokonaisuuksia tehdessä hyvän pohjavärin merkitys korostuu, jotta ukot eivät näytä hyviltä vain yksilöinä, mutta myös kokonaisuutena!
 
Käytätkö Citadelin maalisarjaa? Entä minkä merkkisiä siveltimiä suosit?

Käytän Citadelin ja Vallejon maaleja. Mulla on käytössä vielä monen vuoden jälkeen Anttilan parin euron sivellinsetti. Broidini toi vastikään lisäksi tuliaisiksi Malesiasta viidenkymmenen sentin pensselitäydennyksen. Se ei oo ihan niin justiinsa, kaikilla pensseleillä voi maalata pientä jälkeä, mutta varsinkin armejaa tehdessä tarvitsee vähän järeämpää pensseliä joka soveltuu myös kuivaharjaamiseen. Oon vähän laiska pitämään siveltimiä kunnossa, joten olisi kurjaa jos kalliit merkkipensselit menisivät siksi pilalle.
 
Miten kauan projektin työstäminen kesti? 

Aloitin armeijan juuri vähän ennen vitosedikan ilmestymistä ja maalasin armeijan aika pitkälti vajaan kolmen vuoden aikana. Turnaukset toimivat hyvinä deadlineina! Armeija kasvoi vähitellen esimerkiksi Sotavasara-heräteostosten myötä ja välissä tuli ostettua halpoja paketteja vaikkei niitä oikeastaan olisi edes tarvinnut! Nyt kasassa on noin kolmentuhannen pisteen armeija, josta on ollut tähtäimessä muodostaa aina järkevä ja hauska, noin 1750 pisteen kokonaisuus turnauspelejä varten.
 
Mikä on suosikkiyksikkösi armeijassa ja miksi?

Kaikki millä voi tehdä jotain vähän yllättävää on yleensä kivoja pelata! Tykkään tosi paljon Sentineleistä. Ne on hauskoja, hazardeja ja mielenkiintoisia pelillisesti. Niillä voi joskus saada jopa jotain yllättävän hienoa aikaan ja figut on tosi mageita. Myös Rough riderit on tosi hauskoja. Banewolf-kaasutankki ois myös kiva yksikkö, jos kaikki Marine-pelaajat ei ampuis sitä aina ekana pois. Eihän näistä mikään mitenkään erityisen pelitehokkaita yksiköitä ole, mutten yleensä pelaa yksiköillä joista en tykkää "tyylillisesti".
 
Kerro jokin hauska fakta tai triviatieto armeijasta, sen suorituksista tai taustasta?

No, tuohon, että rapsuttelin linkkuveitsellä joka figusta keisarilliset logot pois kypäristä ja tein Green stuffista painelemalla Nurglen merkit tilalle meni ikä ja terveys! Jos olisin tajunnut, että Pig Ironilta saa niin törkeän makeita osia, olisin tehnyt päät niistä. Itse tehdyistä konversioista tulee kuitenkin fiilis, että tämä armeija on just mun juttu!
 
Mikä on seuraava projektisi?

Middenheim-FB-armeija. Teen jalkaväkipainotteisen Empire-armeijan, jonka ajattelin maalata mahdollisimman hyvin. Teemana on pohjoiseen lähtenyt Middenheim-joukko, jonka aikeena on vetää pataan ja polttaa maahan vastaan tulevat Kaaoksen kylät. Joukossa on suuria, koulutettuja susia Space Wolfeilta ja pieniä yksityiskohtia, kuten vangittuja Beastmaneja. Kun veljeni aloitti kaaosarmeijan, on vielä hauskempi työstää projektia, kun armeijoista tulee ikään kuin verivihollisia toisilleen!

Käydessäni Tukholman Games Workshopissa, myyjä ehdotti armeijaideasta kerrottuani, että tekisin Demigryph-ratsastajien säännöillä toimivia ritareita Space Wolf Thunderwolfeista. Se olis kyllä makea idea toteuttaa. Suomeen palattuani pallottelin  ajatuksella, että pitäisikö ostaa Battalion pienen State troop-boksin sijaan. No, sitten kävin Tapiolan Pelikaupassa ja ostin koko Army dealin! Ensimmäinen rykmentti onkin jo kasassa.
 
Odotamme näkevämme loisteliaan Middenheim-armeijan pian ja meillä on ilo yhdessä partnerimme Puolenkuun Pelit Tampereen kanssa nimetä Krasnov Traitor Guard Arrowhead-kampanjan kuukauden armeijaksi! Toivon mukaan lahjakortti PKP:n verkkokauppaan vauhdittaa Keisarikunnan armeijan rekrytointia. 
 

Johannes sai kunnian ojentaa kenraalille Operation Arrowhead-kunniakirjan ja lahjakortin Puolenkuun Pelit-verkkokauppaan. Kiitokset Ilmarille haastattelusta ja tsemppiä uusiin haasteisiin!

4 comments:

 1. Näyttää - ja kuullostaa - että ensimmäinen palkinto meni oikeaan osoitteeseen. Onnea voittajalle ja hyvää jatkoa niin harrastukseen kuin muuhunkin elämään!

  ReplyDelete
 2. Näitä on tullut itsekin ihasteltua aina kun on ollut mahdollista. Oikeaan osoitteeseen meni ja loistava ajatus tämä noin ylipäätään.

  ReplyDelete
 3. Really stunning army, very inspirational - can I cope with re-working my Cadians into something like that (in a fantasy, alternative universe I can, in the real world - probably not!). Amazing, thanks!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you! Best of luck with your project. :)

   Delete